Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Novice iz Evropskega parlamenta (2420 bralcev)
Sreda, 4. 2. 2009
Boris V.... Več strank v EP pozvalo države članice, naj pomagajo ZDA zapreti Guantanamo ...
Več strank v Evropskem parlamentu je pozvalo države članice, naj pomagajo Združenim državam zapreti zapor v Guantanamu s sprejemom zapornikov iz tega oporišča. Vodja Liberalcev, Graham Watson, je dejal, da Evropa ne more stati križem rok in vihati nos ter prelagati odgovornost na ZDA. Dodal je še, da so nekatere članice celo aktivno sodelovale pri početju Busheve administracije. Vendar to mnenje ni razširjeno med vsemi evroposlanci. Konzervativci opozarjajo, da bi predstavljali zaporniki nevarnost in varnostno grožnjo, saj naj bi se jih veliko urilo v terorističnih kampih v Afganistanu, evroposlanci pa naj bi imeli dolžnost varovati državljane Evropske unije. Kljub temu so evroposlanci s 542-imi glasovi za in 55-imi proti podprli sprejem zapornikov v EU v primeru takšne prošnje s strani ZDA. O tem smo govorili s Kathrin O'Shea iz organizacije Reprieve, ki je večkrat pravno zastopala zapornike v Guantanamu:

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar in predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Põttering sta se na pogovorih glede mejnega spora s Hrvaško strinjala, da je za vse najboljša politična rešitev problema, v zadnjem primeru pa seveda pride v poštev tudi pravna rešitev. Žbogar je dejal, da se mu zdi predlog Evropske komisije dober in ne namerava dati druge pobude, je pa pokomentiral hrvaški predlog, da bi spor glede meje reševalo mednarodno sodišče v Haagu, in sicer z besedami, da se skupina mednarodnih strokovnjakov, ki sta jo državi ustanovili z namenom, da bi se dogovorili o načelih, po katerih bi odločalo sodišče v Haagu, v letu in pol ni zbližala pri določenih stališčih in tako za to rešitev ni časa. V glavnem, še en sestanek leporečenja brez smisla.


Komentarji
komentiraj >>