Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF OBSOJENCEV (3127 bralcev)
Sreda, 11. 3. 2009
Boris V.... Tűrk začuden nad izjavo Sanaderja ...
... v SDS predlagajo umik Titovega imena z ulic in trgov ...
... Banja Luka prestolnica Republike srbske ...
... peta obletnica napadov v Madridu ...
... Tarik Aziz in Kemični Ali obsojena na 15 let zapora ...
KROFF

Hrvaški premier Ivo Sanader je na seji vlade od pristojnih institucij zahteval, naj skupaj s slovenskimi kolegi raziskujejo zločin v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem. Na to se je že odzval slovenski predsednik Danilo Tűrk, ki je izrazil začudenje, saj – kot poudarja – opravljajo na slovenskem ozemlju preiskave in kazenski pregon slovenski organi. Sicer priznava interes Hrvaške za preiskavo glede na podatke, da naj bi bili v grobišču tudi hrvaški državljani.

V Slovenski demokratski stranki so predlagali, naj se sprožijo vsi ustrezni postopki za umik imena Josipa Broza Tita s slovenskih ulic in trgov ter postopki za umik njegovih kipov v muzeje. V SDS se strinjajo z mnenjem predsednika Zveze borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika, da so se povojni poboji dogajali pod Titovo komando. Kam bi jih Tito poslal, že vemo.

Parlament Republike srbske je sprejel paket ustavnih dopolnil, s katerimi je med drugim Banja Luko razglasil za svoje glavno mesto namesto Sarajeva. Narodna skupščina Republike srbske je sicer sprejela še več drugih dopolnil, ki se nanašajo tudi na človekove pravice in svoboščine. Amandmaje k ustavi mora sprejeti še svet narodov, kjer jih morajo podpreti svetniki vseh treh konstitutivnih narodov.

V Španiji obeležujejo peto obletnico terorističnih napadov na vlake v Madridu, v katerih je umrlo 191 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 1800. Žrtve napadov se pritožujejo, da so oblasti na njih pozabile, saj država letos ni priredila nobene uradne spominske slovesnosti, nobenih ostalih slovesnosti pa se nista udeležila niti premier Jose Luis Rodriguez Zapatero niti kralj Juan Carlos. Glede obeležbe v samem Madridu pa se tudi nista zmogli dogovoriti Ljudska stranka, ki vlada v mestu in Socialistična stranka, ki ima oblast v državi.

Nekdanji podpredsednik iraške vlade Tarik Aziz in Ali Hasan al Madžid, znan tudi kot Kemični Ali, sta obsojena na petnajst let zapora zaradi sodelovanja pri umoru dvainštiridesetih bagdadskih trgovcev leta 1992, ki naj bi v času sankcij zahtevali oderuške cene za osnovna živila. Iraško sodišče je poleg njiju obsodilo še dva Huseinova polbrata in sicer na smrt. Kemični Ali je bil sicer pred tem že trikrat obsojen na smrt, tako se zaradi zadnje kazni verjetno ne živcira preveč.


Komentarji
komentiraj >>