Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
(2736 bralcev)
Ponedeljek, 16. 3. 2009
Boris V.ob 7:05
... najprej hišni pripor za opozicijo v Pakistanu ...
ob 8:05
... Gotovi štirje vojaki NATO pakta v Afganistanu ...
ob 9:05
... nato upoštevanje opozicijskih zahtev ...
ob 10:05
... Izrael je njihov dom ...
ob 7:05

V Salvadorju se obeta zamenjava desnega predsednika z levim. Po dvajsetih letih se namreč obeta poraz kandidatu konzervativne vladajoče stranke Arena. Zmagal naj bi tako Mauricio Funes, kandidat leve stranke Narodna osvobodilna fronta Farabunda Martija. Stranka je bila v osemdesetih letih ustanovljena s strani levičarskih uporniških gibanj, v zadnjem času pa se je prelevila v zmerno levo usmerjeno politično stranko. Nasprotnik Funesa je bil Rodrigo Avila, nekdanji vodja salvadorske policije.

Ameriški predsednik Barack Obama je sprejel brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo, s katerim sta se pogovarjala o gospodarski krizi, razvoju ter odnosih med ZDA in Latinsko Ameriko. Predsednika sta se posvetila tudi srečanju Vrh Amerik, ki bo aprila v Trinidadu in Tobagu. Ni manjkalo lepih besed o prijateljskih odnosih, brazilski predsednik pa je Obamo že povabil na obisk v Brazilijo.

Pakistanske oblasti so glavnemu opozicijskemu voditelju
Navazu Šarifu odredile tridnevni hišni pripor in mu tako onemogočile vodenje protivladnega protestnega shoda iz mesta Lahore v Islamabad. Šarif pa ni edini opozicijski voditelj, ki si je prislužil čast biti zaprt doma, isto je doletelo še druge, med njimi tudi nekdanjega igralca kriketa Imrana Kana. Šarif se je na pripor požvižgal, smuknil iz doma in že nagovoril množico protestnikov.

Zunanji ministri Evropske unije, med njimi tudi slovenski Samuel Žbogar se bodo v Bruslju sestali in razpravljali o Belorusiji, Bosni in Hercegovini, pa tudi o Hrvaški. Osrednja tema bodo odnosi Evropske unije in beloruske oblasti Aleksandra Lukašenka oziroma ali naj ga povabiti na vrh vzpostavitve vzhodnega partnerstva.

ob 8:05

Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Jacques Barrot je Malto ostro kritiziral zaradi njenega odnosa do nezakonitih priseljencev. Komisar Barrot ga je označil za rasističnega in poudaril, da se mora to spremeniti. Januarja je tudi opazovalna skupina Združenih narodov stanje na otoku označila kot grozljivo. Barrot je obljubil pomoč Evropske unije pri reševanju teh težav.

Nekdanji formalni podpredsednik in neformalni predsednik ZDA Dick Cheney je dejal, da so Američani zaradi Obame bolj izpostavljeni novim napadom. Kritiziral je zaprtje Guantanama, ukinitev mučenja med zasliševanji in zaprtje skrivnih zaporov aktivistične agencije CIA v tujini. Za vse to Cheney pravi, da je bilo koristno in celo zakonito.

Skrbi z varnostjo pred novim napadom pa nimajo več štirje vojaki NATO pakta v Afganistanu. Doživeli so namreč svojega zadnjega, saj so umrli v eksploziji bombe, postavljene ob cesti na vzhodu države. Tiskovni predstavnik misije ISAF Richard Blanchette je družinam in prijateljem padlih rutinirano izrekel sožalje in se zlagal, da so dali ti vojaki svoja življenja za stabilen in varen Afganistan.

In še novica iz najbolj pomembne postranske stvari na svetu, ženske košarkarske lige Multipower namreč. Košarkarice Merkur Celja so v tekmi za tretje mesto zaključnega turnirja te lige v Črni gori izgubile proti hrvaški ekipi Gospić za štirinajst točk. V vrstah celjank je najbolje igrala Jagodičeva s šestnajstimi točkami in metom s procentom uspešnosti, enakim volilnemu rezultatu ljubljenega vodje Kim Džong Ila, stoodstotnim namreč.

ob 9:05

Začeli so teči roki za volilna opravila pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo junija. Tako lahko volivci in volilke na upravnih enotah že oddajo podpise podpore kandidatnim listam. Rok za oddajo podpisov se izteče osmega maja, torej na dan pred štirideseto obletnico radia, ki ga pravkar poslušate. Tudi za evropske kandidatne liste velja, da je treba upoštevati takoimenovane ženske kvote, torej žensk mora kandidirati najmanj štirideset odstotkov.

V Avstriji se začenja sojenje družinskemu človeku Josefu Fritzlu. Sojenje naj bi trajalo pet dni, odvijalo naj bi se za zaprtimi vrati, izmed vseh vpletenih v njegove podvige pa se bo le on pojavil na sodišču. Fritzl se bo zagovarjal zaradi obtožb umora, zasužnjevanja, posilstva, incesta, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu in hudih groženj.

Oboroženi neznanci so na severu Somalije ugrabili štiri humanitarne delavce Združenih narodov. Ujeli naj bi jih med vožnjo na letališče blizu Wajida, okoli tristoštirideset kilometrov stran od prestolnice Mogadish. Njihov cilj je bila sicer Kenija. Trije od prijetih delavcev ZN-a do bili tujci.

Pakistanska oblast je spremenila taktiko. Da bi preprečila proteste opozicije, je obljubila, da bo ponovno na položaj postavila odstavljenega sodnika Vrhovnega sodišča Iftikharja Chaundhryja, kar je zahtevala tudi opozicija. Nawaz Sharif, vodja le-te, je protestnike že pozval naj proslavljajo dostojanstveno in sporočil, da so bili protesti preklicani. Sodnik Chaundhry naj bi ponovno grel sodniški stolček od enaindvajsetega marca.

ob 10:05

Javnomnenjska raziskava izvedena v Iraku je pokazala, da prvič po letu 2003 in ameriški invaziji na to državo, varnost in nasilje nista več glavna razloga za skrb za večino Iračanov. Vprašanih Iračanov je bilo sicer relativno malo, okoli dva tisoč dvesto iz vseh osemnajstih provinc. Celo vseh vprašanih je dejalo, da je varnostna situacija v državi zelo dobra ali precej dobra, kar je triindvajset odstotkov več kot lani. Najmanj zadovoljni z življenjem so po rezultaih sodeč v centralnem delu Iraka.

Razlogov za veselje nimajo tudi štirje južnokorejski turisti, ki so v Jemnu umrli v eksploziji, medtem ko so blizu starodavnega mesta Shibam v provinci Hadramut pozirali za počitniško fotografijo. Poleg njih sta umrla še dva domačina. Ni še znano, zakaj je do eksplozije prišlo, vendar vladajoča stranka za incident obtožujejo islamske militante, ki so prisotni v tem kraju. Obstaja možnost, da so eksplozijo povzročili tudi ostanki dinamita iz rudnika.

Bodoči izraelski premier Benjamin Netanjahu je podpisal koalicijski sporazum z skrajno desno stranko Izrael je naš dom. Sporazum določa, da bo predsednik te stranke Avigdor Lieberman postal novi zunanji minister Izraela, ki je njegov dom. Leiberman, ki je očitno doma v Izraelu, ostro zagovarja izraelske naseljence na palestinskih ozemljih. Sedanja zunanja ministrica Cipi Livni je že dejala, da bo njena stranka Kadima odgovorna opozicija.

Sile Evropske unije v Čadu so svoje operacije predale Združenim narodom. Tri tisoč pripadnikov EUFOR-ja je pomagalo ščititi begunce iz Darfurja in ostale prizadete zaradi konfliktov v regiji. Nadomestilo naj bi jih pet tisoč enot ZN-a, vendar jih je le pol pripravljenih za namestitev.


Komentarji
komentiraj >>