Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo) (10853 bralcev)
Četrtek, 19. 3. 2009
botzBotz se je razgovarjal z Ivanom Volarićem Feotom, ki ste ga lahko nedavno s Salamandro Salamandro bolj gledali kot poslušali na Menzinem odru ... Modrosti razdirata v VIDEO formatu, za ogled kliknite ...


 

* Ivan Volarič Feo (Štrocki)

Ivan Volarič Feo, se je rodil 4. 9. 1948 v Sužidu pri Kobaridu kmečkim staršem. Osnovno šolo je obiskoval v Kobaridu, kjer je bil leta 1961 kot pionir določen za obisk pri takratnem maršalu Titu na dan mladosti 25. maja. Po končani osemletki je šolanje nadaljeval na gimnaziji v Novi Gorici, kjer se je po treh letih udejstvovanja v različnih športih začel ukvarjati z literaturo. Po končani srednji šoli se je vpisal na arheologijo in primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Nobenega izmed obeh študijev ni dokončal, še naprej se je ukvarjal s pisanjem poezije, se družil s takratno avantgardo v Ljubljani (Vojin Kovač Chubby, M. Hanžek, B. Ogorevc, grupa OHO,...).

V letih 1971-1974 je urednikoval pri študentskem glasilu Tribuna, reviji Problemi in bil stalni sodelavec radia Študent. Prvi javni nastop v obliki literarnega večera je imel l. 1971; bolj ali manj kontinuirano je potem nastopal vse do danes. V letih 1971-72 je živel v prvi hipijevski komuni v Tacnu. Pesniški prvenec je izdal l. 1975-po neuspešnem študiju istega leta je odšel na služenje vojaškega roka v Čačak, kjer je bil sourednik DIS-ovega glasnika. Prijateljeval je z vojvodinskim književnikom Vojislavom Despotovim s katerim sta tudi eden drugemu prevajala pesmi. Po vrnitvi iz Čačka je vse do danes opravljal raznovrstna dela.

Na glasbenem področju je po sodelovanju z ansamblom Buldožer od l. 1979 do 1983 nastopal z Markom Brecljem kot "Duo Zlatni zubi" po vsej Jugoslaviji. L. 1990 je ustanovil skupino "Feo & The Schmidt's" s katero je nastopal do l. 1998 in izdal CD z naslovom IX. Korpus Delicti . Zatem je nastopal v duetu s klaviaturistom Jožetom Zupanom in imel številne samostojne nastope. V zadnjem času nastopa s skupino Salamandra Salamandra.

Na literarnem področju je v tem času izdal še pet pesniških zbirk in zbirko kratke proze.

Pri filmu je sodeloval kot igralec z manjšimi in večjimi vlogami v približno petnajstih projektih, zadnja dva sta slovenski omnibus (Desperado Tonic), kjer ima glavno vlogo in srbski omnibus (Poslednja tri dana Andrije F.), ki se še snema.

Filmografija: "obstranska" vloga v filmu Onkraj (režija Jože Gale, 1969), epizodna vloga v filmu Krizno obdobje (režija Franci Slak, 1978), stranska vloga v filmu Butnskala (režija F. Slak, 1986), koscenarist in glavni igralec v igranem dokumentarcu Najlepša jutra so zjutraj (režija F. Slak), "obstranska" vloga v filmu Ko zaprem oči (režija F. Slak, 1993), "obstranska" vloga v TV nadaljevanki Dr. France Prešeren (režija F. Slak, 2000), epizodna vloga v filmu Kruh in mleko (režija Jan Cvitkovič, 2001), Desperado Tonic (2004).

 

 Komentarji
komentiraj >>

Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
meta breznik [11/08/2010]

Feo je bil za nas "malo mlajse iz Filozofske" pac fenomen . Bil je poseben , oziroma nic poseben ampak on je tak pac bil . 62 let resnicno zivel , ni samo zivel.Mi smo ga gledali s strahospostovanjem , bolj spostovanjem .Bil je izviren v pogovoru , v poeziji , v mislih . Nic ni bilo blefa , vse je bilo na zemlji , tu absolutno prisotno ,mocno , globoko ......... No ce si bil pa se pionircek , izbran za Tita ob dnevu mladosti , pa sploh ni bilo boljsega , bolj pokoncnega pionircka , cloveka . Zvest sebi in duhu casa naprej neuklonljiv. Tako kot jaz vedno bolj razmisljam o umiku iz mojega rostnega mesta , na dezelo , da ne pomislim , na precudovit svet okolice Kobarida, kamorkoli , vem Feo , najlepsa jutra so zjutraj. Lepo se imej tam na Kobariskem , te kdaj obiscem Meta
odgovori >>

Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
miro [10/08/2010]

srečno pot Mojster i ne naginji se kroz prozor
odgovori >>

Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
bojanb [10/08/2010]

Zvedel na dodogovoru, a slutil že prej. Tegale se spomnim: Kdaj piha veter? veter piha/kadar naša zastava plapola. RIP
odgovori >>

Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
mojcar [10/08/2010]

Car je mrtev. ŽIVEL CAR ! In kot ponavadi je imel prav: "Upanje umira predzadnje".
odgovori >>

Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
ŽIVLJENJEPIS [10/08/2010]

Priletele so nekolikanj hujše sapice in odpihnile življenje v prepad
odgovori >>

Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
rozemari [09/08/2010]

ivan volarič feo 4.9.1948-9.8.2010 R.I.P.
odgovori >>

Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
Blaž [22/08/2009]

Zanimivost: "FEO" naj bi izhajalo iz "OEF", prebranega nazaj (fonetični zapis OF, aka Osvobodilne Fronte). Tako vsaj pravijo sužidski domorodci, ki so me danes obiskali na domu. LP :)
odgovori >>

Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
primož [31/03/2009]

Kva kurac je muzka čez, da se ne da sledit pogovoru!? Lep pozdrav
odgovori >>

    Re: Video: Najlepša jutra so zjutraj (Ivan Volarič Feo)
    LukaZ [01/04/2009]
    odklopi plejer v zgornjem levem kotu, ki strima aktualen radijski program, pa bo ...
    odgovori >>