Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Spomin ne vara (4630 bralcev)
Sobota, 21. 3. 2009
IdaHV tokratni oddaji Sektor Ž bomo predstavile projekt Dafne in mednarodno konferenco o uveljavljanja evropskih smernic o nasilju nad ženskami, otroki in mladimi, ki ta vikend poteka v City Hotelu v Ljubljani. Ob izdaji novega ČZK z naslovom Indija, dežela protislovnih strasti, smo pripravile izvleček iz predavanja Tanje Rener o indijskih ženskah. Bile smo tudi na Seminarju na temo performativne umetnosti 60ih in 70ih let danes, ki je včeraj potekal v okviru razstave Re:Act:Feminism.
Ta vikend, torej od dvajsetega do dvaindvajsetega marca, poteka v City Hotelu v Ljubljani mednarodna konferenca z naslovom »Načini uveljavljanja evropskih smernic o nasilju nad ženskami, otroki in mladimi – dobre prakse in priporočila«. Konferenca je del istoimenskega mednarodnega projekta, katerega nosilec je Filozofska fakulteta v Ljubljani, financira ga pa Evropska komisija preko programa Daphne II. V raziskovalni projekt je vključenih 10 držav, ki so k Evropski uniji pristopile leta 2004.

Raziskovalna ekipa projekta je ugotovila, da obstajata le dve evropski direktivi, ki obravnavata nasilje nad ženskami, otroki in mladimi. Prva naslavlja področje spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, druga pa pravice žrtev trgovanja z ljudmi, ki izhajajo iz tretjih držav. Za področje nasilja nad otroki in ženskami v družini obstaja vrsta priporočil, ki pa niso obvezujoča. Raziskovalna ekipa opozarja, da medtem ko se obvezujoča zakonodaja natančno implementira v zakonodaje držav članic, se priporočila veliko manj upoštevajo.

Prve preliminarne rezultate dveletnega projekta je predstavila vodja projekta dr. Milica Antić Gaber na novinarski konferenci devetnajstega marca.

Nadalje poslušajmo Ireno Selišnik prav tako na novinarski konferenci devetnajstega marca.

Na mednarodni konferenci, ki pravkar poteka v City Hotelu bodo predavali tudi predavatelji, ki so svoje delovanje zapisali boju proti nasilju nad ženskami, otroki in mladimi v svetovnem merilu, in sicer Liz Kelly, Carol Hageman – White, Jeff Hearn in Rosa Logar. Predavala bo tudi soavtorica slovenskega zakona o nasilju v družini Katja Filipčič. Danes zvečer si pa lahko v okviru te konference premierno ogledate film »Dokler se nasilje ne konča«. Film bo predvajan v danes ob 19.00 v City Hotelu. Ogled filma je brezplačen, donacije zbrane na projekciji pa bodo namenjene uporabnicam zavetišča Društva za nenasilno komunikacijo. Vabljeni k ogledu!

Ob izidu posebne številke Časopisa za kritiko znanosti o Indiji se je v začetku marca v prostorih MGLCja odvilo javno predavanje z naslovom Kam gre Indija, kjer so se predstavili nekateri pisci besedil. Tanja Rener je predstavila probleme ženske na nižjih ravneh, svoje predavanje pa začela z opravičilom, da indijska ženska kot taka ne obstaja, saj se situacija revnejših močno razlikuje od življenja žensk višjih slojev. Predavanje je začela z razmerjem med ženskami in moškimi, ki sicer variira med posameznimi regijami, a še nikoli ni doseglo partitete, z izjemo Kerale.

V galeriji Vžigalica si lahko v produkciji Mesta žensk in v ogledate kar 87 zgodnjih feminističnih performativnih klasik v obliki video del ali dokumentacij video performansov. Razstava nosi naslov Re.act.feminism / performativna umetnost 60ih in 70ih let danes. Prisluhnimo kako je projekt opisala nemška teoretičarka Bettina Knaup, pobudnica tega arhivskega projekta, v katerem so na enem mestu zbrani številni zgodnji performanci. Bettina Knaup je bila hkrati tudi zelo pomembna iniciatorka ljubljanskega Mesta žensk v devetdesetih.

Predstavitvi projekta so sledila poglobljena predavanja o posameznih lokalnih političnih, socialnih in produkcijskih pogojih, ki so spremljali zgodnje performanse. Angelika Richter je predstavila performativne tendence, ki so spremljali stanje nadzora v DDR torej v Vzhodni Nemčiji. Barbara Borčić je predstavila produkcijke pogoje za produkcijo video del in dokumentiranja performansov v tako imenovanih video taped art. Dubravka Đurić, pa je predstavila prispevek o Jugoslovanskih feminističnih protagonistkah performans arta. Njen prispevek je zaradi bolezni prebrala Lana Zdravković, ki je na razstavi predstavila tudi svoj video performans z naslovom Kako ona uživa: Golo branje Lacana. Prisluhnimo kako je komentirala ta video performans:

V okviru razstave se bodo zvrstili še številni dogodki. 25. marca bo predavala Duba Sambolec begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting, 26. marca Bojana Kunst, po njenem predavanju pa bo imela zvočni performans Irena Tomažin. 27. marca pa bo na ogled performans mekedonsko angleške umetnice Nade Prlja.

Za konec prisluhnimo še komadu Heather Nova, ki se je vrtela v podlagi.

Oddajo Sektor Ž smo pripravile Julija Sardelić, Ana Podvršič in Ida Hiršenfelder, ki sem tudi interpretirala povezovanje prispevkov. Vabimo vas tudi, da prisluhnete naslednji oddaji Sektor Ž, ki bo v soboto 18. aprila na valovih dragega Radia študent.


Komentarji
komentiraj >>