Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ŠE VEDNO ANTI-NATO OFF PROGRAM (3152 bralcev)
Torek, 24. 3. 2009
Boris V.... Deseta obletnica NATO napadov na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo ...
... Varnostni svet podaljšal misijo Združenih narodov v Afganistanu ...
... Ostri spopadi v Kašmirju ...
... Korupcija na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ...
OFF NAPOVEDNIK

Minili so časi, ko je bil italijanski premier Silvio Berlusconi najbogatejši Italijan. Sedaj je na nizkem drugem mestu, je pa ohranil prvo mesto med najbogatejšimi državnimi funkcionarji v Italiji. Za leto 2007 je prijavil za devetdeset odstotkov nižji prihodek kot leta 2006 in namesto predlanskih 139 milijonov prijavil za borih 14,5 milijona evrov obdavčljivih prihodkov. Vendar silen upad prihodkov naj ne bi bil povezan z gospodarsko krizo, ki hara po svetu, ampak naj bi prej odražal dejstvo, da je bilo leto 2006 pač izjemno zaradi uspešnosti njegove španske televizije in družbe Endemol.

Kljub relativnemu bogastvu pa Silvio ne more biti posebej ponosen na svoje poslovne dosežke, saj je – sodeč po Forbesovi lestvici najbogatejših – le sedemdeseti na svetu. Vendar, preden se začnemo samozavestno hihitati, se moramo zavedati, da italijanski revni sloji volijo najraje prav tiste politike, ki so nekje med petinšestdesetim in petinsedemdesetim mestom na omenjeni lestvici. Tako ima Silvio pred seboj še dolgo politično kariero. Če bo le znal držati ravnotežje.

Berete popolnoma neuravnotežen OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Na današnji dan pred desetimi leti je zveza NATO začela z bombardiranjem Zvezne republike Jugoslavije. Zračni napadi v okviru agresije, ki ni imela kritja Varnostnega sveta Združenih narodov - kar jo avtomatsko naredi ilegalno -, so imeli deklarativen namen končati srbsko preganjanje kosovskih Albancev na takratnem jugu Srbije. Napadi so terjali okoli tisoč življenj srbskih policistov in vojakov ter okoli 2500 civilistov, da več kot deset tisoč ranjenih niti ne omenjamo. NATO je v napadih večkrat kršil vojno in humanitarno pravo s poboji konvojev beguncev, bombardiranjem civilnih stavb in bolnic ter uporabo prepovedanega orožja. Ob dvanajstih so se po Srbiji oglasile sirene v spomin na žrtve.

Vlada Srbije se je odločila postaviti spominski center, ki bo posvečen žrtvam bombardiranja, prav tako pa je prebivalce pozvala, naj opoldne prenehajo z aktivnostmi in za minuto obmolknejo. Srbske oblasti ponavljajo, da je bila agresija nezakonita in da bi se ji lahko izognili, prav tako pa dodajajo, da NATO s tem ni rešil problem Kosova, saj da mu ni uspelo vzpostaviti miru in vladavine prava. Premier Mirko Cvetković poudarja, da Srbija ne bo priznala neodvisnosti Kosova. Naj spomnimo, da je Slovenija takrat kot še nečlanica NATO pakta dovolila prelet njegovim letalom na poti do Srbije in Črne gore ter s tem tudi sama posredno sodelovala pri agresiji, medtem ko Avstrija preleta ni dopustila. O obeležitvi obletnice nam je več povedal novinar tednika Vreme in Balkan Investigative Reporting Networka Slobodan Georgijev:

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno podaljšal misijo ZN-a v Afganistanu za še eno leto in ji naložil, naj pomaga pri izvedbi predsedniških volitev, ki bodo dvajsetega avgusta, čeprav sedanjemu predsedniku Hamidu Karzaju mandat poteče že dvaindvajsetega maja. Po novem naj bi se mednarodne sile še bolj trudile v boju proti korupciji in promovirale dobro vladanje in pravo državo. Koliko bo pri tem afganistanska oblast še lahko avtonomna, je sekundarnega pomena. Ameriški predsednik Barack Obama se zavzema za širši regionalni pristop k Afganistanu in meni, da je potrebno več pozornosti nameniti mejnemu območju Pakistana z Afganistanom.

Ameriški predsednik je finančnemu ministru Geithnerju v pomoč poslal tri visoke uradnike ministrstva za finance in nekaj drugih visokih članov administracije, saj je bil Geithner doslej brez najtesnejših sodelavcev. Vsi kandidati potrebujejo še senatno potrditev. Več novic iz Združenih držav vam servira naša stalna poročevalka, Lidija Poljaček:

Indijska vojska trdi, da je bilo v spopadu z varnostnimi silami v indijskem delu Kašmirja ubitih šestnajst militantnežev. Prav tako je v pet dni trajajočem spopadu umrlo osem vojakov. Spopadi so se začeli v petek, ko je indijska vojska skušala zbezati na plano militante v višjih predelih območja Shamsabari. Na spopade se ni odzvala še nobena militantna skupina, prav tako pa ni znana identiteta ubitih upornikov. Po začetku pogajanj med New Delhijem in Islamabadom leta 2004 se je nasilje v Kašmirju drastično znižalo.

Evropski parlament se je odločil nasprotovati Komisiji za zvišanje trošarin, ki želi zagreniti življenje tistim, ki grenijo življenje nekadilcem, torej kadilcem. S 525 glasovi za, 103 proti in 45 vzdržanimi glasovi je parlament sprejel svoje predloge za spremembo direktiv o strukturi in stopnji trošarine za predelani tobak. Poslanci namreč nasprotujejo predlogu Komisije za zvišanje trošarin, da bi le-te leta 2014 znašale vsaj 1,50 evra na škatlico cigaret. Vendar je evro-parlament na področju davčne politike le brezzobi medved, torej ima le posvetovalno funkcijo, zato Svetu EU glasovanja evropskih poslancev ne bo potrebo upoštevati.

Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, je ugotovila korupcijo na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Komisija meni, da je prišlo do koruptivnih ravnanj oseb, odgovornih za nadzor nad izvajanjem socialnega varstva. Več o odkritju nam je povedal predsednik komisije, Drago Kos:

Narodni svet koroških Slovencev je ostro zavrnil izjave, ki jih je Boštjan Žekš, minister za Slovence po svetu, izrekel za tednik Reporter. Narodni svet meni, da je minister dokazal nepoznavanje razmer in potreb koroških Slovencev. Žekš je namreč dejal, da je jezen zaradi zgolj negativnega poročanja iz zamejstva, saj da poročevalci vidijo le negative novice. Žekš je mnenja, da dvojezične table niso glavna stvar in da je napredek manjšine v izobraževanju v gojenju in uporabi slovenskega jezika. Govorili smo s predsednikom Narodnega sveta koroških Slovencev, Matevžem Grilcem:


Komentarji
komentiraj >>