Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF NATO AKCIJ PROTI SLABIM PLESALCEM (1054 bralcev)
Torek, 31. 3. 2009
Boris V.... v Haagu mednarodna konferenca o Afganistanu ...
... Obama na evropsko turnejo, še prej podpisal zakon o zaščiti ameriške narave ...
... britanske enote začele umik iz Iraka ...
... istospolno usmerjeni v Evropski uniji tarča razširjene diskriminacije ...
OFF NAPOVEDNIK

Militaristična zveza NATO se je odločila mladim po vsem svetu pokazati, kakšno je njeno resnično poslanstvo. To sta seveda mir in varnost, kar bo moralo biti mladim jasno v trenutku, ko bodo videli oglase te zveze na jutjubu. NATO je tako objavil tri reklame v obliki petinštiridesetsekundnih videov, katerih namen je vzbuditi občutek strahu pri gledalcu in ga tako lažje prepričati, da je NATO garant za njegovo varnost. Oglasi so sestavljeni iz hitrih in kaotičnih sekvenc, tako da gledalec pomisli, da gre za neke vojne scene, na koncu pa se izkaže, da gre za povsem običajne dogodke, kot sta nogometna tekma ali plesanje v diskaču. Mojstrovina se konča s sloganom: Mir in varnost, to je naše poslanstvo.

Kaj nam to pove? NATO se očitno vse bolj transformira v vojno organizacijo, ki bo lahko kmalu izkoriščena tudi v primeru neredov na tekmah ali slabe glasbe v klubih. V slučaju nepoznavanja trendovskih plesnih korakov, pridejo vojaki in te odpeljejo na skrivno lokacijo, nato pa NATO bombniki kirurško natančno razstrelijo klub, bližnjo bolnico, šolo in tovarno.

Berete OFF Program, ki nasprotuje takšnemu miru in varnosti.

OFF PROGRAM

V Haagu pod okriljem Združenih narodov poteka mednarodna konferenca o Afganistanu, katere deklarativni cilj je okrepiti mednarodno sodelovanje za pomoč prebivalcem te države. Na konferenci sodelujejo predstavniki devetdesetih držav, tudi Slovenije, ki jo zastopa državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina. Glavne teme srečanja bodo prihodnje predsedniške volitve v Afganistanu, vzpostavljanje institucij pravne države ter gospodarski razvoj. Ena od tem bo tudi ideja Baracka Obame o vzpostavitvi kontaktne skupine za Afganistan, v kateri bi sodelovale države z vplivom na tisti regiji, torej tudi Kitajska, Indija in Rusija. V Haag naj bi pripotoval tudi namestnik iranskega zunanjega ministra, vendar do srečanja s Hillary Clinton naj ne bi prišlo.

Barack Obama je odšel na evropsko turnejo, prvo, odkar je prevzel ameriške politične vajeti. V sklopu turneje bo obiskal Veliko Britanijo, Francijo, Češko, Nemčijo in Turčijo. V Veliki Britaniji se bo udeležil vrha G20, v Londonu pa se bo prav tako srečal z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Konec tedna bo v Strasbourgu in Kehlu blagoslovil šestdeseto obletnico NATO pakta, nato pa se v Pragi udeležil še vrha Evropska unija-Združene države Amerike. Obisk Evrope bo končal v Carigradu, kjer bo govoril o miru in sožitju med različnimi verami in kulturami.

Preden se je Obama podal na road-trip po Evropi, je podpisal zakon, ki za zaščiteno divje območje razglaša skoraj milijon hektarjev zemljišč v lasti ameriške zvezne države. To pomeni, da bo tam prepovedano graditi ali izkoriščati naravna bogastva. Okoljevarstveniki so z zakonom zadovoljni, saj menijo, da gre za najpomembnejši ukrep za ohranitev naravne dediščine v zadnjih petindvajsetih letih, varuhi ameriške veličine, republikanci, pa so drugačnega mnenja. Menijo namreč, da gre za grabež zemljišč, ki bo škodoval energetskemu razvoju ZDA.

Britanci so začeli umik svojih enot iz Iraka. Vseh 4100 vojakov, kolikor jih tlači iraška tla, se bo umaknilo do konca julija, čeprav bo večina umika opravljena že do konca maja, ko se bo tudi uradno zaključila britanska operacija v Iraku. Major general Andy Salmon, ki bo predal poveljstvo v mestu Basra na jugu države ameriški vojski, je dejal, da je bilo v preteklih šestih letih doseženo veliko in da so britanski vojaki spremenili življenja običajnih Iračanov, v kar res ne moremo dvomiti. Ali so bile spremembe na bolje, vprašajte prvega iraškega begunca.

Poročilo Agencije Evropske unije za temeljne pravice je v čisto svežem poročilu opozorila na zelo razširjeno diskriminacijo istospolno usmerjenih v EU, ki morajo pogosto skrivati svojo spolno usmerjenost. Poročilo poudarja, da se prakse znotraj EU razlikujejo, vendar je očitno, da je nestrpnosti več na Vzhodu kot na Zahodu. Tatjano Greif iz ŠKUC-a smo vprašali, ali spada Slovenija bolj na Vzhod ali Zahod:

Lojze Peterle je na današnjem zasedanju odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve dejal, da glede odnosov med Slovenijo in Hrvaško ne vidi potrebe po vračanju na pot favoriziranja haaškega sodišča, ki po njegovem ni prinesla rešitve. Peterleta smo prosili za pojasnilo izjave:

V okviru družabnega družboslovja, ki ga pripravljata Andrej Fištravec in Vesna Godina, bo ob sedmih zvečer v klubu KGB v Mariboru potekal pogovor o slovensko-hrvaških odnosih z predstojnikom katedre za mednarodne odnose na ljubljanski fakulteti za družbene vede Milanom Brglezom. Več o dogodku nam bo povedal Andrej Fištravec.

Civilna iniciativa Za Primorsko je poslala odprto pismo Uniji Istranov, v katerem razlaga svoja stališča o nedovoljevanju njihovega obiskovanja domnevnih grobišč Italijanov na Primorskem. Govorili smo s članom iniciative Božom Novakom:


Komentarji
komentiraj >>