Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Ameriško-slovenski vzklik proti nasilju nad ženskami (4236 bralcev)
Sobota, 18. 4. 2009
JasminaJIntervju s Sarah Steer, producentko na kalifornijski univerzi Santa Cruz. Tam so v mesecu marcu uprizorili dramo “Monologi vagine”. Z njo zbirajo denar za fundacijo V-Day. Ustanoviteljica le-te je ravno avtorica “Monologov vagine” - Eve Ensler. Na slovenski grudi pa se pogovarjamo o projektu Potujoča ženska svetovalnica proti nasilju nad ženskami. Spregovorila bo ena od izvajalk – Tadeja Juvan.

Podlaga: CD - Laurie Anderson, Langue d'Amour

"Let's see. Uh, it was on an island. And there was this snake.
And the snake had legs. And he could walk all around the island.
Yes. That's true. A snake with legs.
And the man and the woman were on the island too.
And they were not very smart.
But they were happy as clams. Yes.
Let's see. Uh...then one evening the snake was walking about
in the garden and he was talking to himself and he saw the woman
and they started to talk. And they became friends.
Very good friends......" (L.Anderson, Langue d'Amour)

Čas je za greh. Čas je za feminiziranje.

V tokratni oddaji bomo naredili en tak čezoceanski skok in nazaj na domačo grudo. Namreč, v prvem delu oddaje predvajamo intervju s Sarah Steer, producentko na kalifornijski univerzi Santa Cruz. Tam so v mesecu marcu uprizorili dramo “Monologi vagine”. Kar ne zveni nič posebnega, saj se drama poodruje že leta po vseh koncih sveta.
Je pa namen santakruške produkcije drugačen – z njo zbirajo denar za fundacijo V-Day. Ustanoviteljica le-te je avtorica “Monologov vagine” Eve Ensler. Drama je bila v letu 2008, prav z namenom zbiranja denarja za fundacijo V-Day in za različne nevladne organizacije, uprizorjena kar 4000krat. Sarah Steer nam bo torej povedala, kako produkcija, v sodelovanju z V-Day poteka, kam gre denar, ipd. Nedvomno v temeljit razmislek o možni podobni akciji tudi na naših tleh.

Za drugi del oddaje imamo pripravljenih nekaj novičk s področja enakih možnosti spolov. In ob tej priliki še izražamo obžalovanje, ker Društvo Vita Activa ne pripravlja več F-novičk, ki so bile zadnji dve leti stalnica tudi v naši oddaji. Očitno društvu finančno ni zneslo nadaljnje delo. Škoda. Upamo, da se vendarle obetajo boljši časi.

Da se morda ženskam in otrokom, žrtvam družinskega nasilja, obetajo boljši časi, pripomore tudi novi projekt nevladne Ženske svetovalnice. O projektu Potujoča žesnka svetovalnica proti nasilju nad ženskami smo se pogovarjali z eno od izvajalk – Tadejo Juvan. Pogovor z njo bomo zavrteli v zadnjem delu oddaje.

Začenjamo en tak normalen dan... Denali in Normal Days.

CD - Denali, Normal Days
Podlaga: CD - Laurie Anderson, Gravity's Angel

Z muzikalnega ženskarjenja se vračamo k verbalnemu...
Kot rekoč že v uvodu oddaje, bomo v eter odvrtinčili pogovor s Sarah Steer. Pogovor je bil marca posnet v kalifornijskem mestu Santa Cruz. Sarah Steer je producentka na tamkajšnji univerzi. Slednja vsako leto na oder postavi dramo “Monologi vagine”. In sicer s posebnim namenom: zbiranje denarja za fundacijo V-Day, katere ustanoviteljica je prav avtorica dramskega teksta – Eve Ensler.

V-Day je v 11-ih letih obstoja zbral in na različne točke razdelil že več kot 60milijonov dolarjev. Zbran denar se razdeljuje v namene pomoči ženskam, žrtvam nasilja. Letošnje zbiranje denarja gre za Demokratično Republiko Kongo, kjer lokalne organizacije in posameznice ponujajo pravno in zdravstveno pomoč žrtvam posilstev, hkrati pa vzpodbujajo izobraževanje, s katerim želijo vzpostaviti zavedanje o nesprejemljivosti dejanja posilstva.

Na različnih koncih sveta vsako leto – v obdobju slabih dveh mesecev – odrske uprizoritve drame “Monologi vagine” zbirajo denar za fundacijo, hkrati pa tudi za nevladne organizacije nekega določenega področja. V letu 2008 je denar po vsem svetu nabiralo kar 4000različnih uprizoritev.

Produkcija pa poteka tako, da se neka organizacijska ekipa, ki želi uprizoriti “Monologve vagine” dogovori s fundacijo V-Day. Ta določi datumski okvir – ta je vedno nekje med 10.februarjem in začetkom aprila. Celotna izvedba pa je na strani organizacijskega tima. Eve Enlser iz prvotnega besedila izbere dele, posamezne monologe, ki se nato uprizorijo. Gre za standardni seznam monologov. Vsako leto pa se določi še 3 ostale. Ti se vsako leto razlikujejo. Hkrati pa Eve Ensler še za vsako posamezno leto napiše dodatni, nov monolog, ki je namenjen določeni izpostavljeni tematiki – tako kot letos, na primer, ko je izpostavljen Kongo in problem posilstev v njem.

Sarah Steer, producentka uprizoritve Monologov vagine na kalifornijski univerzi Santa Cruz:
V Santa Cruzu pa so bili Monologi vagine uprizorjeni tudi v lokalnem gledališču. Tako da je imel Santa Cruz, z razmikom dveh tednov, najprej 2predstavi na univerzi, kasneje pa še v produkciji profesionalnega gledališča – The Rio Theater.
Za konec pa smo Sarah Steer še povprašali, kakšen se ji zdi položaj žensk v ZDA oziroma če se ji dozdeva, da so še siva polja, ki bi jih bilo treba urediti.

Potemtakem je veliko dela za postoriti tudi v ZDA. Zakaj torej letos fundacija V-Day nabira denar za Kongo?

Tako Sarah Steer iz Santa Cruza.

Takole pa Tracy + The Plastics skozi Big Stereo...
CD - Tracy + The Plastics, Big Stereo

Poglejmo novičke s področja enakosti spolov.

Nedavna anketa Evrobarometra o ženskah in evropski politiki je pokazala, da si Evropejci v političnem vrhu želijo več žensk. Dve tretjini anketirancev verjame, da v politiki dominirajo moški, le vsak deseti pa se strinja, da bi bile nacionalne kvote dobra rešitev. Anketa je pokazala, da so ženske bolj kot moški zaskrbljene nad ekonomsko situacijo, tveganji globalizacije in vplivi evra. Želijo, da se Evropski parlament zavzema za pravico žensk do pokojnin tudi za obdobje, ko negujejo otroke. Velika večina moških anketirancev se je strinjala, da na političnem prizorišču dominirajo moški in da bi več žensk v politiki vodilo do drugačnega političnega sloga.

„Demokracija, ki za mizo odločanja ne da prostora 52 odstotkom prebivalstva, ni resnična demokracija“, je pomen enakopravnosti spolov v politiki komentirala podpredsednica Evropske komisije Margot Wallström. V tem duhu je nastal tudi poziv medijem, ki je bil minuli teden razposlan slovenskim medijskim hišam. V času priprav prispevkov o prihajajočih evropskih volitvah so opozorili na uravnoteženo zastopanost obeh spolov. Številne raziskave so namreč opozorile na skromno medijsko zastopanost žensk v evropskih političnih medijih, ki krmari med italijanskima 2 odstotkoma in najvišjimi 28% na Švedskem.

Še manj medijske pozornosti pa so deležni tisti, katerih spolna identiteta ni zasidrana v konvencionalnem dvospolnem sistemu. Zavedanje o transseksualnosti bodo v aprilu in maju s ciklom debatno-filmskih večerov TRANSakcija širili Škuc-LL-Monokel, Škuc-Tiffany in Društvo informacijski center Legebitra. Po prvi projekciji to sredo se bo vsak naslednji teden zvrstil nov dokumentarni film iz niza Transgenration, ki predstavlja osebne zgodbe štirih transseksualnih ameriških študentov. Obenem bodo potekali pogvori o izkušnjah transseksualcev in drugih transspolnih oseb v Sloveniji, predstavljeni pa bodo tudi tekoči slovenski projekti na temo transseksualnosti in transspolnosti.

Proti uveljavljenem toku bo v Open Cafeju plavala tudi Andreja Prebil. 5. maja bo obvezni torkov odprti večer v fokus postavil progresivni islam. Predavanje bo seciralo okoliščine, v katerih je bil spisan Koran in ga interpretiralo v odsotnosti kulturnih dejavnikov, ki so ga preželi stoletja kasneje. Ali so muslimanske ženske zapostavljene po izvorni islamski doktrini ali je nemara njihova marginalizacija posledica nereligioznih izvorov in korenini v močnih patriarhalnih tradicijah?

CD – Motorama, Possesion Call me not
Podlaga: CD – Mercury Rev, Holes

Sektor Ž stopa v tretji in zadnji del oddaje. Pozornost posvečamo prvi Potujoči svetovalnici proti nasilju nad ženskami, katere glavna šoferka je društvo Ženska svetovalnica. Ena od izvajalk projekta, Tadeja Juvan:

Srečno poti, Potujoča svetovalnica!

Podlaga: CD - Mew, Comforting Sounds

Odpoved: Prišli smo do konca današnje oddaje Sektor Ž - še naprej vam želimo čimveč udobnega zvokovja...
Z vami smo ženskarili: hitroprstec Željko, njegov vajenec Martin; Pina Sadar, ki je prispevala novičke s področja enakih možnosti spolov in moja ženska malenkost JasminaJ.Komentarji
komentiraj >>

Itch acidosis, steroids, sex completeness.
ivvoujo [11/10/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>

Graves lecithin mandates expansion, myeloma buoys serve.
uoxanuxunemur [11/10/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>

Incise sought concentrations subjects lumbar.
ebokapewucewo [11/10/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>

What amitryptiline premalignant dysphasia: oliguria.
oyeyiva [11/10/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>