Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF PROGRAM- JEBEŠ DRUŽINO! (2969 bralcev)
Sreda, 29. 4. 2009
Boris V.... 29. april - evropski dan medgeneracijske solidarnosti ...
... Hrvaška s svojo afero Patria – finska policija že preiskuje tamkajšnje posle ...
... Sodelujejo Združeni narodi v Kongu z obtožencem za vojne zločine? ...
... Severna Koreja grozi z novim nuklearnim testom ...
OFF NAPOVEDNIK

Prašičja gripa nas bo vse pobila. Takšne morbidne misli se nam kar same vsiljujejo ob takšnem medijskem poročanju, ki vsake par ur posreduje novice o novih odkritjih okuženih s to boleznijo po celem svetu, tako da je pandemija praktično neizbežna in nihče ni varen. Niti prašiči. Medtem ko oblasti v tako imenovanem razvitem svetu svoje prebivalce mirijo s količinami določenega zdravila, so v Libanonu uporabili drugo taktiko. Tamkajšnje oblasti so ljudem namreč odsvetovale poljubljanje.

V strahu pred širjenjem prašičje gripe se je Libanonce pozvalo, naj se pri pozdravljanju izogibanju poljubljanju, da bi tako zmanjšali možnost širjenja bolezni. Vendar se opozorilo nanaša na pozdravljanje med ljudmi, ne predvideva pa protokola pri pozdravljanju med ljudmi in prašiči. Poljubljanje slednjih tako še ni odsvetovano, kar zna biti problematično, vsaj glede na ime bolezni.

Berete OFF Program, ki poljubljanje s prašiči odsvetuje tudi iz drugih razlogov.

OFF PROGRAM

Združeni narodi naj bi sodeč po dokumentu kongovske vojske v tej državi sodelovali z bivšim upornikom, ki je obtožen vojnih zločinov. Bivši vodja upornikov general Bosco Ntaganda naj bi imel ključno vlogo v misiji ZN-a v Kongu, kjer se skupne sile ZN-a in Konga borijo proti hutujskim upornikom na vzhodu države. Kongovske oblasti so sicer zatrdile, da general Ntaganda, znan tudi kot Terminator, ni vključen v skupno operacijo. Terminatorja išče Mednarodno kazensko sodišče zaradi urjenja in novačenja otrok v vojsko v letih 2002 in 2003. Visoki pripadnik kongovske vojske je sodelovanje Ntagande potrdil in dejal, da je bil svetovalec poveljniku operacij.

Severna Koreja je zagrozila z novim nuklearnim testom, če se Varnostni svet Združenih narodov ne bo opravičil za svoje obsodbe nedavne raketne izstrelitve. Če opravičila ne bo, bo Pjongjang prisiljen sprejeti, kot temu rečejo, obrambne mere, ki vključujejo teste nuklearnih in medcelinskih balističnih raket. Po valu kritik iz Združenih narodov se je Severna Koreja umaknila iz mednarodnih pogajanj o svoji denuklearizaciji in izgnala vse nadzornike iz države. Naj spomnimo, da je Severna Koreja svoj edini nuklearni test do sedaj izvedla leta 2006.

Palestinsko vojaško sodišče v Hebronu na Zahodnem bregu je na smrt obsodilo Anwarja Breghita zaradi izdaje, saj naj bi Izraelcem prodal zemljo, ki za povrhu sploh ni bila njegova, pravijo tožniki. Obsodba mora biti potrjena še s strani predsednika Mahmuda Abasa, tako da ni najbolj verjetno, da se bo kazen tudi zares izvršila, saj je Abas že nekajkrat zavrnil odobritev v podobnih primerih. Palestince moti vztrajno priseljevanje Judov na okupirana ozemlja, tako jih je na Zahodnem bregu že okoli štiristo tisoč.

Zadnji predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna o urejanju mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško pred arbitražnim sodiščem je na Hrvaškem bojda tik pred sprejetjem. Hrvaški pravni strokovnjaki naj bi se strinjali z Rehnovim predlogom, da se glede uporabe morskih območij in stika Slovenije z odprtim morjem Hrvaška in Slovenija poskusita dogovoriti v skladu z mednarodnim pravom ter po načelu pravičnosti in dobrososedskih odnosov. Za Hrvaško naj bi bilo najpomembnejše, da sta vprašanje meje in režim uporabe morja v predlogu ločena ter da bo režim predmet pogajanj oziroma arbitraže.

Afera Patria bo burila duhove očitno tudi na Hrvaškem. Sosedi so namreč kupili 126 oklepnikov osem krat osem za 180 milijonov evrov in dve ladji za devet oziroma štiri milijone evrov, odvisno od vira. Hrvaški dnevnik Jutarnji list poroča, da finska policija preiskuje posle podjetja Patria na Hrvaškem, vendar niso uspeli dobiti informacij o tem, kateri posli so predmet preiskave. Jutarnji list poroča, da je povezava med Slovenijo in Hrvaško Reijo Niitynenen, nekdanji predstavnik Patrie za obe državi, ki je bil nekaj časa v priporu zaradi suma podkupovanja slovenskih uradnikov.

Evroposlanka in predsednica zunajparlamentarne stranke Nova Slovenija, Ljudmila Novak, je v okviru kongresa Evropske ljudske stranke nastopila na okrogli mizi z naslovom »Premagovanje demografskih izzivov«. Novakova je zaskrbljena nad demografsko sliko Evrope in je pozvala politično skupino EPP-ED, da svojo predanost tako imenovanim družinskim vrednotam pokaže tudi pri oblikovanju formalnih dokumentov v Evropskem parlamentu. O tem kaj so govorili na okrogli mizi, smo vprašali poslanko Ljudmilo Novak, ki nam je podala par briljantnih argumentacij:

Letos se današnji dan prvič obeležuje kot evropski dan medgeneracijske solidarnosti. Tako Svet vlade za solidarno sožitje generacij in kakovostno staranje prebivalstva v Sloveniji pristojne institucije, civilno družbo in širšo javnost opozarja na pomen medgeneracijske solidarnosti, sobivanja in sožitja. Vlada je že leta 2006 sprejela Strategijo varstva starejših do leta 2010, s katero si Slovenija prizadeva omogočiti pogoje za tako imenovano kakovostno staranje. Izsledki javnomnenjske raziskave Eurobarometer o stališčih državljanov EU do medgeneracijske solidarnosti kažejo, da v Sloveniji kar triindvajset odstotkov vprašanih meni, da so starejši breme družbi.


Komentarji
komentiraj >>