Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF OBLETNIC! (3288 bralcev)
Torek, 12. 5. 2009
Boris V.... Varnostni svet Združenih narodov sprejel še eno nepomembno izjavo glede Bližnjega vzhoda ...
... Šrilanška vojska zadela edino bolnišnico na severu države - ubitih skoraj petdeset ljudi ...
... Parlamentarne stranke danes o Rehnovem predlogu ...
... Slovenija od danes pol leta na čelu Sveta Evrope ...

OFF NAPOVEDNIK

Španija se s svetlobno hitrostjo oddaljuje od raja na Zemlji - ki mimogrede itak ne sme obstajati - in s svojo liberalno politiko odpira vrata pekla. Zadnja poteza španske vlade je namreč napoved, da bodo v lekarnah po državi v roku treh mesecev brez recepta na voljo – tudi mladoletnikom - jutranje kontracepcijske tabletke, ki se lahko uporabijo do tri dni po spolnem odnosu. Španska ministrica za zdravje Trinidad Jimenezova (izg. trinida himenesova) je dejala, da naj se ta tabletka kot zasilna metoda kontracepcije uporablja le v nujnih primerih.

Španija se je za ta ukrep odločila, ker so izkušnje v državah, ki so storile isto, pokazale, da je potem bistveno upadlo število nezaželenih nosečnosti. Španija načrtuje splošno omilitev zakonov, ki so povezani s splavom, saj naj bi želela tako zaščititi ženske, ki želijo splaviti in zdravnike, ki postopek izvajajo. Seveda pa vemo, da to ni res. Pravi namen je očitno izvajati represijo nad vrednotami, ki jih zastopa katoliška Cerkev in odkrito zaničevanje milijonov španskih prebivalcev, ki volijo poraženo desnico in mislijo, da lahko na volitvah izvolijo Boga.

Berete skrajno omiljen OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Varnostni svet Združenih narodov je sprejel – in to soglasno – predsedniško izjavo, katere deklarativen namen je Izraelce, Palestince in mednarodno skupnost pozvati k okrepljeni diplomatski dejavnosti za rešitev krize na Bližnjem vzhodu z oblikovanjem neodvisne palestinske države. Izraelska veleposlanica pri ZN-u, Gabriela Shalev, je zasedanje Varnostnega sveta označila za nepotrebno, saj meni, da je vpletanje te inštitucije v konflikt nekoristno. Po njenem mnenju bi moralo biti reševanje prepuščeno obema sprtima stranema. Kljub impotenci Združenih narodov je Izrael tokrat ostal tudi brez podpore ZDA, ki podpira rešitev dveh držav. Izrael sedaj dvomi tudi v to, vprašanje pa je, v kaj bodo Američani zavili bodočo podporo Izraelu.

Združene države Amerike so najverjetneje odgovorne za nov napad v Pakistanu, ki je terjal življenja osmih domnevnih islamskih aktivistov. Tako vsaj trdijo varnostne oblasti na meji z Afganistanom, kjer je neko letalo, domnevno ameriško brezpilotno, izstrelilo dve raketi v poslopje na plemenskem območju v Južnem Vaziristanu. Pakistanska vojska je medtem okrepila ofenzivo proti talibanom v dolini Svat. Pakistan sicer mehko nasprotuje ameriškim zračnim napadom, ki so od lanskega avgusta terjali že skoraj štiristo mrtvih Pakistancev.

Tudi šrilanška vojska bombardira, in to močno. Sever države je tarča topniškega obstreljevanja, saj so se tja zatekli tamilski tigri. Na istem območju naj bi bilo še vedno ujetih okoli petdeset tisoč civilistov, v bombardiranju pa je bila uničena edina še delujoča bolnica, pri čemer naj bi umrlo okoli petdeset ljudi. To so sicer trditve tigrov, vendar jih je potrdil tudi zdravnik Thurairaja Varatharajah, glavni predstavnik zdravstvenih oblasti na tem območju. Vojska navedbe zanika, preverjanje pa ni mogoče, saj je novinarjem in humanitarnim delavcem dostop onemogočen. Dogajanje v Šrilanki je ostro obsodil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-Moon.

Štiri zelene stranke in gibanja se povezujejo v koalicijo Združeni zeleni, s katero bodo nastopili na evropskih parlamentarnih volitvah. Zanimivo pri tem je, da je eno od teh gibanj tudi Lista za čisto pitno vodo ljubljanskega mestnega svetnika Mihaela Jarca, ki je slaven zaradi svojih ksenofobnih in nacionalističnih radikalizmov in hkrati kandidat na tako imenovani zeleni listi. Drugače so člani koalicije Zeleni Slovenije omenjena Lista, Zeleni progres in Zelena stranka.

Premier Borut Pahor ravnokar še v tretje zaseda s predsedniki parlamentarnih strank in poslancema narodnih skupnosti glede predloga evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev hrvaško-slovenskega spora. Tokrat je na posvetovanjih prisoten tudi predsednik republike Danilo Türk. Govora je zopet o dopolnilih Rehnovega predloga, ki jih bo Slovenija v Bruselj poslala predvidoma konec tedna. Predlog dopolnil naj bi jutri obravnavala še vlada, v petek pa parlamentarni odbor za zunanje zadeve. Vsebine najnovejših dopolnil Pahor za enkrat še ni sporočil. Še enkrat pa ponavljamo, kaj ponuja kompromisni predlog Rehna: predvideva, da bi o meji odločalo mednarodno arbitražno sodišče. Ločeno, na podlagi mednarodnega prava, naj bi odločalo o poteku meje, o koriščenju pomorskih območij in stiku Slovenije z odprtim morjem pa naj bi se odločalo na podlagi mednarodnega prava, dobrososedskih odnosov in pravičnosti.

Zunanji minister Samuel Žbogar je v Madridu od španskega kolega Miguela Ángela Moratinosa v imenu Slovenije prevzel vodenje Sveta Evrope. Tako bo Slovenija šest mesecev predsedovala Odboru ministrov te inštitucije. Žbogar je izpostavil prizadevanje za spodbujanje vladavine prava tako na državni kot mednarodni ravni. Posebej je izpostavil promocijo človekovih pravic in krepitev demokratičnih standardov v Jugovzhodni Evropi. Zanimivo bi bilo videti reakcijo Slovenije kot predsedujoče države, če bi v teh šestih mesecih Mednarodno sodišče odločilo, da je kosovska neodvisnost v nasprotju z vladavino prava.

UNICEF Slovenije je na jutranji tiskovni konferenci predstavil dosedanje delo in načrte za prihodnost oziroma vsaj leto 2009. O tem smo govorili z izvršno direktorico, Majo Vojnović:

Klub štipendistov Ljubljana organizira ob osemnajsti uri v prostorih Fakultete za družbene vede okroglo mizo z naslovom »Rešitev je sprememba sistema«. O tem, kdo bo sodeloval in na splošno o dogodku smo spregovorili s predsednico kluba, Mankico Kranjec:

Komentarji
komentiraj >>