Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
POL POT OFF PROGRAM (3219 bralcev)
Ponedeljek, 18. 5. 2009
Boris V.... Na Hrvaškem HDZ še vedno najmočnejša stranka ...
... Evropska unija razmišlja o ostrejših sankcijah proti Mjanmaru zaradi sojenja opozicijski voditeljici Aung San Suu Kyi ...
... Šrilanška vojska razglasila zmago nad tamilskimi tigri ...
... Janša napoveduje boljši kapitalizem, tudi v vrednostnem smislu ...
OFF NAPOVEDNIK

Biznis laufa povsod po svetu. In idej tudi ne primanjkuje. Nekdanji uradni fotograf režima Rdečih kmerov v Kambodži, Nhem En, se je odločil prodati oblačila in obutev vodje Pol Pota. Cijena? Prava sitnica. Zgolj 1,5 milijona dolarjev in oblačila enega bolj znanih masovnih krvnikov so vam lahko v zadovoljstvo. Naprodaj pa je še več drugih predmetov in nekaj tisoč fotografij iz zlate dobe Rdečih kmerov, torej od leta 1975 do 1979.

Vendar bivši Potov fotograf nima ego-materialnih vzgibov za to podjetništvo. S pridobljenim denarjem namerava namreč ustanoviti muzej Rdečih kmerov v mestu Anlong Veng ob meji s Tajsko. V tem kraju so se kmeri namreč skrivali, dokler se ob koncu osemdesetih niso neslavno razpustili. Fotograf Nhem En je ohranil mirno kri tudi sredi globalne gospodarske krize in dejal, da sicer prosi za milijon in pol, a da se je o ceni pripravljen pogajati. Razum Rdečih kmerov je bil navsezadnje ena od njihovih glavnih odlik.

Berete na takšna pogajanja vedno pripravljen OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Na Hrvaškem so včeraj potekale lokalne volitve, na katerih je kljub prvotnim ocenam spet slavila Hrvatska demokratska zajednica. Opozicijska SDP je sicer dobila več glasov v treh največjih hrvaških mestih, vendar vseeno ni uresničila cilja, da bi po teh volitvah postala najmočnejša stranka v državi. Na tem položaju je še vladajoča HDZ. Značilnost teh volitev je, da so volivci lahko prvič neposredno izbirali vodje županij in občin ter župane, kar naj bi bil razlog za nekaj odstoten dvig udeležbe glede na leto 2005. Zagrebški župan bo najverjetneje še naprej Milan Bandić iz SDP, saj je dobil v prvem krogu petindvajset odstotkov več glasov kot drugo uvrščeni profesor zagrebške pravne fakultete, Josip Kregar. Volitve so spremljali tudi incidenti, za Radio Študent pa nam je več o poteku volitev povedala Sandra Pernar, izvršna direktorica GONG-a - organizacije, ki redno spremlja volitve:

Na Balkan se bomo vrnili z novicami iz Slovenije, sedaj pa poglejmo dogodke po svetu. V Bruslju zasedajo zunanji, obrambni in razvojni ministri Evropske unije, ki naj bi največ pozornosti namenili dogodkom v Mjanmaru in Šrilanki ter Bosni in Hercegovini. Mjanmar je v centru pozornosti zaradi današnjega začetka sojenja opozicijski voditeljici Aung San Suu Kyi, ki ji vladajoči režim očita kršitev pravil hišnega pripora. Pravi razlog za sojenje pa naj bi bil eliminacija Suu Kyijeve z volitev, ki bodo prihodnje leto.

Sojenje Kyjevi naj bi se za danes že zaključilo, nadaljevalo pa se bo v torek. Pred zaporom, v katerem se trenutno nahaja obtoženka, je oblast postavila močne policijske sile in blokade, vseeno pa se je zbralo več kot sto privržencev Suu Kyijeve, sicer Nobelove nagrajenke za mir. Ker režim kljub pozivom zahodnih držav obtožb ni umaknil, je ameriški predsednik Obama podaljšal sankcije proti mjanmarskim oblastem, na današnjem zasedanju v Bruslju pa je ostrejše sankcije napovedala tudi Evropska unija.

Mediji pa so svoje sile uperili tudi v dogodke na Šrilanki. Tamkajšnja vojska je namreč razglasila zmago nad upornimi tamilskimi tigri. Razširila se je celo novica, da je vojska ubila vodjo upornikov Velupillaija Prabhakarana, ki je poskušal ubežati vladnim silam. Te so namreč tigre obkolile na majhnem območju na severu države, uporniki pa so že razglasili svoj poraz in se odločili položiti orožje. Uradno poročilo vojske o smrti vodje upornikov še sledi, ubit pa naj bi bil tudi njegov sin in še vodja političnega krila tamilskih tigrov.

Na Brdu pri Kranju poteka konferenca strokovnega sveta Slovenske demokratske stranke in njenega gospodarskega foruma, na kateri je imel uvodni govor predsednik stranke, Janez Janša. Tema dogodka je seveda gospodarska kriza in po mnenju SDS nespametni protikrizni ukrepi vlade. Janša je dejal, da je kriza začasna, kapitalizem pa bo iz nje zaradi svoje prilagodljivosti prišel boljši. O tej izjavi in drugih stvareh smo govorili s predsednico gospodarskega foruma SDS in nekdanjo zdravstveno ministrico, Zofijo Mazej Kukovič:

Odbor državnega zbora za notranjo politiko je obravnaval novelo zakona o policiji, vendar je sejo prekinil in jo bo nadaljeval jutri. Notranja ministrica Kresalova je dejala, da novela odpravlja politizacijo s spremembo postopka imenovanja vodstva policije, Jožef Jerovšek iz SDS pa pravi, da vidi v noveli težnjo po policijski državi. Kresalova je spremembe podala v štirih točkah: spremembe na področju kadrovske problematike, dvig skrbi za varnost policistov, boljša ureditev izvajanja policijskih pooblastil ter sprememba postopka imenovanja in razrešitve generalnega direktorja policije. O poteku seje smo govorili s predsednikom odbora za notranjo politiko Vinkom Gorenakom iz SDS:

Govorili smo tudi s podpredsednikom odbora Antonom Colaričem iz Socialnih demokratov in še njega prosili za komentar o poteku seje:

OFF je pripravil Boris.


Komentarji
komentiraj >>