Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GENSKO SPREMENJENE RASTLINE (3562 bralcev)
Petek, 22. 5. 2009
tadejlaPlanet Zemlja danes obeležuje mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Pozornost je zato namenjena raznolikosti živih organizmov in ekosistemom, katerih sestavni del so. Slovenska krajina se bo odslej dičila s še večjo raznovrstnostjo. Hram demokracije je namreč sprejel zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami.
Planet Zemlja danes obeležuje mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Pozornost je zato namenjena raznolikosti živih organizmov in ekosistemom, katerih sestavni del so.

Slovenska krajina se bo odslej dičila s še večjo raznovrstnostjo. Hram demokracije je namreč sprejel zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami. Raznovrstnost s tovrstnimi rastlinami pa je kratkega značaja. Morda zaradi značaja zaposlenih v institucijah, ki te rastline ustvarjajo in promovirajo, morda zaradi dovršenosti teh über-rastlin, a dejstvo ostaja – postavne rastline GSO proizvoda, katerih seme je impotentno, agresivno vplivajo na okoliške rastline, jih dobesedno pobijejo.

Toliko o raznovrstnosti. V nadaljevanju pa bomo slišali več pogledov na problematiko gensko spremenjenih rastlin, vplivu na okolje in zdravje. Prva bo spregovorila Alenka Župančič s kmetijskega ministrstva, ki je sodelovala pri strokovni pripravi zakona:


Zakon naj bi bil usklajen tudi z nevladnimi organizacijami. Kako je sodelovanje med oblastmi in zainteresirano javnostjo potekalo, nam bo povedala Ana-Marija Slabe z inštituta za trajnostni razvoj:

Glede na nasprotovanje sicer majhnega dela eko-scene nas je zanimalo, zakaj je zakon sploh potreben.

Sogovornica nam je na koncu še pojasnila, kje se skrivajo interesi za uvajanje gensko spremenjenih organizmov.

Hardcore nasproten pogled je podala profesorica z biotehniške fakultete in predsednica Znanstvenega odbora za sproščanje in dajanje na trg gensko spremenjenih organizmov Branka Javornik:

Kaj meni o varovalnih pasovih, ki naj bi preprečili agresivno širjenje mutantov in o morebitnem lobiranju multinacionalk?


Tajnik Sindikata kmetov Slovenije Jernej Redek je predstavil cehovsko mnenje:

Ker smo v sami debati pred sprejetim zakonom pogrešali besedo bioetikov, pa čeprav bi pričakovali njihov odziv, smo za kratek teoretski vpogled zaprosili filozofa Igorja Pribca:

Kultivator so pripravili Urh, Jankovič in Tadej.


Komentarji
komentiraj >>

Re: GENSKO SPREMENJENE RASTLINE
anonimni alkoholik [10/07/2009]

5,723,765 - se pravi tehnologija omejevanja oziroma sterilizacije teh semen ali popularno/istično "terminatorska tehnologija" - nima tu nobene veze. Ker (i) se komercialno še ne uporablja (ii) je namenjena (med drugim) preprečevanju enega glavnih očitkov nasprotnikov gso - križnega opraševanja oz. "okuževanja" avtohtonih rastlin (iii) je zavajajoče govoriti o tem kot o omejevanju kmetov, ker kmeti že desetletja NE uporabljajo svojih semen naslednje leto - preprosto tega noben ne dela, ampak se vsako leto kupi nova semena. Kako so pa gso rastline sposobe "dobesedno pobiti" okoliške rastline oz. kje je tu kvalitativna ali pa kvantitavna razlika z običajnimi (recimo hibridnimi) semeni, to bi pa res rada zvedla.
odgovori >>

Re: GENSKO SPREMENJENE RASTLINE
marjan [26/05/2009]

jao, a to je kao novinarstvo!?
odgovori >>

  Re: GENSKO SPREMENJENE RASTLINE
  tadejla [27/05/2009]
  1. nihče ne trdi, da je to kao novinarstvo 2. kritika z malce več vsebine bi pripomogla k mogočemu kao novinarstvu v prihodnje
  odgovori >>

   Re: GENSKO SPREMENJENE RASTLINE
   anonimni alkoholik [28/05/2009]
   ma dobr, dost je že "dejstvo" navedeno v drugem odstavku. maš srečo, da te mon810 ne more tožit zarad klevetanja (čeprav glede na tvoje razumevanje te problematike verjetno misliš, da je to le še vprašanje časa hehe)
   odgovori >>

    Re: GENSKO SPREMENJENE RASTLINE
    anonimni alkoholik [25/06/2009]
    a.a, brigaj se za svojo srečo, vmes pa se poduči o delovanju patenta 5,723,765
    odgovori >>