Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
PREPIRAJOČI SE BRITOFF (3546 bralcev)
Ponedeljek, 25. 5. 2009
Boris V.... stranke bodo porabile do 250.000 evrov za evropske volitve ...
... Izrael vztraja pri širjenju okupacije Zahodnega brega ...
... Glavni haaški tožilec na Hrvaškem ...
... Republikanci se kregajo sami s sabo ...
ob 7:05

Bližajo se junijske volitve v Evropski parlament in skladno s tem se večajo tudi izdatki strank za volilne kampanje. Največje stranke bodo porabile tudi največ denarja, nekatere pa obljubljajo celo nič porabljenih evrov za kampanjo. Socialni demokrati napovedujejo porabo med dvesto in dvestopetdeset tisoč evrov. Ambiciozni so tudi Janševi slovenski demokrati, ki nameravajo za tokratne volitve nameniti približno toliko kot leta 2004, torej okoli dvestopetindvajset tisočakov. Ostale stranke bodo precej bolj skromne, proračuna za kampanjo Združenih zelenih in Neodvisne liste za pravice bolnikov pa znašata okroglih nič evrov.

Hrvaški časnik Jutarnji list poroča, da naj bi evropski komisar za širitev Ollie Rehn izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška brezpogojno nadaljevala pogajanja glede rešitve mejnega spora s Slovenijo. V nasprotnem primeru naj bi bilo Rehna strah, da Slovenija ne bo umaknila blokade hrvaških pogajanj za vstop v Evropsko unijo. Hrvaška vlada se pritožuje, saj je podprla Rehnov predlog, ki ji je bil predstavljen kot dokončnen, Slovenija pa je šele nato podala svoja dopolnila, ki pa jih Rehn ni zavrnil.

V Teheranu poteka vrh , na katerem naj bi se trije predsedniki, torej Ahmadinedžad, Karzaj in Zardari, posvetili predvsem izboljšanju sodelovanja v boju proti terorizmu in trgovini z drogami, kot glavnemu viru financiranja talibanov. Ti s svojimi akcijami na obmejnem območju nervirajo tri predsednike.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je pozval šrilanške oblasti, naj preučijo navedbe o kršitvah človekovih pravic, ki naj bi se zgodile med zadnjo vladno ofenzivo proti upornim Tamilskim tigrom. Predsednik Šrilanke Mahinda Rajapaksej je doslej odločno zavračal kakršnekoli navedbe o takšnih zločinih. Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay je dejal, da je možno, da sta vojne zločine izvajali obe strani. Medtem so Tamilski tigri priznali, da je vojska ubila njihovega poveljnika Velupillaia Prabhakarana.

ob 8:05

Predsednik Evropskega parlamenta in znanec Radia Študent, Hans Gert Pőttering, je dejal, da obstaja nevarnost, da bo v parlamentu več skrajnih strank oziroma tistih zunaj splošne politične struje, če ljudje ne bodo volili. To verjetno pomeni, da takoimenovane skrajne stranke volijo roboti. Pőttering je evropske volilce pozval naj volijo stranke, ki podpirajo evropsko enotnost in spoštujejo človeka.

Čeprav so celo Združene države Amerike izrazile zadržanost glede širitve judovskih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu, je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal, da bodo le-te dovoljene. Dejal je, da sicer ne bodo dovoljene nove naselbine, k čemur ga je pozval tudi ameriški predsednik Obama, vendar da ne vidi smisla v preprečevanju naravnih širitev že obstoječih naselbin.

Mjanmarske oblasti so obtožile Tajsko vmešavanja v njene notranje zadeve, potem ko je uradni Bangkok dejal, da sojenje borki za demokratizacijo nekdanje Burme Aung San Suu Kyi postavlja pod vprašaj čast in verodostojnost vladajočega režima. V primeru, da bo spoznana za krivo, v kar skoraj nihče ne dvomi, bo Suu Kyijeva odsedela do pet let v zaporu.

ob 9:05

Ljubljanski mestni svetniki danes odločajo o predlogu poimenovanja mestne vpadnice v Titovo cesto. Zveneče ime bo nosil del Štajerske ceste in nova mestna vpadnica, ki bo šla mimo - zaenkrat še neobstoječega - štadiona do krožišča Žale. Komisija za poimenovanje naselij in ulic meni, da se poimenovanja po taki osebnosti ne smeli izogibati. Nasprotujejo v SDS in podmladku Nove Slovenije.

V Vietnamu se pričenja dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov Evropske unije in Azije, čez dva dni pa novo dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov EU in Združenja držav jugovzhodne Azije. Samuel Žbogar se dogodkov ne bo udeležil, zato bo zamudil rokovanje z ministrom Mjanmara, ki bo sicer deležen srečanja s trojko sedaj treh glavnih ministrov EU in ministroma Vietnama in Kitajske. Tema? Sojenje Suu Kyievi , seveda.

Severnokorejska tiskovna agencija je sporočila, da je Pjongjang izvedel drugi jedrski poskus, izstrelili pa so tudi raketo kratkega dosega. Posledični potres s stopnjo 5,3 po tisti znani lestvici so sicer zaznali na Japonskem in v Južni Koreji, o potresnem preplahu pa so poročali iz Kitajske. Izstrelitev atomske bombice je že potrdilo rusko obrambno ministrstvo.

Serge Brammertz, glavni tožilec haaškega sodišča za vojne zločine na območju Jugoslavije, začenja tridnevni obisk Hrvaške. Pred tem je maja že obiskal Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Haag zahteva od Hrvaške vojaške dokumente, takoimenovane topniške dnevnike, ki naj bi govorili o bombardiranju Knina v času operacije Nevihta leta 1995.

ob 10:05

Ameriška republikanska stranka je še vedno v šoku po izgubi predsedniškega položaja na novembrskih volitvah. Prepirajo se tudi med seboj. Bivši Bushev zunanji minister Colin Powell, ki je na zasedanju Varnostnega sveta lagal o iraškem orožju za množično uničevanje in mimogrede podprl Obamo namesto McCaina, je opozoril, da se mora republikanska stranka spremeniti, če želi uspeti na naslednjih volitvah. Bivši podpredsednik Dick Cheney pa za Powella zaradi podpore Obami dejal, da je ta s tem že zapustil njihovo stranko.

Na mongolskih predsedniških volitvah je zmagal opozicijski kandidat Demokratske stranke, s čigar imenom vam bomo zaradi neizgovorljivosti prizanesli. Ključ do zmage je bil seveda večni adut, anti-korupcijska kampanja. Sedanji predsednik iz bivše komunistične stranke je že priznal poraz. Tesen, a vseeno. Zaradi neredov in žrtev ob zadnjih parlamentarnih volitvah, sta policija in vojska v stanju pripravljenosti.

V južnem bolivijskem mestu Sucre sta potekali dve paralelni paradi ob dvestoti obletnici neodvisnosti od Španije. Tisoči indijancev, ki podpirajo predsednika Moralesa, so zahtevali konec rasizma v državi, uradno pa so paradirali vojaki v ceremonijalnih uniformah. Morales, ki skuša indijancem priskrbeti več pravic, se proslave ni udeležil iz spoštovanja do žrtev lanskoletne parade, ko so indijance pretepali in javno poniževali.


Komentarji
komentiraj >>