Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OTROŠKI BRITOFF (4955 bralcev)
Ponedeljek, 1. 6. 2009
Boris V.... Združeni Zeleni predlagajo medijskega ombudsmana ...
... Izrael ne uboga ZDA ...
... Otroci vojaki v Čadu ...
... V Zgornji Avstriji razstava porcelana ...
ob 7:05

Združeni Zeleni so na Državni zbor in predsednika Tűrka naslovili pobudo za ustanovitev medijskega ombudsmana. Razlog za pobudo je po besedah predsednika Zelenih Slovenije Vlada Čuša razlikovanje med parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami v medijih in anketah. Zato Zeleni menijo, da je potrebno imeti organ, ki bo lahko učinkovito in takoj reševal takšne težave. Mimogrede, Radio Študent vztrajno mešano sooča predstavnike tako parlamentarnih kot neparlamentarnih strank in list.

Na Hrvaškem je potekal drugi krog lokalnih volitev, na katerih je slavila vladajoča Hrvatska demokratska zajednica, a kljub temu izgubila bitko v večjih mestih. Opozicijska SDP s svojim kandidatom in večkratnim županom Milanom Bandićem je tako po neuradnih podatkih ohranila primat v Zagrebu. Split naj bi osvojil neodvisni kandidat Željko Kerum, HDZ pa je izgubila tudi dubrovniško volilno bitko. Volilna udeležba naj bi bila sicer nekoliko nižja kot v prvem krogu.

Hrvaški premier Ivo Sanader je med obiskom Združenih držav v New Yorku dejal, da bo vztrajal pri sprejemu pobude Evropske unije ali umiku slovenske blokade hrvaških pogajanj z le-to. Ta četrtek bo sicer glavni haaški tožilec Serge Brammertz v Varnostnem svetu poročal o sodelovanju Hrvaške s haaškim tribunalom. Sanader poudarja, da je sodelovanje popolno, drugačnega mnenja pa so Nizozemska, Velika Britanija, Danska, Finska in Belgija, ki zahtevajo dokumente o hrvaških topniških napadih na območju Knina v času hrvaške vojaške operacije Nevihta leta 1995.

Volili so tudi v Južni Osetiji, ki je sicer razglasila neodvisnost od Gruzije, a sta jo do sedaj priznali le Rusija in Nikaragva. Na volitvah je imelo okoli petdeset tisoč volilnih upravičencev možnost izvoliti štiriintrideset poslancev, med kandidati pa je bil le eden Gruzijec. Udeležba je bila več petinsedemdeset odstotna. Volilna komisija je sicer prepovedala sodelovanje edinima strankama, ki nista zvesti predsedniku Edvardu Kokojtiju.

ob 8:05

Britanskim laburistom, ki jim pripada tudi premier Gordon Brown, se piše slabo. Na naslednjih parlamentarnih volitvah naj bi se - sodeč po zadnji anketi časopisa Telegraph - uvrstili celo na tretjo mesto. Že tako so zaostajali za konzervativci, sedaj pa so jih prehiteli tudi liberalni demokrati. Slabi rezultati za laburiste so posledica tudi zadnjega škandala z zapravljivimi poslanci, ki je najbolj škodoval prav laburistom.

Izraelski minister za promet Jisrael Katz je dejal, da ne bo sprejel ameriških zahtev, naj ustavi gradnjo naselij na Zahodnem bregu. Početje Izraela na okupiranih ozemljih na Zahodnem bregu je označil za zakonito naseljevanje. V tamkajšnjih izraelskih naseljih živi že več kot 280.000 Judov.

Pakistanski obrambni minister Sjed Athat Ali je dejal, da so pakistanske vojaške operacije proti talibanom v dolini Svat skoraj končane, zares pa naj bi se končale v dveh do treh dneh. Ofenzivo proti islamskim aktivistom je pred dobrim mesecem sprožila pakistanska vojska, ko so ti začeli prodirati proti prestolnici Islamabad. Mednarodni odbor Rdečega križa označuje razmere v pokrajini kot zaskrbljujoče za tamkajšnje civiliste. Iz doline Svat naj bi pobegnilo že 2,4 milijona ljudi.

Centralnoameriška izpostava Radia Študent, Kuba, je po besedah neimenovanega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva privolila v obnovitev pogajanj z Združenimi državami glede priseljevanja in poštnih storitev. Kuba naj bi izrazila tudi pripravljenost na sodelovanje z ZDA v takoimenovanem boju proti terorizmu in trgovanju z drogami. Direktor Radia Študent, Rok Kosec, je kubanskega predsednika Raula Castra zato že pozval na zagovor.

ob 9:05

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič popoldne začenja tridnevni obisk Makedonije. Srečala se bo s svojim makedonskim kolegom Konjanovskim, sprejel pa jo bo tudi predsednik Ivanov. Na Univerzi svetega Cirila in Metoda bo Ljubica predavala o vlogi Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah. Prejšnji slovenski obrambni minister je bil v Makedoniji julija pred dvemi leti.

Združeni narodi se trudijo osvoboditi okoli osemdeset otrok vojakov, ki jih je čadska vojska zajela v bojih z Zvezo uporniških sil. Unicef je že začel pogovore z otroci in ugotovil, da so nekateri stari le trinajst let. Združeni narodi upajo, da bodo otroci čimprej izpuščeni v demobilizacijski center. Čad je leta 2007 podpisal zavezo o zaščiti otrok, po kateri mora preprečiti njihovo rekrutacijo v razne vojaške strukture.

Višji šrilanški tamilski politični vodja, V Anandasangaree, je pozval vlado, naj čimprej omogoči beguncem vrnitev na svoje domove, saj meni, da so begunski kampi za razseljene civiliste grozni. Vodja Tamilske združene osvobodilne fronte je bil močan podpornik vladne politike do upornikov.

Korejska redakcija Radia Študent, Severna Koreja, je premaknila svojo najnaprednejšo raketo dolgega dosega, Južna Koreja pa se boji, da bi lahko raketo izstrelila šestnajstega junija, ko bo južnokorejski predsednik v Washingtonu pri Obami. Odgovorni urednik RŠ, Tomaž Zaniuk, vzdržuje redne telefonske stike s Kim Džong Ilom.

ob 10:05

Egiptovski Veliki mufti Ali Gomaa je izdal posebno fatvo o prepovedi orožja za množično uničevanje. Mufti namreč meni, da je za muslimana greh uporabljati takšno orožje, saj lahko ubija tako nemuslimane kot muslimane. Fatva je bila izdana le nekaj dni pred obiskom ameriškega predsednika Obame v Kairu, kjer naj bi govoril nekaj o vezeh med ZDA in muslimani.

Za veliko ameriških vojakov v Iraku ne bomo nikoli izvedeli, kaj si mislijo o vezeh z muslimani, saj so preprosto mrtvi. Samo v maju jih je tam umrlo dvaindvajset, tako da je vsota ameriških mrtvih herojev presegla številko 4300. Do konca tega meseca naj bi se vsi ameriški vojaki umaknili z ulic iraških mest, vojaške operacije pa naj bi se zaključile do konca septembra prihodnje leto.

Na volitvah v Južni Osetiji so pričakovano zmagale proruske sile. Za Stranko enotnost predsednika Kokojtija je tako glasovalo dobrih 46 odstotkov volilcev. Petindvajset odstotkov pa so južnoosetijci namenili komunistom, ki se zavzemajo za združitev Južne Osetije s Severno, ki se nahaja znotraj Ruske federacije.

Ljubitelji porcelana vabljeni na grad Weyer v Gmundu v Zgornji Avstriji. Tam je namreč na ogled petsto izdelkov iz porcelana, ki so nastali v znameniti manufakturi porcelana v Meissenu. Videli boste lahko tudi stokilogramski kip medveda, narejenega za japonsko palačo Avgusta Močnega v Dresdnu, orla s krono za poljsko-saškega kralja Avgusta tretjega in ostale nujno potrebne artikle za pravično vladanje.


Komentarji
komentiraj >>