Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ZAPRTI BRITOFF (2951 bralcev)
Ponedeljek, 8. 6. 2009
Boris V.... mimo so evrovolitve - brez incidentov...
... ZDA razmišljajo o vrnitvi Severne Koreje na seznam držav podpornic terorizma ...
...Severna Koreja obsodila dve ameriški novinarki na 12 let prisilnega dela ...
... Jančil odstopil z mesta predsednika ZNP ...
ob 7:05

Za nami je še en praznik demokracije, kar seveda lahko rečemo le, če imamo visoko razvit smisel za humor. Govorimo namreč o volitvah v Evropski parlament. Tokrat je bila na ravni unije volilna udeležba rekordno nizka, okoli triinštirideset procentna, malo ljudi pa je volilo tudi v Sloveniji, le okoli osemindvajset odstotkov volilcev. Zanimivo je, da je od prvih evroparlamentarnih volitev leta 1979, volilna udeležba v stalnem padanju.

Rezultati domače edicije volitev v Evropski parlament so sledeči: SDS je osvojila približno sedemindvajset odstotkov in dva poslanca. Sledi je SD z istim številom poslancev, a za osem odstotkov slabšim izidom. Tretja je Nova Slovenija z okoli šestnajstimi odstotki in enim poslancem, za njo je LDS z dvanajstimi in nato še Zares z desetimi odstotki. Domači evroposlanci so tako: Milan Zver in Romana Jordan Cizelj iz SDS, Zoran Thaler in Tanja Fajon iz SD, Lojze Peterle iz Nsi ter Jelko Kacin iz LDS in Ivo Vajgl iz Zares.

Nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov je pozval k zahodni perestrojki oziroma celoviti reformi sistema, na katerem temeljijo zahodne države. Gorbačov meni, da je sedanji gospodarski model Zahoda nevzdržen. Dejal je, da je zasnovan na vodilu super zaslužkov in hiper potrošnje peščice posameznikov. To pa baje ni dobro za tiste, ki niso multimilijonarji.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se bo ta teden odzval na govor Baracka Obame, v katerem je ta pozval Izrael k ustavitvi gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu. V govoru naj bi Netanjahu pojasnil pogled izraelske vlade na bližnjevzhodni mirovni proces. Izrael je sicer že zavrnil prenehanje širjenja naselbin na okupiranem Zahodnem bregu.

ob 8:05

Dalajlama je postal novi častni meščan francoske prestolnice in tako znova napel že napete odnose Francije s Kitajsko. Ti so se poslabšali po decembrskem srečanju francoskega predsednika Sarkozyja z dalajlamo, Francija pa skuša odnose izboljšati. Dalajlama se je v Parizu sestal s kitajskimi političnimi oporečniki, francoskimi poslanci in novinarji.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je dejala, da ZDA razmišljajo o tem, da bi Severno Korejo spet uvrstile na seznam držav podpornic terorizma. Vendar je za ta ukrep potrebna določena procedura, je dodala Clintonova. Znova je tudi zagrozila Iranu, da bo deležen povračilnih ukrepov, če bo izvedel jedrski napad na Izrael.

Kakšnih šestdeset dobro oboroženih napadalcev je napadlo vojaško oporišče na severovzhodu Centralne afriške republike. Pri tem naj bi ubili najmanj dva človeka in jih več ranili. Napadalci naj bi bili pripadniki etnične skupine Kara, ki niso vključeni v vladni mirovni proces. Napadeni sta bili tudi dve oporišči neke uporniške skupine, ki pa v proces je vključena. Vse nevladne organizacije, delujoče v mestu Birao, so bile evakuirane.

ob 9:05

Volitve so poleg po Evropski uniji potekale tudi v Libanonu, kjer po prvih projekcijah šiitskemu gibanju Hezbolah ni uspelo zmagati. Zmagovalka naj bi bila tako trenutna prozahodna parlamentarna večina, ki je od stoosemindvajsetih sedežev v parlamentu osvojila sedemdeset le-teh. Treba je dodati, da je te projekcije lansirala televizija, ki je v lasti voditelja te prozahodne opcije Saada Haririja. Za varnost ob volitvah je bilo v državi razmeščenih petdeset tisoč vojakov in policistov, večjih incidentov pa ni bilo.

Štirje palestinski aktivisti so bili ubiti v spopadu z izraelsko vojsko na meji med Izraelom in severovzhodno Gazo. Palestinci naj bi želeli prebiti dobro utrjeno mejo in priti v Izrael, pri tem pa naj bi streljali na vojsko, ta pa naj bi po lastnih besedah le streljala nazaj. To je en od večjih incidentov, odkar je bilo sklenjeno premirje po januarski izraelski ofenzivi na Gazo.

Severnokorejsko sodišče je dve ameriški novinarki, Euno Lee in Lauro Ling, obsodilo na dvanajst let težkega prisilnega dela zaradi nezakonitega vstopa v državo. Novinarki sta poročali o beguncih na meji s Kitajsko, ko so ju pridržali. Možno je tudi, da sta bili ujeti celo na kitajskem ozemlju. Ameriška administracija je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi njunega priprtja in obsodbe.

Domači zunanji minister Samuel Žbogar začenja dvodnevni obisk v Belorusiji, kjer mu bo družbo delala gospodarska delegacija. V Minsku se bo Žbogar kot predsedujoči odboru ministrov Sveta Evrope udeležil odprtja informacijske točke te organizacije. Srečal se bo tako z zunanjim ministrom Sergejem Martinovom kot predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Belorusija je edina evropska država, ki ni članica Sveta Evrope.

ob 10:05

Na severozahodu Pakistana naj bi se na stotine pripadnikov pakistanskih plemen že tretji dan borilo proti talibanom. Ofenziva je sledila napadu na mošejo v vasi Hayagi Sharki v okraju Upper Dir, za katerega so vaščani okrivili talibane, ki so se skrivali v bližini. Pakistanska vlada spodbuja nastanek milic, imenovane »lashkars«, ki se borijo proti talibanom na meji z Afganistanom.

Peter Jančič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov, je odstopil s položaja. Kot pravi, zaradi tega, ker je bila v imenu upravnega sveta posredovana izjava o primeru Ultra, ki z njim ni bila usklajena in o kateri ni bilo korektnega glasovanja. Jančič je dodal, da je ravnanje mimo predsednika, ko je ta dosegljiv, nedopustno.

V Mariboru se začenja mednarodni književni festival Spogledi, ki ga organizira Študentska založba Litera. Po besedah Orlanda Uršiča, direktorja festivala in Litere, je osrednja nit festivala predstaviti sodobno slovensko literaturo in aktualno dogajanje na področju literarne umetnosti. Eno od prizorišč festivala bo tudi v Ljubljani in sicer v Celici to sredo ob dvajsetih.Komentarji
komentiraj >>