Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
THE VANDERMARK 5: Free Jazz Classics Vol.3 – Six for Rollins, Live at the Empty Bottle, Chicago 2002 (Atavistic, 2003) (2183 bralcev)
Sreda, 10. 6. 2009
zoranpBilo je obdobje, ko so Ken Vandermark in njegovi sodelavci v skupini Vandermark 5, gojili prelepo navado, da so ob svojem plodovitem avtorskem početju raziskovali in preigravali tudi jazzovske klasike. Praviloma so koncertne posnetke teh soočanj z avtorsko obravnavano jazzovsko zapuščino prilagali kot dodatne brezplačne ploščke k svojim regularnim izdajam. Tako so leta 2002 posneli izjemen album Airports for Light, manjšemu delu njegove naklade pa priložili plošček z naslovom Six for Rollins. (v celoti!)
* Bilo je obdobje, ko so Ken Vandermark in njegovi sodelavci, združeni v matično skupino Vandermark 5, gojili prelepo navado, da so ob svojem plodovitem avtorskem početju raziskovali in preigravali tudi jazzovske klasike. Še lepše pa je bilo, da so praviloma koncertne posnetke teh svojih soočanj z avtorsko obravnavano jazzovsko zapuščino prilagali kot dodatne brezplačne ploščke k svojim regularnim izdajam. Tako so leta 2002 posneli ter leto pozneje izdali izjemen album »Airports for Light«, manjšemu delu njegove naklade pa so priložili še plošček z naslovom »Six for Rollins«, s pomočjo katerega je mogoče uživati v izjemni reinterpretaciji šestih skladb velikana jazza in tenorskega saksofona Sonnyja Rollinsa.

Naj vas samo spomnim: Vandermark 5 so bili takrat trombonist Jeb Bishop, bobnar Tim Daisy, basist Kent Kessler ter pihalca Dave Rampis in Ken Vandermark. Vandermarkov izbor Rollinsovih skladb za to priložnost je signifikanten, saj poznavalsko označuje posamezne pomembne, pa morda v jazzovskem miljeju ne tako razkričane dogodke v mojstrovi karieri. Tako je zgovorno, da se je koncert začel s skladbo »The Bridge«.

»The Bridge« je skladba z istoimenskega Rollinsovega albuma, s katerim se je ta leta 1962 po triletni začasni upokojitvi vrnil na prizorišče. V teh treh letih je pomembno spremenil svoje dotedanje življenje; tako s preselitvijo s tedaj kultnega Lower East Sidea na Manhattanu v Williamsburg v Brooklynu, kot tudi z intenzivnim samostojnim, solističnim izpopolnjevanjem svoje saksofonske igre ter raziskovanjem izraznih možnosti tega glasbila. S tem albumom, ki je svoj naslov dobil seveda po williamsburgškem mostu- ta ga je imel v teh treh letih vsak dan pred očmi, poimenovanje pa je seveda tudi simbolno - je Rollins vstopil v novo obdobje svojega ustvarjalnega življenja. Pa čeprav na plošči med šestimi odigranimi najdemo samo dve njegovi avtorski skladbi. Ob omenjeni »The Bridge« je to še skladba »John S.«. In obe je Vandermark izbral za tole svoje soočenje z zapuščino Sonnyja Rollinsa. Med ostalimi štirimi, ki jih je še izbral, že na prvi pogled izstopita »Freedom Suite« in »Alfie Suite«; sicer pa so takrat odigrali še »Strode Rode« in »East Broadway Rundown«.

»Freedom Suite« je seveda naslovna, v originalni verziji skoraj 20 minutna Rollinsova skladba, ki jo je posnel že davnega leta 1958, in je v vseh svojih razsežnostih revolucionarna. Tako po temi, ki jo izraža že sam naslov, po glasbenem pristopu, vsebini in izvedbi – posnel jo je trio tenorskega saksofona, kontrabasa in bobnov – zraven sta bila Oscar Pettiford in Max Roach – ter že omenjeni dolžini, ki je prekrivala celo stran vinilnega LPja, kar je bilo za tiste čase še skorajda nepojmljivo. Ploščo je posnel trio tenorskega saksofona, kontrabasa in bobnov – zraven sta bila Oscar Pettiford in Max Roach.

»Alfie Suite« pa je sestavljena iz treh tem: »He's Younger Then You Are«, »Little Malcolm Loves His Dad« in »Street Runner With Child«. Gre seveda za glasbo, ki jo je Rollins sicer napisal za zdaj že klasični film z naslovom »Alfie«, a se je izkazala za dovolj močno, da je lahko živela tudi neodvisno od filmskih slik, in jo je leta 1966 z desetčlansko zasedbo tudi posnel, nakar je izšla na istoimenskem albumu. S prepletom teh filmskih tem se je koncert Vandermark 5 iztekel in tako je tudi z albumom »Six for Rollins«.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>