Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
POP BRITOFF (3083 bralcev)
Petek, 26. 6. 2009
Boris V.... Janša obtožuje vlado ustvarjanja koruptivnosti ...
... Ceku že izpuščen iz bolgarskega pripora ...
... Michael Jackson gotov ...
... napad zamaskiranih napadalcev na gejevskega aktivista ...
ob 7:05

Janez Janša, ki je dobil vabilo kriminalistične policije zaradi suma izdaje zaupnih podatkov, je obtožil vlado Boruta Pahorja, da uporablja represivne organe v politične namene. Janša je še dodal, da vlada celo ustvarja koruptivno okolje z namenom, da bi imela političen vpliv. Pomenljivo se mu zdi tudi, da je vlada sodnikom povišala plače za šestindvajset odstotkov, saj da s tem ustvarja koruptivno podlago, da bodo ti represivni organi odločali v skladu z njeno politično voljo.

Pahor je odvrnil, da so obtožbe hude, vendar da jih mora znati prenesti, tudi če so neutemeljene. Pahor je zavrnil, da bi šlo v primeru Janše za spor koalicije ali vlade z opozicijo ali s političnimi tekmeci. Janša je povsem odkrito priznal, da ima več kot polovica njegove vlade takšna ali drugačna vabila s strani policije, informacijske pooblaščenke, Kosove komisije in različnih sodišč. Vsi ti sistemi so očitno sužnji tranzicijske levice.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je iranske oblasti pozvala, naj mirnih protestov ne zatirajo s silo in naj izpustijo priprte protestnike, politike in novinarje. Parlamentarci iz držav članic Sveta Evrope so Teheran pozvali, naj omogoči neodvisno in verodostojno preiskavo domnevnih nepravilnosti na predsedniških volitvah.

Mednarodna nogometna zveza FIFA je od Nogometne zveze Irana zahtevala pojasnila, ali je res kaznovala člane reprezentance, ki so na tekmi z Južno Korejo sedemnajstega junija nosili zelene trakove okoli zapestij v znak podpore iranski opoziciji. Iranska tiskovna agencija je po tekmi zapisala, da sta dva igralca končala reprezentančno kariero iz osebnih razlogov, štirje nogometaši pa naj bi bili za stalno izključeni na zahtevo oblasti.

ob 8:05

Bolgarsko sodišče je v torek aretiranega nekdanjega kosovskega premiera Agima Cekuja že izpustilo na prostost. Za to se je sodišče odločilo po daljšem zaslišanju o morebitnem podaljšanju pripora. Ceku naj bi na sodišču dejal, da ni bila proti njemu na haaškem sodišču vložena nobena obtožnica. Sicer neuspešno zahtevo Beograda po izročitvi Cekuja je podprla tudi organizacija Amnesty International.

Nigerijski predsednik Umaru Yar'Adua je razkril podrobnosti šestdeset dnevne amnestije za militantneže v delti Nigra. Tem se ponuja predsedniška pomilostitev, rehabilitacijski program, izobraževanje in urjenje. Glavna uporniška skupina, ki je bila skeptična glede amnestije, ponudbe še ni komentirala. Z amnestijo je poskusil že prejšnji predsednik Olusegun Obasanjo, a miru v regiji mu ni uspelo doseči.

Združene države so potrdile, da so somalijski prehodni vladi poslale orožje za boj proti islamskim upornikom. ZDA bodo prav tako ponudile logistično podporo pri urjenju somalijskih enot. Koalicija islamističnih gibanj nadzoruje večino juga države in tudi že predele prestolnice Mogadiš.

ob 9:05

V eni izmed losangeleških bolnic je po zastoju srca včeraj pri petdesetih letih umrl Michael Jackson. Reševalci so bili o njegovem stanju obveščeni nekaj po enaindvajseti uri po našem času, kljub hitri pomoči pa mu ni bilo pomoči. Že v prvih nekaj minutah po objavi njegove smrti se je pred bolnico zbrala več stoglava množica oboževalcev. Slava mu.

Predsednik Hondurasa Manuel Zelaya se je zapletel v spor z Vrhovnim sodiščem. Zelaya je namreč pred dnevi odpustil generala Romea Vasqueza, potem ko mu ta ni želel pomagati pri referendumu o ustavnih spremembah, ki bi predsedniku omogočile še en mandat. Vrhovno sodišče je ukazalo, da se generala vrne na položaj, predsednik pa je to javno zanikal. V protest je odstopil obrambni minister in vodje ostalih vojaških struktur. Stanje v državi naj bi postajalo vse bolj nestabilno.

Obeležuje se dan podpore žrtvam mučenja, ki je hkrati tudi obletnica uveljavitve »Konvencije Združenih narodov proti mučenju in drugim oblikam krutega, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali kaznovanja«, ki je bila sprejeta leta 1987. Hkrati je danes tudi mednarodni dan boja proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu z drogami, ki ga je tudi leta 1987 razglasil urad ZN za droge in kriminal.

Slovenijo je obiskal zunanji minister Združenih arabskih emiratov šejk Abdulah bin Zajid al Nuhajan. Sprejela ga bosta tako zunanji minister Žbogar kot premier Pahor in ga masirala za krepitev gospodarskega sodelovanja. V sredo pa je Slovenijo obiskal jordanski premier Nader Dahabi, s katerim je domača oblast prav tako govorila o biznisu med državama.

ob 10:05

Včeraj se je zgodil v Ljubljani še en v vrsti napadov skrajnih desničarjev na pripadnike homoseksualne skupnosti. Pred lokalom Open je osem do deset zamaskiranih napadalcev, oboroženih s palicami in kamni, preteplo Mitjo Blažiča, gejevskega aktivista in udeleženca literarnega večera lezbične in gejevske literature. Blažič, ki je sicer poškodovan, je že zatrdil, da takšni napadi gibanja ne bodo ustavili. Jutri se bo sicer v okviru Parade ponosa odvila procesija po ljubljanskih ulicah s pričetkom in koncem na Metelkovi.

V delu Kašmirja, ki ga nadzira Pakistan, je prišlo do samomorilskega napada, v katerem sta umrla dva pakistanska vojaka, trije pa so bili ranjeni. Napadalec naj bi pristopil k hiši, v kateri so nastanjeni nižji častniki in se zapletel v pogovor z vojakom na straži. Ko so pristopili še drugi, se je razstrelil. To je prvi tak napad v tem delu Kašmirja, podobni napadi pa so se odvili že drugod po državi. Za napad ni prevzel odgovornosti še nihče.

Bela hiša obtoža iranskega predsednika Ahmadinedžada, da želi krivdo za nemire po volitvah prevaliti na ZDA. Ameriška administracija se je tako odzvala na Ahmadinedžadovo kritiko Obame zaradi obsodbe nasilja proti protestnikom. Še bolj napeti so odnosi med Iranom in Veliko Britanijo, ki jo iranske oblasti obtožujejo spodbujanja protestov. Na vrhu zunanjih ministrov G8 v Trstu razpravljajo o dokumentu, ki bi obsodil nasilje v Iranu.


Komentarji
komentiraj >>