Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
THOMAS MAPFUMO & THE BLACKS UNLIMITED: Chimurenga Rebel/ Manhungtunge (Anonymous Web Productions, 2002) (2394 bralcev)
Nedelja, 5. 7. 2009
zoranpPoslušamo album »Manhungetunge«, ki skupaj z albumom »Chimurenga Rebel« sestavlja odličen dvojni diskografski set, ki je izšel pri Mapfumovi ameriški (samo)založbi leta 2002. Zato je morda naslov današnjih razširjanj glasbenih obzorij nekoliko zavajajoč. Tokrat namreč ne bomo poslušali ničesar z albuma »Chimurenga Rebel«, kar bi se dalo sklepati po naslovu, zato pa vam ponujamo celotno vsebino albuma »Manhungetunge«, ki je v naslovu naveden šele na drugem mestu. (v celoti!)
* »Big in America« je eden večjih hitov Thomasa Mapfume in njegovih The Blacks Ublimited z začetka tega tisočletja. Pobrali smo ga z albuma »Manhungetunge«, ki skupaj z albumom »Chimurenga Rebel« sestavlja odličen dvojni diskografski set, ki je izšel pri Mapfumovi ameriški (samo)založbi leta 2002. Zato je morda naslov današnjih razširjanj glasbenih obzorij nekoliko zavajajoč.

Tokrat namreč ne bomo poslušali ničesar z albuma »Chimurenga Rebel«, kar bi se dalo sklepati po naslovu, zato pa vam ponujamo celotno vsebino albuma »Manhungetunge«, ki je v naslovu naveden šele na drugem mestu. Zakaj je tako, ne vem. Dejstvo pa je, da je »Manhungetunge« sestavljen iz posnetkov, ki so nastali v letih 1999 in 2000, »Chimurenga Rebel« pa je leto dni starejši. Poleg tega odlikujeta »Manhungetunge« - poleg seveda nespornih glasbenih kvalitet – še dve posebnosti: njegova tranzitivnost v Mapfumovi glasbeni karieri in pa posebne okoliščine, v katerih je nastajal in katerih refleks dejansko je.

Pa opišimo omenjeni dve posebnosti. Poleti leta 2000 so se Thomas Mapfuma & The Blacks Unlimited vrnili iz Zimbabveja na še eno severnoameriško turnejo. Po zadnjih izkušnjah iz domovine, kjer je bil seveda v vedno večjem konfliktu z Mugabejevo oblastjo, je Mapfumo vedno bolj skrbelo za prihodnost, zlasti njegove družine. Zdelo se mu je, da bo ta vsaj približno predvidljiva, če jo preseli v ZDA. Tako ji je novi dom postavil v Eugenu v Oregonu. Tam je bil tudi studio Gung-Ho, kjer je Mapfumo že prejšnje leto posnel nekaj skladb za svoj prelomni album »Chimurenga Explosion«. Tako je v avgustu 2000 med omenjeno poletno ameriško turnejo za nekaj dni obiskal družino, hkrati pa je v omenjenem studiu z The Blacks Unlimited in povabljenimi glasbeniki posnel skupni album s trobentačem Wadado Leom Smithom in njegovo skupino N'Da Kulture »Dreams and Secrets«. Jeseni, po končani turneji in preden so se vrnili v Zimbabve na svoje vsakoletne koncerte ob izteku leta, se je s skupino vrnil v ta studio in posnel še pet novih skladb. Te so skupaj s štirimi, ki so ostale neizdane po snemanju albuma »Chimurenga Explosion« leta 1999, vsebina albuma »Manhungetunge«.

Album »Manhungetunge« je med drugim tudi hommage Mapfumovim dolgoletnim sodelavcem v skupini The Blacks Unlimited, ki so ravno v letu pred njegovim nastankom tako ali drugače zapustili njegov krog, zato se je zasedba v tej skupini ravno v tistem času pomembno spremenila. Jasno je, da tiste, ki so odšli, slišimo v štirih skladbah, ki so bile posnete že leta 1999, novo zasedbo v pa preostalih petih iz jeseni leta 2000. Joshua Dube je bil Mapfumov dolgoletni vodilni kitarist, Sam Mukanga je v skupini bobnal od leta 1993, Everson Chibhamu pa je bil izboren trobentač. Zamenjali so jih mlajši glasbeniki, med katerimi velja omeniti takrat šele 17-letnega novega prvega kitarista Zivaija Guveya in trobentača Zivanaija Masango. Na albumu srečamo tudi dva ameriška kitarista – gosta. V skladbi »Mangoma«, ki je bila posneta leta 1999, je to Banning Eyre, v skladbah »Big in America« in »Ndini ndega« pa Woody Aplanalp, ki je Mapfumo navdušil med snemanjem albuma »Dreams and Secrets«. Vsekakor pa je treba omeniti tudi odlične igralce na mbire Chako Mhembereja ter brata Ngonija in Bezila Makombeja, Mapfumolv sin Lancelot pa se pojavi kot igralec na konge, za klaviaturami in kot spremljevalni pevec. Saksofonist je bil Edson Mbaisa.

Album »Manhungetunge« je, kot že rečeno, v Mapfumovi karieri v več pomenih tranzicijski. Ob že omenjenih dveh – pomembne spremembe v zasedbi The Blacks Unlimited ter spremenjene okoliščine zaradi konfliktov z oblastmi v domovini, v Zimbabveju, zaradi katerih je ustvaril novi dom svoji družini v Eugenu v ZDA – je še eden v samem repertoarju. Ne le, da album vsebuje neizdane skladbe iz leta 1999, posnete s staro zasedbo, ter prve nove, posnete jeseni leta 2000 z novo, ampak vsebuje tudi povezavo z avtorjevo glasbeno preteklostjo. Ponovno je posnel tradicionalno skladbo »Chemutengure«, ki jo je v prvi verziji leta 1993 uvrstil na album »Sweet chimurenga«. Z razlogom pa je ponovno posnel tudi skladbo, ki je bila davnega leta 1973 njegov prvi uporniški singl: »Pamuromo chete« - »To je samo blebetanje«, saj je menil, da je leta 2000 spet enako relevantna, kot je bila ob nastanku.

Sicer pa je dvojni album »Chimurenga Rebel/Manhungetunge« predzadnji album, ki ga je sploh izdal v svoji ameriški samozaložbi Anonymous Web Productions. Leto pozneje je izšla še »Toi toi«, potem pa je začel spet izdajati plošče pri različnih afriških, ameriških in evropskih založbah. Te sicer niso bile ravno najbolj prodorne, zato tudi njegove plošče niso posebej odmevale. Morda še najbolj zadnja, ki smo jo predstavljali tudi na tem radiu – »Rise Up« -, ki je leta 2006 izšla pri cenjeni angleški založbi Real World. Po meni dostopnih podatkih je potem izšla samo še ena, leta 2007 pri High Time Records izdana »The Long Walk«. Vmes je Thomas Mapfumo s svojimi The Black Unlimited nastopil tudi v Ljubljani, seveda na Drugi godbi.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>

Re: THOMAS MAPFUMO & THE BLACKS UNLIMITED: Chimurenga Rebel/ Manhungtunge (Anonymous
zp [05/07/2009]

Zakaj pa ni besedila v celoti? A je tko zanč? Lp, Z.-
odgovori >>