Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF STAVK (2945 bralcev)
Četrtek, 9. 7. 2009
Boris V.... Južnoafriški gradbeni delavci stavkajo – ogrožena izvedba svetovnega nogometnega prvenstva ...
... V Iraku spet samomorilski napad – umrlo najmanj štiriintrideset ljudi ...
... V napadu na jugu Srbije ranjena dva srbska policista ...
... Sindikat zdravstva in socialnega varstva skeptičen glede sestanka z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve ...

OFF NAPOVEDNIK

Obeležuje se šestdeseta obletnica odprtja taborišča na Golem otoku za prve politične zapornike. Sprva je bil zapor namenjen sicer tistim, ki so ostali tudi po Informbiroju leta 1948 zvesti Moskvi, a se je njegova namembnost kmalu razširila in ponudba obogatila. Zaporniki so poleg trdega fizičnega dela doživljali tudi psihično maltretiranje, zapor pa je postal odprt za vse segmente takratne jugoslovanske družbe.

Vendar je treba opozoriti, da komunistična partija ni bila inovativna pri izrabi Golega otoka za potrebe začasnega naseljevanja političnih in ostalih zapornikov. Tako je Avstro-ogrska po prvi svetovni vojni zgradila na otoku taborišče za ruske ujetnike z vzhodnih bojišč. Glede na razmah masovnega turizma, ki maliči Jadransko obalo, bi se dalo obstoječo infrastrukturo na Golem otoku z lahkoto prilagoditi zahtevam petičnih turistov. Ima pa otok še eno prednost. Kdor ne plača, ga lahko tam enostavno zadržijo.

Berete goli OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Okoli sedemdeset tisoč gradbenih delavcev v Južni Afriki je začelo stavko in tako zaustavilo dela na nogometnih stadionih, na katerih se bo odvijalo svetovno prvenstvo v nogometu prihodnje leto. Stadioni morajo biti zgrajeni do konca leta, delavci pa so se za stavko odločili, ker njihove zahteve po trinajstodstotni povišici niso bile sprejete. Delodajalci sicer predlagajo deset odstotkov višje plače, ki trenutno znašajo okoli tristo deset dolarjev, kar nacionalni sindikat rudarjev, ki vključuje tudi gradbene delavce, zavrača. Govorili smo s predstavnikom sindikata, Lesibo Seshoko, in ga vprašali o razlogih za stavko:

Kako pa bo stavka vplivala na izvedbo svetovnega prvenstva?

Iranske oblasti opozarjajo, da bodo ostro odgovorile na vsak poskus novih demonstracij. Tako so se odzvale na načrtovane nove proteste. Že nekaj dni se po internetu in ostalih kanalih širijo pozivi o novih protestih, saj že dva tedna ni bilo nobenega večjega. Guverner prestolnice Teheran je dejal, da bodo tiste, ki bodo prisluhnili pozivom protirevolucionarnih mrež, poteptali pod nogami zavednega ljudstva. Kratka telefonska sporočila niso omogočena že tretji dan zapored. Predsednik Ahmadinedžad je dejal, da je bila njegova ponovna izvolitev najbolj svobodna na vsem svetu.

Na severu Iraka se je zgodil dvojni samomorilski napad, ki je terjal najmanj štiriintrideset smrtnih žrtev, okoli šestdeset pa je ranjenih. V mestu Talafar, blizu Mosula, sta se razstrelila dva bombaša, napad pa je bil najhujši od umika ameriških enot iz iraških mest prejšnji teden. Tarča napada naj bi bil lokalni sodnik. V Bagdadu pa je na tržnici v eksploziji dveh bomb umrlo najmanj sedem ljudi, ranjenih pa je bilo dvajset.

Pravosodna ministrica ameriške zvezne države Massachusetts Martha Coakley je dejala, da so proti zvezni vladi v Washingtonu vložili tožbo zaradi diskriminacije homoseksualcev glede pravice do poroke. Tožba se nanaša na zakon o zaščiti poroke, ki zakon opredeljuje le kot zvezo med moškim in žensko, leta 1996 pa ga je podpisal Bill Clinton. Ta zakon po mnenju Coakleyeve posega v pravice Massachusetsa, da sam regulira poroke in je na splošno diskriminatoren. Massachusetts je kot prvi v ZDA istospolno usmerjenim priznal pravico do poroke, vendar ta pravica ne velja na zvezni ravni. Obama je sicer v predvolilni kampanji obljubil, da bo sporni Clintonov zakon o zaščiti poroke odpravil, česar pa doslej še ni storil.

Na jugu Srbije, na meji s Kosovom sta bila ponoči napadena dva srbska policista. Neznanci so v vasi Lučane v občini Bujanovac na vozilo policije iz ročnega minometa izstrelili granato, pri čemer sta bila omenjena policista ranjena. Srbski notranji minister Ivica Dačić je zagotovil, da se bo Srbija na vsako kršitev svoje ozemeljske celovitosti najostreje odzvala. Na omenjenem območju živi precejšnja albanska manjšina, tam pa so leta 2001 tudi izbruhnili spopadi med Albanci, ki so zahtevali priključitev tega dela Srbije h Kosovu, in srbskimi varnostnimi silami.

Državni zbor je soglasno potrdil izvolitev sedmih evropskih poslancev, torej Zvera, Jordan Cizljeve, Thalerja, Fajonove, Peterleta, Kacina in Vajgla. Delne uradne izide evrovolitev je Državna volilna komisija potrdila že devetnajstega junija, nato pa je prišlo do naknadnih volitev v Argentini, po katerih bi lahko teoretično prišlo do spremembe med drugo in tretjo kandidatko na listi SDS. Glede na to, da bo Vajglu prenehal poslanski mandat štirinajstega julija, ga bo glede na volilni izid nadomestil Tadej Slapnik.

Poročali smo že o stavki Sindikata zdravstva in socialnega varstva, ki je napovedana za devetindvajseti julij. Vladna stran, natančneje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je sicer predlagala sestanek, ki bo štirinajstega julija, vendar so v sindikatu skeptični. Kakšni dvomi se porajajo, smo vprašali predsednika sindikata Zvonka Vukadinovića:

Komentarji
komentiraj >>