Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF KAO NAPREDKA! (3098 bralcev)
Četrtek, 23. 7. 2009
Boris V.... Civilna misija Evropske unije na Kosovu EULEX je izdala prvo poročilo o delovanju in napredku kosovskih inštitucij...
... Obama prepričuje Američane o koristih zdravstvene reforme ...
... Neredi v Južni Afriki zaradi pomanjkanja osnovnih storitev ...
... Izgnani honduraški predsednik Zelaya naj bi se po novem načrtu posrednika Oscarja Ariasa le vrnil domov ...
... Pred poslopjem vlade v tišini protestirali delavci Mure ...

OFF NAPOVEDNIK

Evropi spet grozi ogenj. Pa s tem na žalost ne mislimo na revolucionarni ogenj v srcih upornikov po celem kontinentu, ampak na tisti dobri stari plamen uničevanja. Temu je tako največkrat zaradi narave, ki ne pozna usmiljenja do človeških življenj in stvaritev, včasih pa so razlog tudi iracionalni in racionalni piromani. Ti zažigajo bodisi zaradi bizarnih internih motenj, bodisi zaradi visoke vrednosti zemljišč, ki so neuporabna, dokler na njih kaj raste. V Franciji pa se je pri uničevanju narave zopet izkazala tudi oblastna struktura, natančneje vojska.

Pri strelskih vajah v okolici Marseilla je vojska zanetila požar, ki je zajel več kot tisoč dvesto hektarjev grmičevja. Požar je sicer že pod nadzorom, so pa morali zaradi njega izseliti prebivalce doma za starejše in invalidskega centra. Prefekt te regije je že dejal, da je nezaslišno, da je vojska izvajala vajo, ne da bi upoštevala nevarnosti, ki so v tem letnem času logične. Morda pa je vojska preizkušala odzivnost gasilske službe v primeru, da bi teroristi uporabili večjo skupino otrok, jim dalo vžigalice in napotilo v francosko naravo z besedami: »Požgite to malomeščansko grmičevje, naj zgori v revolucionarnem ognju sprememb«.

Berete še ne čisto pogašen OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Civilna misija Evropske unije na Kosovu, EULEX, je izdala prvo poročilo o delovanju in napredku kosovskih inštitucij, odkar je misija začela delovati decembra lani. Poročilo vsebuje tako kritike delovanja kosovskih inštitucij kot tudi predloge za izboljšanje. Več nam je povedal vodja programske pisarne, odgovorne za omenjeno poročilo, Alessio Zuccarini:

Zuccarini nam je povedal še nekaj o predlogih v poročilu:

Ameriški predsednik Barack Obama je na včerajšnji novinarski konferenci sodržavljane prepričeval, da je zdravstvena reforma nujno potrebna tudi zaradi gospodarskih koristi, ne samo zaradi zniževanja stroškov in zavarovanja okoli petdesetih milijonov nezavarovanih. Obama je postavil kongresu rok do začetka avgusta, da mu pripravi predloga v predstavniškem domu in senatu. Obama je hvalil napredek, saj da so v potrebo po reformi prepričali tako zdravnike kot farmacevtsko industrijo in zavarovalnice.

Te naj bi privolile, da prispevajo osemdeset milijard dolarjev iz obstoječih sistemov zavarovanja za upokojence medicare. Medicare je poleg medicaida sicer eden od dveh sistemov za zavarovanje revnih slojev. Prav tako so se zavarovalnice strinjale, da ne bodo zavračale zavarovanja bolnim ljudem. Obama meni, da brez reforme ne bo dolgoročnega zmanjšanja proračunskega primanjkljaja niti gospodarskega okrevanja. Kritiki reforme, predvsem iz republikanskih vrst, jo označujejo za uvajanje socializma, saj predvideva tudi uvedbo javne zavarovalnice.

Južno Afriko pretresajo neredi zaradi pomanjkanja osnovnih storitev kot so dostop do pitne vode in strehe nad glavo. V Johannesburgu, Western Cape-u in severovzhodni pokrajini Mpumalanga je policija proti protestnikom uporabila gumijaste naboje. V pokrajini Mpumalanga naj bi bila podjetja v lasti tujcev oropana, tujci pa naj bi iskali policijsko zaščito. Več kot sto ljudi je bilo aretiranih v zadnjem tednu, protesti pa se dogajajo še preden je nova oblast Jacoba Zume doživela svojih sto dni. Zuma je namreč zmagal z obljubami o izboljšanju osnovnih življenjskih storitev in boju proti revščini.

Pod največjo stopnjo varnosti potekajo predsedniške volitve v Kirgizistanu, največ možnosti za zmago pa naj bi imel dosedanji predsednik Kurmambek Bakijev. Oblast sicer trdi, da so največja grožnja islamski aktivisti in se boji bombnih napadov ter destabilizacije države, medtem ko opozicija meni, da je to samo izgovor za to, da ostanejo na prestolu po reku: "Če želiš ostati na oblasti, si poišči sovražnika". To dokazuje tudi dejstvo, da je bilo letos v tej bivši Sovjetski republiki napadenih šest neodvisnih novinarjev in ustrahovanih več članov opozicije. Bakijev ima pet protikandidatov iz opozicije, najresnejši pa je nekdanji premier Almazbek Atambajev. Največja nadloga v državi pa je seveda revščina, saj je povprečna plača nekje okoli 162 ameriških dolarjev mesečno.

Odstavljeni predsednik Hondurasa, Manuel Zelaya, naj bi se po planu mediatorja in predsednika Costa Rice, Oscarja Ariasa, vrnil domov jutri. Nove avtoritete sicer zagotavljajo, da mu ne bodo dopustili nazaj na predsedniško mesto, ampak bodo svojo vizijo za to državo predstavili kongresu. Arias dvomi v to, da bo njegova mediacija uspešna in tudi v nadaljnji potek dogodkov, pravi pa še, da ta kriza najbolj škodi ljudstvu Hondurasa. Bo pa, če dogovor ne bo dosežen, predlagal, da vajeti v svoje roke prime Organizacija ameriških držav. Udar pa je nastopil po tem, ko je Zelaya hotel razpisati nezavezujoč referendum o spremembi ustave, ki bi mu omogočala ponovno kandidaturo za predsednika, medtem ko nekateri trdijo, da za udarom stojijo Združene države Amerike.

Pred poslopjem vlade se je protestno zbralo kakšnih tisoč delavk in delavcev Mure ter vlado v tišini opozarjalo na svoj položaj ter zahtevalo rešitev. Več nam je povedal predsednik Murinega sindikata, Drago Forjan. Vprašali smo ga, kaj pričakuje od protesta, glede na to, da se niso srečali s predstavniki vlade:

V Velenju so obudili tradicijo delovnih brigad. Ob petdeseti obletnici mesta Velenje je Mladinski center Velenje začel s prostovoljno delovno brigado z naslovom »Udarimo še enkrat-gremo se ušvicat«. Več o projektu nam je povedal vodja projekta, Dimitrij Amon:

Stranka enakih možnosti Slovenija je na Prešernovem trgu ob dvanajsti uri začela organizirati drugi protest proti ekspresno sprejetemu zakonu o gensko spremenjenih organizmih. Več o protestu nam bo povedal generalni sekretar stranke, Janez Žura:

Komentarji
komentiraj >>