Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ISTOSPOLNE POROKE LEGALNE V ALBANIJI? (3293 bralcev)
Ponedeljek, 10. 8. 2009
Boris V.Albanski premier Sali Berisha je konec julija nepričakovano napovedal, da bodo v Albaniji sprejeli zakon, ki bo legaliziral istospolne poroke. To čudi, saj se dialog med oblastjo in istospolno skupnostjo glede te problematike ni niti začel, kaj šele obrodil kakršnekoli pozitivne rezultate. Tudi širša albanska družba na homoseksualnost ne gleda z odobravanjem. Kako potem razumeti takšno odločitev konzervativnega premiera Berishe, je vprašanje, ki bega tako analitike kot same pripadnike istospolne skupnosti.

Albanski premier Sali Berisha je konec julija nepričakovano napovedal, da bodo v Albaniji sprejeli zakon, ki bo legaliziral istospolne poroke. Poteza je nepričakovana zaradi več razlogov. Prvo, dialog med oblastjo in istospolno skupnostjo se glede te problematike ni niti začel, kaj šele obrodil kakršnekoli pozitivne rezultate. Tudi širša albanska družba na homoseksualnost ne gleda z odobravanjem. Nasprotovanje predlogu je močno, tako znotraj politike kot civilne družbe, takšnega zakona pa od Albanije, ki je formalno za članstvo v Evropski uniji zaprosila aprila letos, ne zahteva niti sama unija.

Kako potem razumeti takšno odločitev konzervativnega premiera Berishe, je vprašanje, ki bega tako analitike kot same pripadnike istospolne skupnosti. Albanija je homoseksualnost dekriminalizirala leta 1995, do takrat pa je bila za istospolno usmerjenost zagrožena do deset letna zaporna kazen. Če bo zakon sprejet, bo to Albanijo postavilo ob bok petim drugim evropskim državam, ki istospolne poroke že dovoljujejo – Nizozemski, Belgiji, Norveški, Švedski in Španiji. Bo ta zakon resnično spremenil položaj istospolne skupnosti v Albaniji je sicer stvar debate, bo pa to vsekakor balkanski unikum. Albanskega neodvisnega novinarja Altina Raxhimija smo vprašali, kakšne prednosti bo ta zakon konkretno prinesel:Kako pa Raxhimi komentira predlog tega zakona?Govorili smo tudi z Bjőrnom Von Roozendaalom, nizozemskim aktivistom in poznavalcem istospolne problematike, tudi albanske, ki je s predlogom sicer zadovoljen, a ne razume zakaj je do njega prišlo:Kako na to gledajo v albanski istospolni skupnosti? Von Roozendaal:Nekaj nam je možnih motivih za resno obravnavo tega predloga povedal Raxhimi:Vprašanje, ali je razlog za ta predlog morda vstop v EU, smo zastavili Von Roozendaalu:Von Roozendaal nam je skušal opisati, kakšna je vsakodnevna realnost albanskih homoseksualcev:Za pripravo te oddaje smo prišli v stik z albanskim gejem, ki je sicer bil pripravljen z nami govoriti, vendar pod pogojem, da njegovega imena ne omenjamo. Raxhimija smo vprašali, ali to dejstvo odraža njihovo stisko in vsakodnevne probleme:V Albaniji je okvirno dvajset odstotkov kristjanov, tako pravoslavcev kot katolikov, in okoli deset odstotkov muslimanov. Raxhimija smo vprašali, kakšno vlogo igrajo verske skupnosti pri tem vprašanju:Von Roozendaala smo vprašali, ali ima religija pri tem vprašanju negativno vlogo:Kakšne pa sploh so realne politične možnosti za sprejem tega zakona? Po mnenju Von Roozendaala šanse niso ravne velike:Glede sprejema zakona je dvomljiv tudi Raxhimi. Torej, bo ta zakon sprejet?Istospolne skupnosti širom Balkana se soočajo z istimi diskrimirajočimi mehanizmi in prepričanji. Von Roozendaala smo vprašali, kakšne so razlike med situacijami istospolne skupnosti v Albaniji in v državah bivše Jugoslavije, nato pa še ali lahko tak zakon v Albaniji sproži podobne predloge tudi v naslednicah Juge:

Svoje mnenje glede tega vprašanja je podal tudi Altin Raxhimi:Raxhimi je skeptičen glede uspeha takšnega zakona, primarno ker se dialog med istospolno skupnostjo in državo, kot smo omenili na začetku, ni niti začel:Zeitgeist je pripravil Boris.Komentarji
komentiraj >>