Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF GOREČIH PALM (3380 bralcev)
Sreda, 12. 8. 2009
Boris V.... Obama ima težave pri promoviranju svoje zdravstvene reforme ...
... Američani v Afganistanu začeli ofenzivo proti talibanom ...
... Varnostni svet ni enoten pri obsodbi obsodbe mjanmarske aktivistke Aung San Suu Kyi ...
... V Ingušetiji ubili ministra za gradnjo ...

OFF NAPOVEDNIK

Poljski predsednik Lech Kaczynski se je domislil spretnega načina pritiskanja na medije. Na državne stroške, seveda. Najel je namreč podjetje, ki bo zanj analiziralo poročanje enainsedemdesetih časopisov, dvanajstih TV programov, štirinajstih radijskih postaj in šestnajstih spletnih portalov. Seveda bo predmet analize poročanje o samem predsedniku, njegovi ženi in pomočnikih. V uradu predsednika niso hoteli razkriti, koliko bo izbrano podjetje s temi egotrip analizami zaslužilo. Analiza očitno sploh ne bo javno dostopna, saj bo objavljena na spletni strani, do katere bo predsednik dostopal s posebnim geslom.

Računalniški program bo označil, ali so članki in prispevki o predsedniku pozitivni, negativni ali nevtralni. Kako bo - in če sploh bo - to vplivalo na pisanje medijev o Kaczyinskemu, še ni jasno, jasno pa je, da bo to analiziranje Poljake drago stalo. Da je to absolutno zapravljanje denarja, meni tudi podpredsednik poljskega parlamenta Stefan Niesiolowski iz vrst desnoliberalne Državljanske platforme.

Berete OFF Program Radia Študent, ki se ponuja, da bo svoje prispevke o poljskem predsedniku analiziral kar sam. Cijena? Prava sitnica.

OFF PROGRAM

Ameriški predsednik Barack Obama se sooča s težavami pri predstavljanju predloga zdravstvene reforme. Bela hiša je morala tako začeti prepričevati tiste Američane, ki zdravstveno zavarovanje imajo, zasebno ali državno, da jim reforma tega ne bo odvzela, ampak bo kvečjemu znižala stroške. V razpravi o reformi se poleg argumentov znajdejo tudi bizarna podtikanja, da bo reforma prinesla evtanazijo upokojencev zaradi nižanja stroškov. Nekateri demokratski kongresniki, ki reformo zagovarjajo, naj bi prejemali celo grožnje s smrtjo, republikanska stranka pa se zelo trudi, da v kali zatre spodobne in umirjene razprave o reformi. Po njihovem naj bi šlo za socialistično reformo.

Ameriška in afganistanska vojska sta dober teden pred predsedniškimi volitvami sprožili obsežno ofenzivo proti talibanskim upornikom. V ofenzivi na jugu države v provinci Helmand sodeluje okoli štiristo ameriških marincev in okoli sto afganistanskih vojakov. Namen ofenzive naj bi bil zagotavljanje varnosti ljudi za sodelovanje na predsedniških in lokalnih volitvah, saj naj bi talibani ustrahovali prebivalce, da se volitev ne bi udeležili. Volilna komisija je že sporočila, da volitev na jugu države zaradi varnostnih težav morda ne bo mogla izvesti. Med zahodnimi državami velja prepričanje, da bi se moral NATO vmešati tudi v politične procese v državi. Morda lahko na zadnjo ofenzivo gledamo tudi v tej luči.

Američani se zavedajo, da vojaška ofenziva proti talibanom ne bo dovolj. Ameriški veleposlanik v prestolnici Kabul Karl Eikenberry je predlagal, da ZDA namenijo več denarja za nevojaške projekte v državi. Eikenberry predvideva, da bi bilo samo v naslednjem letu potrebnih najmanj dodatnih 2,5 milijarde dolarjev. Sedanjih 4,1 milijarde, kolikor je predvideno za nevojaške projekte, naj bi bilo namreč premalo za potreben napredek, kot ga vidijo Američani. Povejmo še, da je za vojaške projekte v Afganistanu Washington za leto 2010 namenil kar 64 milijard dolarjev.

Varnostni svet ni obsodil torkove obsodbe mjanmarske politične zapornice Aung San Suu Kyi na dodatnih osemnajst mesecev hišnega zapora zaradi znanega incidenta z ameriškim plavalcem. Proti resoluciji, ki bi obsodbo obsodila, sta bili Kitajska in Rusija, ki imata glede Mjanmara svoje trgovske interese, zato nista navdušeni nad uvedbo embarga na orožje za to nekdanjo britansko kolonijo. Američan, ki je priplaval do zapornice, je za svoj podvig dobil sedemletno kazen prisilnega dela. Aung San Suu Kyi se bo na svojo sodbo sicer pritožila, saj naj bi bila glede na zakonodajo povsem napačna.

Sledijo novičke iz svetovne črne kronike. Dva oborožena moška sta v njegovi pisarni v mestu Magas ubila ministra za gradnjo ruske republike Ingušetija Ruslana Amerkanova. V napadu je bil ranjen njegov pomočnik Magomed Amerkanov. Umor naj bi bil povezan z nedavno revizijo gradbenih projektov, saj je Ingušetija prepredena s korupcijo tudi v gradbeniškem sektorju. Junija je bil ingušetijski predsednik Junus-Bek Jevkurov ranjen v poskusu atentata.

V vzhodnem Bagdadu sta dve eksploziji avtomobilov-bomb terjali življenja najmanj osmih ljudi. V napadih v šiitskem predelu al-Amin, ki sta bila narazen pet minut, je bilo ranjenih še najmanj trideset oseb. Napada sta se zgodila le dan po napadu v Bagdadu, v katerem je umrlo osemnajst ljudi, in napadu v šiitski vasi blizu Mosula, ki je terjal osemindvajset smrtnih žrtev.

Neapeljska policija je aretirala enega izmed vodij tamkajšnje kriminalne združbe Camorra Vincenza Acanforo, ki je bil na čelu klana Aprea. Od leta 2007 je bil na begu, saj je bil predhodno že obsojen na devet let zapora zaradi izsiljevanja in nezakonitega posedovanja orožja. Policija je sicer izvedla širšo protimafijsko operacijo v več italijanskih regijah, aretiranih pa je štirideset ljudi.

Študentska organizacija Slovenije je ob mednarodnem dnevu mladih opozorila na pritiske, s katerimi se soočajo študenti v Sloveniji, ki predstavljajo četrtino populacije med petnajstim in devetindvajsetim letom starosti. Več o sloganu letošnjega dneva mladih in ostalih rečeh nam je povedal predsednik ŠOS-a, Danijel Bandelj:

Koprska občinska uprava je napovedala namestitev video nadzornega sistema na Pristaniški ulici, saj je nedavno tam prišlo do požiga štirih palm. Pomisleke glede več kot deset tisoč evrov vrednega projekta pa imajo v koprski LDS, ki opozarjajo na pomembnost zasebnosti na javnih površinah. Govorili smo z Andrejem Erzetičem, predsednikom koprskega odbora LDS:

OFF je pripravil Boris.


Komentarji
komentiraj >>