Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Faith No More!!! (3394 bralcev)
Četrtek, 20. 8. 2009
sashSaša Serban poroča o vrnitvi Faith No More na koncertne odre, tokrat o njihovem koncertu v Pragi ... (v celoti!)
FAITH NO MORE, 17. 8. '09; Arena Nikola Tesla, Praga, Češka

* Faith No More je zagotovo eden tistih bendov, ki jih ni treba posebej predstavljati, saj so v svoji glasbeni zgodovini imeli status ene najvplivnejših zasedb. Po tem, ko so aprila 1998 razpadli in se je vsak član posvetil lastnim projektom, smo že mislili, da je to bilo njihovo zadnje dejanje. Enajst let pozneje pa se je bend odločil, da se ponovno združi in oživi stare čase. Tako smo jih ujeli na letošnji turneji po Evropi, natančneje v razprodani praški areni Nikole Tesla.

Vroč poletni večer v nabito polni areni Nikole Tesla so kot predskupina odprli Američani Firewater, bend, o katerem ne bomo izgubljali besed, saj je s svojo mešanico rocka, folka in etna le stežka pritegnil pozornost občinstva. Ni mi povsem jasno, zakaj so se organizatorji odločili za ta bend kot predskupino, saj glasbeno niti približno ne sodi v segment in atmosfero, ki bi jo pričakovali za predskupino Faith No More. In tako je tudi “izpadel” njihov koncert: ob korektno odigranih veseljaških komadih, ki so neka mešanica raznih glasbenih zvrsti, smo se stežka privadili na ritem in melodijo zasedbe. Firewater so enostavno preveč drugačni. Žal je treba reči, da so dober bend, če si želiš instant zabave z rupa-cupa ritmom sodobnega ‘cigo panka’ in lahkotnim navijaškim pristopom.

A zadeva se je precej spremenila, ko so po polurnem premoru na oder za njimi stopili Faith No More. Mike Patton, Billy Gould, Mike Bordin, Roddy Bottum in Jon Hudson so se na prizorišču pojavili v elegantnih polikanih oblekah in delovali bolj kot zreli gospodje kot legendarni metalsko-rockerski bend. Ker gre za zasedbo tako velikega formata in ker sem sam odraščal ob poslušanju njihove glasbe, se stežka zadržujem, da ne bi preveč emotivno razlagal in opisoval dogajanje na odru. Pa bom vseeno poskusil.

Občinstvo v nabito polni dvorani Nikole Tesla je zavrelo že na samem začetku, saj ob odličnem zvoku in lučeh, predvsem pa ob dobro razpoloženih Faith No More, ni opazilo, da bi kar koli manjkalo. Mike Patton, glasbeni genij, ki ga poznamo še po bendih kot so Mr. Bungle, Fantomas, Tomahawk, Peeping Tom in predvsem kot šefa na tem radiu dobro poznane založbe Ipecac, se je od samega začetka izkazal kot fenomenalni šovman. Gospod s palico in briljantino v laseh je popolnoma obvladoval občinstvo. Šlo je celo tako daleč, da se je med premori nenehno šalil, v nekem trenutku pa je svoje tekste začel izvajati po portugalsko in od občinstva zahteval, naj pojejo z njim v češčini. Ob nenehnem poskakovanju in ob klasičnem pattonovskem, napol shizofrenem in napol teatralnem odrskem nastopu, smo lahko mnenja, da fant še vedno obvlada svoje delo, razpon svojega vokala pa še vedno drži na zavidljivi ravni.

Četudi je minilo več kot deset let, odkar so nazadnje igrali skupaj, so Faith No More dokazali, da obvladajo instrumente tako kot pred leti. Lahko smo sledili preseku njihove diskografije, torej komadom, ki jih najdemo na albumih We care a lot, pa do plate, ki so jo izdali leto dni pred svojim razpadom, z naslovom Album of the Year. Ob takih pogojih seveda ni čudno, da se publika ni pustila dvakrat prositi, zadovoljstvo po trojnem bisu je bilo na vrhuncu in ekstatično poskakovanje se ni nehalo, vse dokler se fantje niso poslovili z odra. Edino, kar je nekoliko zatežilo, je bila pasivnost češkega občinstva, ki je sedelo na tribunah. V času koncerta so se zgodili tudi pretepi med sedečo in stoječo publiko, zaradi zakritega pogleda na oder enih in ekstatičnega poplesavanja drugih.

Lahko rečemo, da so se Faith No More združili, da bi spet malo zaslužili. Ja, pa kaj pol. Če pomislim na ponovno združene Sex Pistols ali raznih ostalih legendarnih bendov, ki so to počeli, smo lahko pomirjeni. Faith No More so za razliko od mnogih drugih bendov še vedno hudi. Njihovi koncerti so še vedno polni energije in kvalitetnega izvajanja glasbe, kar jim lahko zavidamo. V današnjem času ni benda, s katerim bi jih lahko primerjali, vsaj ne na tem nivoju. Faith No More še dolgo ne bodo zasedba, ob kateri bi se človek dolgočasil, vse kar se je pri njih spremenilo, so izkušnje, ki jih prinašajo leta. Izvedbeno in energetsko so še vedno isti, če ne celo boljši kot so bili kdaj koli.

Na koncertu je užival Saša Serban.


Komentarji
komentiraj >>

Re: Faith No More!!!
tomaz b [01/09/2009]

Bil v Budimpešti in lahko samo pripomnim da je bilo fenomenalno!
odgovori >>

Re: Faith No More!!!
Kamikaze [21/08/2009]

Porazen sound skozi cel koncert.
odgovori >>

Re: Faith No More!!!
črnozanohtam [20/08/2009]

Res je, v osebni prostor je bilo kar grobo poseženo v parterju, heh. Pa še par čeških. Ampak se je splačalo! Mikova energija te nese. V pričakovanju kakšne turnejce Tomahawk ...
odgovori >>

Re: Faith No More!!!
NH [20/08/2009]

Na tribunah je sedelo tudi kar nekaj slovenske publike, nekateri pa smo se resnično spotili v parterju, kjer pa nam je bil konkretno zakrit pogled na oder, tko da kaj pa vem, morda tribuna niti ni bila slaba izbira. Sicer pa glavn, da Mike ni dobil spet kakšne vezalke za požret :)
odgovori >>