Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF NARAVNIH IN PRAVIČNIH MEJA (3050 bralcev)
Četrtek, 20. 8. 2009
Boris V.... tristo tisoč vojakov skrbelo za izvedbo afganistanskih predsedniških volitev ...
... CIA naj bi najemala uslužbence podjetja Blackwater za pobijanje članov Al Kaide ...
... Obama prosi za pomoč pri zdravstveni reformi tudi verske organizacije...
... množična zastrupitev otrok s svincem na Kitajskem ...

OFF NAPOVEDNIK

Kdo bi pomislil, da so lahko klimatske spremembe končna rešitev za hrvaško-slovenski obmejni spor? Namesto, da se domači in hrvaški politiki »prepucavajo« v populističnih izjavah tipa »niti centimeter naše zemlje«, bi lahko stvar rešili na veliko elegantnejši in tudi univerzalno pravičen način. Naj narava naredi svoje. Na tak način je Švica razširila mejo na račun Italije kar za sto petdeset metrov. In Italijani so to mirno sprejeli.

Naj pojasnimo. Razlog za spremembo državne meje je taljenje ledenikov v Alpah. Kot je ugotovil švicarski zvezni urad za topografijo, se je razvodje, ki od leta 1942 opredeljuje potek meddržavne meje, zaradi taljenja ledenikov premaknilo. Italijansko veleposlaništvo v Bernu je že dejalo, da se oblasti v Rimu s spremembami meje strinjajo. Glede na to, da v Piranskem zalivu in bližnji okolici ni ledenikov, bi pač morali poiskati nek drug naravni vir sprememb zaliva, čemur nobena stran ne bi mogla oporekati. Torej, če ste res domoljubni, se usedite v avto namesto na kolo, porabite čim več elektrike in tudi sami prispevajte k ogrevanju ozračja v upanju, da se bo obmejni spor tako čim prej rešil.

Berete stopljeni OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Ob poldrugi uri po srednjeevropskem času so se v Afganistanu zaprla volišča, na katerih je lahko sedemnajst milijonov volivcev volilo novega predsednika države. Zaradi groženj talibanov z napadi na volišča širom države, je potek volitev nadzorovalo okoli tristo tisoč vojakov, dvesto tisoč domačih in sto tisoč pripadnikov ISAF-a, ki jih vodi NATO. ISAF je sporočil, da je med volitvami prekinil vojaške operacije in izvajal zgolj operacije, ki naj bi bile potrebne za zaščito ljudi. Afganistanska vlada je celo pozvala medije, tako domače kot tuje, naj na današnji dan ne poročajo o nasilnih incidentih, da ne bi prestrašili volivcev. To so novinarji zavrnili.

Tako je bil zabeležen spopad med uporniki in varnostnimi silami v Kabulu, v katerem sta bila ubita dva napadalca, enega so aretirali, četrti pa je pobegnil. O več raketnih napadih poročajo z juga in severa države. Dve raketi sta padli v bližino volišča v mestu Kanduz na severu, najmanj dve pa sta padli tudi v južni provinci Kandahar. O napadih poročajo še iz provinc Tahar in Baglan na severu države. Talibani so sporočili, da so napadli najmanj šestnajst volišč po vsej državi. Udeležba naj bi bila precej nižja kot tista iz leta 2004, favorit pa je še vedno sedanji predsednik Hamid Karzaj.

Časopis New York Times poroča o tem, da je ameriška obveščevalna agencija CIA leta 2004 najela varnostnike podjetja Blackwater za iskanje in pobijanje vrhovnih šefov aktivistične mreže Al Kaida. Program je bil seveda tajen, stal pa naj bi več milijonov dolarjev, čeprav pripadnikom Blackwaterja ni uspelo ubiti ali ujeti niti enega člana Al Kaide. Podjetje je sicer pred kratkim spremenilo ime v Xe Services, ker je prvotno podjetje izgubilo dovoljenje za opravljanje dela v Iraku, po tem, ko so njegovi varnostniki leta 2007 pobili sedemnajst iraških civilistov v Bagdadu. CIA o tajnem programu ni obvestila niti kongresa, saj naj bi ji tako naročil nekdanji podpredsednik, Dick Cheney.

Ameriški predsednik Obama ima še vedno precejšnje težave pri promoviranju predloga zdravstvene reforme. Na pomoč je poklical celo verske organizacije in jih prosil, naj širijo dejstva in resnico. Kot da verske organizacije to navadno počnejo. Obamin predlog kot socialističen predlog označujejo desničarji, liberalci pa ga napadajo, češ da popušča republikancem, ki zanj tako ali tako ne bodo glasovali. Najprej je bila v igri neke vrste državna zdravstvena zavarovalnica, ki bi na trgu tekmovala z zasebnimi, vendar je Obama pod pritiski opozicije popustil in pristal tudi na druge oblike tekmovanja na zavarovalniškem trgu. Temu pa nasprotuje večina demokratov v predstavniškem domu. Reformo zdravstva nasprotniki označujejo tako za socialistično kot nacistično, v upanju, da bodo dovolj zmedli prav tiste, ki jo najbolj potrebujejo.

V Kitajski provinci Hunan je prišlo do množične zastrupitve otrok s svincem. Zastrupljenih naj bi bilo več kot tisoč tristo otrok. Ti živijo v bližini tovarne za predelavo mangana v mestu Wenping, ki so jo lokalne oblasti že zaprle in priprle dva vodilna predstavnika podjetja. To je že drugi primer takšne zastrupitve na Kitajskem v zadnjem času. Pred dnevi so prekomerno količino svinca v krvi ugotovili pri okoli šeststotih otrocih v kraju Changqing.

Narodni svet koroških Slovencev je v Ljubljani sklical novinarsko konferenco, na kateri so vlado opozorili na kršitve pravic Slovencev na avstrijskem Koroškem. Povod je bil nedavni pravosodni škandal v Avstriji in obisk avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna v Sloveniji naslednjo sredo. Nedavno so razkrili hude nepravilnosti v avstrijskem sodstvu pri politično perečih postopkih, med katerimi izstopa ustavitev preiskave zoper koroškega deželnega glavarja Gerharda Dörflerja, zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri dvojezičnih tablah. Govorili smo s predsednikom Narodnega sveta koroških Slovencev, Karlom Smolletom:

Združenje svetov delavcev slovenskih podjetij je izrazilo javni protest zoper delovanje Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe. Ti dve paradržavni družbi obtožujejo protidelavskega delovanja, kar se kaže v spreminjanju statutov družb v njuni lasti v smeri apriornega zmanjševanja obstoječega števila delavskih predstavnikov v nadzornih svetih na zakonski minimum. Izpostavljajo podjetji Unior Zreče in Intereuropa. Govorili smo z generalnim sekretarjem Združenja svetov delavcev slovenskih podjetij, Matom Gostišo:

Glede na to, da pri Združenju sveta delavcev v primeru Intereurope pravijo, da so prav predstavniki delavcev najbolj opozarjali na nepravilnosti pri naložbi v Rusiji, kar je odneslo Andreja Lovšina z mesta direktorja Intereurope, smo Gostišo vprašali kako lahko potem razumemo odločitev o zmanjševanju vloge delavcev v podjetju:

Ali lahko zmanjševanje vloge delavcev v nadzornih svetih pomenijo neko uverturo v odločitve podjetij, ki delavcem ne bodo po godu?

OFF je pripravil Boris.


Komentarji
komentiraj >>