Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
96. LET BORISA PAHORJA (3333 bralcev)
Četrtek, 27. 8. 2009
igorpV prestolnici je rojstni dan praznoval Tržačan, pisatelj in humanist Boris Pahor. V nadaljevanju pa lahko prisluhnete nekaterim kritičnim mislim, ki jih je ob tej priložnosti slavljenec ustrelil proti političnemu in kulturnemu centru Slovencev.

Tako se je pričelo včerajšnje slavnostno praznovanje 96 rojstnega dne zamejskega Slovenca Borisa Pahorja v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Poskus poklona kulturnega in političnega središča Slovencev edinstveni osebi, katere življenjepis zaradi svoje polnosti ne sodi v omenjene vrstice, je na žalost izpadel kot elitistična reklamna poteza založne hiše , ki je ponatisnila pet, v prosti prodaji pregrešno dragih Pahorjevih knjig. Po besedah samega Pahorja so mu tovrstne prireditve in podeljevanje skorajda odveč. Kljub temu pa so se podeljevali poljubi in darila. Množica je ploskala ob vsaki misli, ki jo je izustil slavljenec. Ni se bilo moč znebiti vtisa, da je množica prišla ploskat formi, starosti Borisa Pahorja, ne pa vsebini, ki jo je skozi življenje in na včerajšnjem večeru podal. Kot bi bili na mitingu kubanskih komunistov, ne pa na poklonu človeku, katerega načelna drža je zbodla marsikaterega političnega in kulturnega veljaka iz doline šentflorjanske.

Dokaz za stihijsko in jarogospodsko naravo ljubljanske kotline je s kratko ironično opazko prvi načel še en velikan slovenskega kulturnega sveta Evgen Bavčar , tisti, ki nosi največ zaslug, da so knjige Pahorja ugledale luč v Franciji. Pahor in Bavčar sta namreč nekaj časa sodelovala pri pripravi filma o njunem življenju, a zaradi nestrinjanja z ostalimi ustvarjalci od projekta odstopila. Po besedah Evgena Bavčarja:

S kritiko osrednje Slovenije, ki je bila prekinjena z novim aplavzom, je svoje razmišljanje pričel tudi Boris Pahor:

Da ne izpostavljamo samo negativnega pogleda staroste slovenskega humanizma, pa prisluhnimo še nekaterim njegovim mislim o učenju Italijanov in Slovencev o njihovi lastni zgodovini:


V svojih knjigah Pahor predstavlja resnične zgodbe ljudi, ki jih zgodovinski spomin pozablja:

Zanimivo je bilo dejstvo, da gledalci niso ploskali ob predlogu Pahorja, naj tako italijanska kot slovenska mladina spoznata napake svoje preteklosti in preko spoznanja le-teh zgradijo skupno prihodnost. Zato zaključujemo naše poročilo s predlogom Pahorja o možni prihodnosti slovenske države:

Komentarji
komentiraj >>