Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF SVINJ (3041 bralcev)
Ponedeljek, 7. 9. 2009
Boris V.... Samomorilski in raketni napad v Iraku in Afganistanu terjala smrtne žrtve ...
... Nemčija, Francija in Velika Britanija za konferenco o Afganistanu ...
... Izrael, kljub pritiskom z vseh strani, odobril nove gradnje na Zahodnem bregu ...
... Na vrhu Južnoafriške razvojne skupnosti v Kongu ocena Zimbabweja ...
OFF NAPOVEDNIK

Tanka je linija med vraževerjem in koristoljubjem, največkrat pa se obe stvari lepo prekrižata. V sibirskem mestu Išim so postavili spomenik svinje z devetimi mladiči, vsi skupaj pa tehtajo okoli tone in pol. Družbo jim bo v prihodnosti delal še dvotonski merjasec. Zakaj takšna kiparska kompozicija, se sprašujete. Te živali so v Sibiriji že od nekdaj zelo cenjene, gojiti pa so jih začeli v začetku pred-prejšnjega stoletja, saj je imela svinjska maščoba lepo ceno.

Stara sibirska legenda pravi, da so bili prašiči v davnini poraščeni z zlatimi in srebrnimi dlakami, vendar so jih izgubili, ko je eden izmed njih po nesreči padel v blato. Spomenik je postavljen v središču mesta, čisto blizu dvorane, kjer se opravljajo civilni poročni obredi. Obstaja namreč prepričanje, da mora mlad par podrgniti svinjo po rilcu, kar naj bi prinašalo srečo in bogastvo. Ali bo par ton svinjskega mesa v bronu mestu prineslo kaj dobrega, bomo lahko poročali šele čez nekaj let. Odvisno od tega, koliko mladih Sibircev se bo v tem času poročilo, seveda.

Berete svinjski, tak brez zlatih dlak, OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

V afganistanski prestolnici Kabul je prišlo do raketnega napada, v katerem so bili ubiti trije člani družine, dva pa ranjena. Raketa naj bi bila izstreljena z obrobja prestolnice na zasebno hišo v predelu predmestja, ki je gosto naseljeno. Oblasti za napad krivijo talibane, saj naj bi ti z raketnimi napadi, ki niso nič neobičajnega, želeli zastraševati prebivalstvo. V drugi - po ameriško - novi demokraciji, Iraku, je v eksploziji avtomobila bombe v mestu Ramadi na zahodu države umrlo najmanj sedem ljudi. Do eksplozije je prišlo na policijski kontrolni točki na severu mesta, med žrtvami pa so tako policisti kot civilisti.

Tri evropske sile, Nemčija, Francija in Velika Britanija, so pozvale k mednarodni konferenci o Afganistanu, na kateri bi pripravile odhod mednarodnih sil iz Afganistana. Po besedah nemške kanclerke, Angele Merkel, želijo te države okrepiti pritisk na Afganistan, da postopno prevzame odgovornost za stanje v državi. Predsedniške volitve naj bi tako vodile v prehodno obdobje, da bi afganistanska vlada začela prevzemati odgovornost za varnost v državi. Merklova doživlja kritike zaradi ameriškega napada na cisterne z gorivom, v katerem je umrlo več deset ljudi in do katerega je prišlo zaradi odločitve nemškega poveljnika.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je odobril gradnjo štiristo petinpetdesetih novih bivalnih enot v že obstoječih judovskih naselbinah na Zahodnem bregu, ta odločitev pa je bila sprejeta le nekaj dni pred obiskom ameriškega odposlanca za Bližnji vzhod, Georga Mitchella, v regiji. Tako Evropska unija kot Združene države so Izrael opozorile, da bi širitve in gradnje novih naselbin resno ogrozile obnovo mirovnih pogovorov s Palestinci, da o stališču palestinske strani sploh ne izgubljamo besed. Washington na eni strani zahteva od Tel Aviva zamrznitev gradnje na Zahodnem bregu, na drugi strani pa od arabskih držav, da normalizirajo odnose z Izraelom. Redna letna vojaška pomoč ZDA Izraelu vseeno še ni ogrožena.

Teheran je zavrnil poziv predstavnikov petih stalnih članic Varnostnega sveta in Nemčije, naj sprejme njihovo pobudo za neposredne pogovore o jedrskem programu. Iranski predsednik, Mahmud Ahmadinedžad, je namreč zatrdil, da se Teheran ne bo pogajal o svojih, kot jim pravi, neodtujljivih pravicah na jedrskem področju. Je pa Iran pripravljen na pogovore o mirni uporabi jedrske energije ter o neširjenju jedrskega orožja v poštenem in logičnem okvirju, zatrjuje Ahmadinedžad. Iranski predsednik je izrazil pripravljenost srečati se z Obamo, do srečanja pa bi lahko prišlo še ta mesec ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Združene države Amerike so bile lani največje dobaviteljice orožja v svetu, delež v svetovni trgovini pa so povečale na 68,4 odstotka. Lani so ZDA v duhu širjenja miru in demokracije po svetu tako prodale za 37,8 milijarde dolarjev orožja, na drugem mestu pa je Italija s 3,7 milijarde vrednimi orožarskimi posli. Tretja je Rusija, ki ji je posel upadel z 10,8 na 3,5 milijarde dolarjev. ZDA so bile lani tudi največje dobaviteljice orožja za države v razvoju, prodale so jim kar sedemdeset odstotkov vsega orožja.

V Kongu se bodo na dvodnevnem vrhu organizacije Južnoafriška razvojna skupnost srečali afriški voditelji, kjer naj bi med drugim tudi ocenili gospodarski napredek Zimbabveja od oblikovanja nove vlade. Zimbabvejski premier, Morgan Tsvangirai, naj bi pozval k časovnemu okvirju za nove reforme, tudi politične, predsednik Mugabe pa naj bi pozval k dvigu sankcij proti Zimbabveju.

Prejšnji teden so v Beogradu aretirali skupino šestih anarhistov, saj jih oblasti obtožujejo povezanosti s skupino Črni Ilija, ki je prevzela odgovornost za napad z molotovko na grško ambasado v Beogradu štiriindvajsetega avgusta. Za pridržane je bil izdan trideset dnevni priporni nalog, saj naj bi obstajala možnost, da bodo pobegnili. Državni tožilec naj bi zahteval obtožnico, ki jih bremeni mednarodnega terorizma, za kar je zagrožena kazen od tri do petnajst let zapora.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo v sodelovanju s Slovenskim E-forumom jutri priredila sklop krajših predavanj z razpravo na temo boja proti podnebnim spremembam ter boja proti energetski revščini in gospodarski recesiji. Več o gostih in vsebini predavanj nam je povedal Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov:

Komentarji
komentiraj >>