Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ODPOVEDANA BEOGRAJSKA PARADA PONOSA (2854 bralcev)
Torek, 22. 9. 2009
Boris V.To nedeljo bi se morala v Beogradu odviti druga srbska parada ponosa nasploh in prva po letu 2001, ko so bili udeleženci takratne parade pretepeni in preganjani s strani huliganov, domoljubov in klerofašistov kljub prisotnosti policije in ob blagoslovu pravoslavnih svečenikov, ki so se nahajali na licu mesta. Leto 2001 je bilo tako velik udarec za srbsko gej-lezbično gibanje in minilo je debelih osem let, preden so se odločili zopet stopiti u javnost in zahtevati svoje pravice.

To nedeljo bi se morala v Beogradu odviti druga srbska parada ponosa nasploh in prva po letu 2001, ko so bili udeleženci takratne parade pretepeni in preganjani s strani huliganov, domoljubov in klerofašistov kljub prisotnosti policije in ob blagoslovu pravoslavnih svečenikov, ki so se nahajali na licu mesta. Leto 2001 je bilo tako velik udarec za srbsko gej-lezbično gibanje in minilo je debelih osem let, preden so se odločili zopet stopiti u javnost in zahtevati svoje pravice. Oblasti so svojo podporo paradi dali zelo pozno in še to na tak zelo mehek način, verjetno, da ne bi pretirano odvrnili širše volilno telo.

Predsednik Tadić je sicer javno trdil, da bo država poskrbela za javni red in mir ter zaščitila udeležence pred morebitnim nasiljem, ki je bilo sicer večkrat javno napovedano. Podobno je govoril tudi minister za notranje zadeve Ivica Dačić, vendar so se na koncu tik pred zdajci odločili, da organizatorjem predlagajo drug kraj za samo parado, kjer bi bile varnostne razmere lažje pod kontrolo. To seveda za organizatorje ni imelo smisla, saj je bistvo parade ravno to, da se marginalizirana istospolna skupnost enkrat postavi v središče in na ta način izpostavi svojo diskriminiranost. Parada je bila tako odpovedana tik pred svojo izvedbo. O razlogih za odpoved smo govorili z Borisom Miličevićem iz organizacije Gej strejt alijansa, ki je bila v organizacijskem odboru za parado, vendar je maja meseca iz njega zaradi konceptualnih razlogov izstopila, a hkrati ohranila javno podporo sami paradi. Torej, zakaj je bila parada odpovedana?Miličevića smo vprašali kako lahko predlogi o izenačevanju pravic istospolno usmerjenih v Sloveniji in morda celo v Albaniji vplivajo na stanje v Srbiji:Pomanjkanje osnovnih pravic istospolno usmerjenih v Srbiji in drugod v nam bližnji regiji ter njihovo preganjanje je še en razlog več, da se vsaj v Sloveniji končno primerno uredi njihov status, torej popolna izenačitev pravic, tako glede poroke, kot glede posvojitve otrok. Morda lahko tako Slovenija blagodejno vpliva tudi na državljanske pravice širom Balkana.

OFF Poročilo je pripravil Boris.Komentarji
komentiraj >>