Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BY ANY MEANS: Live at Crescendo (Ayler Records, 2008) (2353 bralcev)
Sreda, 30. 9. 2009
zoranpV spomin na 12. avgusta letos preminulega velikana sodobnega jazza, bobnarja Rashieda Alija, boste poslušali posnetek prvega dela koncerta, ki ga je imel trio By Any Means 19. oktobra 2007 v klubu Crescendo v švedskem mestu Norrköping. Trio sta poleg Alija sestavljala še altovski saksofonist Charles Gayle in basist William Parker. Posnetek celotnega koncerta je izšel lani na dvojnem albumu »Live at Crescendo« pri švedski založbi Ayler Records. (v celoti!)

*12. avgusta letos je odšel s tega planeta Rashied Ali, rojen leta 1935 kot Robert Patterson. Bil je izjemen bobnar in eden najbolj prodornih sooblikovalcev zgodnjega obdobja tako imenovanega afroameriškega free jazza oziroma jazzovske avantgarde. Od leta 1963, ko se je iz Philadephije preselil v New York, je skozi številna sodelovanja s takrat ključnimi ustvarjalci novega afroameriškega jazza, pa tudi z nekaterimi lastnimi projekti, krojih najzanimivejše sloje tamkajšnje zvočne ponudbe.

Naj naštejem vsaj nekaj ključnih imen. Začel je v skupinah trobentača Billa Dixona in pianista Paula Bleya. Nato pa nekje od leta 1965 pa do njegove smrti sodeloval z Johnom Coltraneom. Kar pomeni, da je leta 1965 z njim posnel album »Meditations« ter potem sooblikoval Coltraneovo najbolj radikalno obdobje v njegovi karieri, ki se je izteklo z njegovo smrtjo. Najbolj izrazito je bilo to sodelovanje seveda na albumu »Interstellar Space«, saj sta ga posnela v duetu - bobni in saksofon. Pozneje je takšen projekt ponovil še s saksofonistom Frankom Loweom (1972) ter še prepričljivejše z violinistom LeRoyjem Jenkinsom (1973) in nastal je še eden ključnih albumov sodobnega jazza v omenjenem obdobju. Sicer pa je po Coltraneovi smrti najprej nadaljeval sodelovanje z glasbeniki iz tega kroga, še posebej z njegovo soprogo Alice Coltrane ter pihalcem Pharoahom Sandersom. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je potem ta sodelovanja bistveno razširil. Vendar bo o njegovi glasbeni karieri in življenjski poti zagotovo povedanega več v RŠ Grafitih to soboto med 22. uro in polnočjo. Zato se bomo nocoj namenu oddaje primerno posvetili predvsem njegovi glasbi z enega zadnjih albumov, na katerem ga je mogoče slišati.

Trio By Any Means se je zbral za nastop na newyorškem Vision Festivalu spomladi leta 2006. Poleg Rashieda Alija sta ga sestavljala še altovski saksofonist Charles Gayle in basist William Parker. Sodelovanje se je obneslo in z njim so potem nadaljevali v letu 2007, ko so si privoščili tudi evropsko koncertno turnejo. Ta jih je vodila tudi na Švedsko, kjer so 19. oktobra nastopili klubu Crescendo v kraju Norrköping. Ekipa švedske založbe Ayler Records se je že pred tem dogovorila, da bo njihov nastop posnela. Nastal je posnetek kompletnega dvodelnega koncerta v trajanju nekaj več kot 100 minut. Založba ga je vzorno zapakirala na dve zgoščenki in ju v obliki dvojnega albuma s preprosto zgovornim naslovom »Love at Crescendo« lani poslala v svet. Nocoj boste lahko prisluhnili vsebini prve. Ta poleg kolektivnega uvoda vsebuje šest skladb. Avtor treh je Charles Gayle, preostalih treh - prve »Zero Blues«, četrte »We Three« in pete »Different Stuff« pa sam Rashied Ali. Tudi po tej plati je torej ta posnetek zanj reprezentativen. Kot že rečeno, pa boste lahko obilnejšemu izboru iz glasbenega opusa pokojnega Rashieda Alija prisluhnili to soboto zvečer v Grafitih RŠ.

 

pripravil Zoran Pistotnik

 Komentarji
komentiraj >>