Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF REŠEVANJA GLOBALNE KRIZE Z POPOLNIMI DRUŽINAMI (3016 bralcev)
Sreda, 30. 9. 2009
Boris V.... Uprava Gorenja in delavci spet za pogajalsko mizo ...
... Zaradi preiskave o pranju denarja in zlorabe pravic prijeta Boško Šrot in Igor Bavčar, Šrot že na prostosti ...
... Finančne ustanove po vsem svetu naj bi imele v zadnjih treh letih 2300 milijard evrov izgube ...
... Tajfun Ketsana po Filipinih in Vietnamu haral tudi po Kambodži ...

OFF NAPOVEDNIK

Aktivisti skupine Avaaz so na podzemni železnici v Washingtonu začeli z oglaševalno akcijo proti ameriškemu taborišču v Guantanamu. Sicer to ni nič nenavadnega, vendar pa je način promocije bolj inovativen kot do sedaj.

Tako na enem plakatu lahko vidite nasmejanega Osamo Bin Ladna v majici z napisom "I love Guantanamo", na drugem plakatu je bivši ameriški podpredsednik Dick Cheney, sicer zagovornik mučilnih metod, v majici z napisom 'Bi lahko ta najbolje novačil za Al Kaido', na zadnjem plakatu pa je predsednik Barack Obama z napisom iz inavguracijskega nagovora: Zavračamo izbiro med našo varnostjo in našimi ideali.'

Podzemna železnica Farragut je sicer najbližje Beli hiši in dnevniku Washington Post. Aktivisti so takšno kampanjo izbrali zato, ker se zavedajo, da je odobravanje mučenja v Guntanamu že tako prisotno v zavesti Združenih držav, da lahko samo še takšne akcije prispevajo k spremembi zavesti.

Berete polno-zavestni OFF program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Uprava Gorenja in pogajalska skupina, ki jo sestavljajo predstavniki delavcev in sindikata, nadaljujejo pogajanja o višjih plačah. Delavske zahteve so prehod na štirideseturni delavnik s prvim oktobrom in desetodstotno povišanje plač glede na lanski oktober. Poleg tega delavci zahtevajo še sto petdeset evrov neto višjo osnovno plačo vsem zaposlenim do vključno sedmega tarifnega razreda. To pomeni, da bi bili do povišanja upravičeni tako delavci na čakanju kot tisti na bolniški, čistilke in vsi zaposleni v Gorenju ter hčerinskih podružnicah. Zahtevajo tudi odpravo krivice pri izplačilu draginjskega dodatka za avgust pri čistilkah, gostinskih delavcih in tistih na bolniški, hočejo pa tudi draginjski dodatek za september. Ta znaša sto petdeset evrov.

Kriminalisti so v okviru preiskave zlorabe pravic in pranja denarja pridržali osem oseb, od tega so eno že izpustili. Izpuščena oseba je nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, med pridržanimi pa je še vedno Igor Bavčar, bivši šef Istrabenza. Policija opravlja devetnajst hišnih preiskav, iskala pa naj bi dokaze o domnevni verižni prodaji 7,3 odstotka Istrabenza, s katero naj bi Bavčar prišel do deleža v družbi Maksima Holding, ki je pomemben lastnik Istrabenza.

Vlado Dimovski, nekdanji minister za delo, družino in socialne zadeve, sicer še vedno član Socialnih demokratov, je napovedal ustanovitev nove stranke, ki naj bi se imenovala Slovenska unija. Dimovski zaenkrat več informacij še ne želi dajati. V njegovi matični stranki so v odzivu na to napoved dejali, da je ustanavljanje strank legitimna pravica, volitve pa bodo pokazale, ali politični prostor prenese še eno stranko.

Manevri se dogajajo tudi v okviru desne politične opcije. Bivši poslanec Slovenske demokratske stranke, Franc Pukšič, ki je po nastopu sedanjega mandata izstopil iz poslanske skupine SDS in deloval kot nepovezan poslanec, je pred dnevi izstopil iz stranke in se včlanil v Slovensko ljudsko stranko, v SDS pa so reagirali pričakovano. Pravijo, da jih prestop Pukšiča ni presenetil, od njega pa zahtevajo poravnavo sorazmernega dela stroškov volilne kampanje. To naj bi od Pukšiča zahtevala pogodba, ki jo je podpisal pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami.

Mirovni inštitut in Amnesty International sta pozvala vlado k spremembam zakonodaje o izbrisanih, saj še vedno obstajajo resne ovire za povrnitev statusa vsem izbrisanim. Govorili smo z Nežo Kogovšek z Mirovnega inštituta:Saga o direktorju filmskega sklada se nadaljuje. Nadzorni svet Filmskega sklada RS je na ponedeljkovi seji sprejel sklep, s katerim predlaga vladi, da aktualnemu direktorju sklada s pooblastilom Denisu Miklavčiču za 90 dni oziroma do imenovanja novega direktorja sklada ponovno podaljša mandat. Vlada bo jutri odločala o sklepu nadzornega sveta FS, saj Miklavčiču opravljanje funkcije direktorja po pooblastilu vlade poteče danes, 30. septembra. Denis Miklavčič je pojasnil okoliščine za omenjeno odločitev nadzornega sveta Filmskega sklada:Za konec slovenskih novic pa še nekaj lažjega. V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci so podali izjavo o ohranitvi in krepitvi vrednot zakonskega in družinskega življenja. To so povezali z resnimi ekonomskimi, socialnimi in demografskimi problemi. Zato smo Tadeja Strehovca, tajnika omenjene komisije, vprašali, kako je inštitut tradicionalne družine pomagal pri premagovanju prejšnje :Mednarodni denarni sklad napoveduje, da bodo finančne ustanove po celem svetu zaradi gospodarske in finančne krize v triletnem obdobju do konca leta zabeležile 2300 milijard dolarjev izgub, kar pa je šesto milijard manj kot je sklad napovedoval aprila. Spremembi napovedi naj bi botrovalo hitrejše okrevanje gospodarstva kot so pričakovali. V svojem polletnem poročilu o finančni stabilnosti je sklad zapisal, da je obdobje ekstremnih sistemskih tveganj mimo, a da bančni sistem še ni popolnoma okreval.

Kanadska provinca Ontario toži tobačno industrijo, natančneje dvanajst kanadskih podjetij in krovnih družb ter zahteva povrnitev šestinštirideset milijard ameriških dolarjev stroškov, ki jih je imelo zdravstvo zaradi bolezni, povezanih s kajenjem. Ta vsota temelji na oceni stroškov vse od leta 1955 do danes. V tožbi Ontarijci tožijo, da so podjetja dolgo vedela, da cigarete povzročajo odvisnost in bolezni kot je pljučni rak, da so zavajala javnost glede nevarnosti kajenja in tajila dokaze o tveganjih. V toženem podjetju Imperial Tobacco pravijo, da so obtožbe ontarijske vlade dvolične in spominjajo, da je vlada vsa ta leta pobirala milijarde dolarjev davkov na tobačne proizvode. Poudarjajo tudi, da proizvajajo zakonite proizvode na s strani vlade predpisan način.

Po Filipinih in Vietnamu je te dni pustošil tajfun Ketsana, sedaj pa je dosegel tudi Kambodžo, kjer je terjal že enajst smrtnih žrtev. V zadnjih treh dneh je sicer zaradi tajfuna umrlo skoraj tristo ljudi. V Kambodži je tajfun podrl več hiš, prebivalci pa so že začeli dobivati šotore in hrano. Tudi Laos naj bi občutil moč tega vremenskega pojava, vendar za zdaj oblasti še nimajo podrobnejših informacij.


Komentarji
komentiraj >>