Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF EKO SEŽIGANJA (3015 bralcev)
Četrtek, 8. 10. 2009
Boris V.… Ameriški kongres odobril sojenje zapornikom iz Guantanama v Združenih državah …
… V južnem Pacifiku močan potres, na Japonskem močan tajfun …
… Delegacija Evropske ljudske stranke spet v Evropi po tridnevni misiji v Hondurasu …
… Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti obravnavala poročilo varuhinje človekovih pravic za leto 2008 …
OFF NAPOVEDNIK

Tajvanci dokazujejo, da smrt ni končna postaja in da smo vsi le energija, ki potuje neskončno po vesolju. Nek krematorij v Taipeiju namreč namerava energijo, ki jo v pečeh sprožajo sežigajoča se trupla, uporabiti za napajanje klimatske naprave v zgradbi, s čimer naj bi postal prvi ekokrematorij na svetu. V tehnologijo, ki izpuste iz krematorijskih peči pretvarja v električno energijo, je okoljsko ozaveščen krematorij vložil okoli sto šestdeset tisoč evrov, elektrika pa naj bi napajala klimo v prvem nadstropju, kjer se nahajajo prostori za počitek svojcev.

Vendar niso vsi tako ekološko napredni. Mestni svetnik Chuang Ruei-hsiung je namreč dejal, da je srhljivo, da bi žalujoče hladile klimatske naprave, ki jih napajajo trupla njihovih svojcev, sežganih spodaj. Srhljivo že, vendar tudi osvežujoče. Predstavniki krematorija so pripravljeni na kompromise in bodo morda energijo uporabili za razsvetljavo.

Opozoriti moramo, da je Balkan glede tega področja že zdavnaj oral ledino. V pomoč naj vam bo sledeči dokaz:

Berete popolnoma izkoriščen OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Ameriški kongres odobril sojenja osumljencem iz Guantanama v ZDA
Ameriški kongres je prvič odobril, da se bo osumljenim terorizma, zaprtim v ameriški bazi na Kubi v Guantanamu, lahko sodilo v Združenih državah. Kongresniki so zavrnili možnost, da bi katerega koli od zapornikov v ZDA tudi izpustili. Tudi do sojenj v ZDA bo preteklo še precej časa, saj mora kongres najprej prejeti natančna poročila o možnih tveganjih, ki naj bi bila povezana s premestitvijo zapornikov na ozemlje ZDA. Najmanj petinštirideset dni pred prevozom ujetnikov iz Guantanama pa mora predsednik Obama še predstaviti podroben načrt o razpoložljivih kapacitetah za sprejem zapornikov. O vsem morata odločati še senat in predstavniški dom, ta pa je prejšnji teden glasoval proti kakršnim koli prevozom osumljencev iz Guantanama v ZDA.

Rekorden proračunski primanjklaj ZDA
Proračunski primanjkljaj ZDA je po ocenah kongresa dosegel rekordnih 1,4 trilijona dolarjev, torej tisoč štiristo milijard zelencev. Razloga za takšen primanjkljaj naj bi bila vladno zapravljanje v obliki finančnih injekcij za gospodarstvo in velik upad davčnih prihodkov. Primanjkljaj se je od lanskega leta celo potrojil, sodeč po kongresnem odboru za proračun pa je kar 9,9 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je največ po drugi svetovni vojni.

Napad na indijsko veleposlaništvo v Kabulu
V afganistanskem glavnem mestu Kabul je odjeknila eksplozija avtomobila bombe, v kateri je umrlo dvanajst ljudi, štiriinosemdeset pa je ranjenih. Do eksplozije je prišlo blizu ministrstva za notranje zadeve in indijskega veleposlaništva. Zunanja ministrica Indije Nirupama Rao meni, da je bil napad uperjen v njihovo veleposlaništvo, saj se je avto pripeljal do zunanjega zidu indijske ambasade. Podoben, a še večji napad na indijsko veleposlaništvo se je zgodil že julija lani, ko je umrlo na desetine ljudi.

Potres v južnem Pacifiku
Otočje Vanuatu v Južnem Pacifiku se je včerajšnjo noč streslo z močjo 7,8 stopnje po Richterjevi lestvici. Epicenter potresa je bil tristo kilometrov severovzhodno od otoka Santo in šeststo kilometrov severozahodno od glavnega mesta otočja Porta Ville. O žrtvah in gmotni škodi še ni poročil, številni prebivalci pa so v strahu pred popotresnimi valovi zapustili domove in se umaknili v višje ležeče predele. Območni center za opozarjanje pred cunamiji je namreč izdal opozorilo, da je v nevarnosti enajst držav, vključno s Papuo Novo Gvinejo, Fidžijem in Kiribati, opozorilo pa je dve uri in pol kasneje preklical.

Tajfun na Japonskem
Na japonskem otoku Honšu je pustošil tajfun Melor, prvi po letu 2007. Umrli sta dve osebi, več deset pa jih je bilo ranjenih. Poškodovane so bile številne zgradbe, nekaterim je veter odtrgal streho, razbil okna in poškodoval zidove. Okrog petdeset tisoč gospodinjstev je ostalo brez električne energije, oviran je bil tudi promet. Zaprli so več avtocest, odpovedali štiristo štirideset letov in ustavili vožnjo nekaterih hitrih vlakov.

Iz Hondurasa se je vrnila delegacija Evropske ljudske stranke
Iz Hondurasa se je vrnila , v kateri je bil tudi Lojze Peterle. Hoteli so se podrobneje seznaniti s političnimi razmerami, govorili pa so tako s sedanjim predsednikom Michelettijem kot z odstavljenim Zelayo. O izkušnji je za Radio Študent spregovoril Lojze Peterle:

Komisija za človekove pravice obravnavala poročilo varuhinje za človekove pravice za leto 2008
Komisija državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti je obravnavala poročilo varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik za leto 2008. Komisija je začela poročilo obravnavati že tridesetega septembra, vendar je predsednica komisije Eva Irgl sejo nekajkrat preložila, enkrat zaradi poslovniških določil, enkrat zaradi nesklepčnosti in zadnjič zaradi odsotnosti same varuhinje. Za predstavitev poročila smo prosili varuhinjo Čebašek-Travnikovo:

Komisija za peticije sicer ni sprejela predloga priporočil, ki je bil pripravljen na podlagi priporočil varuhinje, je pa sprejela sklep Majde Potrate iz Socialnih demokratov, naj državni zbor vsem institucijam in funkcionarjem priporoča upoštevanje vseh priporočil varuhinje v poročilu za leto 2008. Razlika? Po mnenju predsednice komisije Eva Irgl je Potratin sklep bolj ohlapen.

V Pekarni nocoj predavanje »Vprašanja in problemi farmacevtske industrije – farmacija v pehanju za dobičkom«
Zofijini ljubimci bodo nocoj ob šestih v dvorani Gustaf mariborske Pekarne gostili Dušana Kebra na predavanju z naslovom »Vprašanja in problemi farmacevtske industrije – farmacija v pehanju za dobičkom«. Bivši minister za zdravje bo predstavil knjigo »Resnica o farmacevtskih podjetjih« avtorice Marcie Angelli, ki je letos izšla tudi v slovenščini, in problematiko osvetlil še s slovenskega vidika. Več nam bo povedal predstavnik Zofijinih ljubimcev Boris Vezjak:

Boris Vezjak o odstopu iz programskega sveta RTVS
Vezjaka smo še povprašali o razlogih za njegov včerajšnji izstop iz programskega sveta Radio televizije Slovenije, saj meni, da so se novinarji sprijaznili s spolitiziranostjo tega javnega zavoda in to dojemajo kot nekaj samoumevnega, kot tudi ni dobival odgovorov na nekatera svoja vprašanja in ni bil zadovoljen s potekom sej.

Komentarji
komentiraj >>