Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Chicks on Speed (3526 bralcev)
Sobota, 10. 10. 2009
IdaHV tokratni oddaji Sektor Ž si bomo najprej zastavile nekaj vprašanj glede morebitne spremembe statusa enostarševskih družin v novem predlogu za Družinski zakonik. V nadaljevanju objavljamo včerajšnji pogovor z electro-clash pop femi bendom Chicks on Speed. Nazadnje pa še Femi novičke.

V minulih dveh tednih je po medijih in v parlamentu završal nov predlog za Družinski zakonik, ki ga je oblikovalo Ministrstvo za delo in socialne zadeve. Tipično so se konzervativne sile zelo kmalu skoncentrirale na temo, ki obsega sorazmerno majhen del zakonika. Izenačitev različnih oblik izven-zakonskih skupnosti seveda toplo pozdravljamo, a to še zdaleč ni glavni prispevek zakonika. Že številni razlagalci so opozorili na izjemno pomembne spremembe, ki jih zakonik določa glede varovanja pravic otrok in možnosti preprečevanja neposrednih psihofizičnih zlorab malčkov v družinah.

Nas pa zanima predvsem, kaj zakonik določa glede enostarševskih družin, saj so ravno ženske in moški samohranilci v debati o družinah porinjeni ob rob. Za njih velja, da zelo težko podajajo skupne javne izjave, ker so že tako ali tako preobremenjeni. Kljub temu se je formiralo Društvo Starševstvo Plus. V društvu poudarjajo, da je napačno obravnavanje enostarševskih družin kot necelih, razpadlih enot. Dejansko tudi nov zakonik na pravno formalni ravni izenačuje status enostarševskih in dvostarševskih družin. Najbolj pereče vprašanje pa ni le problem predsodka, temveč problemi zelo praktične, preživetvene narave.

Samohranilke morajo dejansko narediti specialko iz prava, če v trenutnih razmerah želijo prejemati otroške dodatke, ki jih je pogosto zelo težko iztisniti iz drugega skrbnika otroka. Še večje probleme pa imajo pri definiranju svojega statusa, če gre za v celoti enostarševske družine. Trenutno se nahajajo v začaranem krogu, ki jih drži na robu finančnega minimuma. Za enkrat še ni v celoti razvidno, kaj bo prinesel novi zakonik, nadejamo pa se, da bo uredil predvsem plačevanje preživnin in razmerje med preživnino in otroškim dodatkom, ki se med seboj ne bo izničevalo.

***

Naše zveste poslušalke in poslušalci so nedvomno opazili, da v oddaji Sektor Ž neumorno črpamo femi glasbo iz izjemne enciklopedije Girl Monster, ki so jo po različnih koncih sveta nabrale Chicks on Speed. Že dolga leta smo čakali, kdaj bo Mesto žensk povabilo te radikalne electro-clash jezne babe. Včeraj ob odprtju festivala smo pričakovale udaren nastop, a so bile Chicks na žalost hudo utrujene, kar je botrovalo počasnemu začetku nastopa in hitremu zaključku. Kakorkoli od njih niti ne bi pričakovali glasbene poslastice, pač pa hudo diletantski, trashy performans. O feminističnih izjavah v njihovem delu, njihovem odnosu do mode in vključevanju performansov v sistem likovne umetnosti smo se pogovarjale z Alex Murray-Leslie in Melisso Logan.

***

Ob zaključku oddaje pa poglejmo še pregled Femi-novičk:


Na Mirovnem inštitutu bodo 16. in 17. oktobra organizirali mednarodno konferenco na temo »LGBT družine: Nove manjšine?«

Iz duri iste istitucije je izšla tudi objava, da Delavsko-Punkerska Univerza napoveduje začetek 13.letnika. V pripravi je ciklus predavanj na temo Šola kot ideološki aparat ekonomije, med katerimi se bo nedvomno našla tudi kakšna femi poslastica.

Omenili bi tudi, da Društvo SOS telefon še vedno vabi vse prostovoljke, da se vključijo v njihov program za psihofizično pomoč. Dve ekipi prostovoljk v Ljubljani in Celju, uporabnicam in uporabnikom omogočata 10 urno dostopnost SOS telefona med delavniki in 4 urno dostopnost ob sobotah, nedeljah in praznikih. Ne pozabimo: »Žrtev nasilja ni nikoli odgovorna ali kriva za nasilje, ki ga preživlja.«

Zveza za nenasilje je 30. september 2009 ostro protestira proti vnovičnemu izmikanju prevzemanja odgovornosti vrha Svetega sedeža za množične spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov in manipulativnemu poskusu povezovanja homoseksualne usmerjenosti s spolno zlorabo otrok.

Po podatkih Ženske svetovalnice se je zaradi globalne finančne in gospodarske krize v svetu v zadnjem letu povečalo nasilje nad ženskami. Namestnica generalnega sekretarja Združenih narodov Asha-Rose Migiro je na zasedanju G8 izpostavila nedavno raziskavo, ki so jo izvedli v več kot 630 varnih hišah v ZDA. Raziskava je pokazala, da se je število žensk, ki iščejo pomoč, od septembra lani povečalo za 75 odstotkov.

Z mislimi na prijateljico - mamo samohranilko zaključujem prvo oddajo Sektorja Ž v novi sezoni IdaH.

 Komentarji
komentiraj >>

Re:
OnaSeBudi [10/10/2009]

linka ne delata :S
odgovori >>