Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF NEREDOV IN BIZNISA (3093 bralcev)
Četrtek, 15. 10. 2009
Boris V.... Jeliušičeva se pritožuje ...
... Slovenija težko do SP v JAR ...
... Ruski poslanci protestno zapustili sejo dume ...
... Golobič dvomi v iskrenost Mlade Slovenije ...
... V Pakistanu napadi na policijske postaje ...
... Slovenska gospodarska delegacija odšla na Kitajsko ...
ob 7:05

Jelušičeva se pritožuje nad zmanjševanjem sredstev
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se je na odboru za obrambo v razpravi o proračunih za leto 2010 in 2011 pritožila nad postopnim zmanjševanjem sredstev za takoimenovano obrambo. Zmanjševanje naj bi po njeno zaustavljalo načrtovani razvoj na področju obrambe ter civilne zaščite, reševanja in prve pomoči. Poleg tega tudi zmanjšuje načrtovani kadrovski obseg vojske.

Jelušičeva je opozorila na dejstvo, da bi moralo dobiti njeno ministrstvo po prvotnem planu leta 2009 631 milijonov evrov, v letu 2011 pa je zanj načrtovanih 568 milijonov. Okleščen obrambni proračun naj sicer ne bi vplival na varnost države, jemanje sredstev pa bo rezultiralo tudi v manjšem številu pripadnikov na mednarodnih misijah.

VS ZN razpravljal o poročilu Goldstona
Varnostni svet Združenih narodov je na odprtem zasedanju razpravljal o poročilu Richarda Goldstona o sumu vojnih zločinov med zadnjo večjo izraelsko ofenzivo na Gazo. Večina od več kot štiridesetih nastopajočih je obe strani pozvala k preiskavama. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je Goldstonovo poročilo opredelil kot verodostojno preiskavo spopada in tudi sam tako Palestince kot Izraelce pozval k preiskavi. Poročilo priporoča pregon odgovornih za zločine na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu, če v šestih mesecih ne bo verodostojne preiskave.

Nič ne bo z direktno uvrstitvijo na SP
Slovenska nogometna reprezentanca je po medli igri sicer s tremi goli premagala amaterje iz San Marina, a z neposredno uvrstitvijo na svetovno prvenstvo ne bo nič. Za to je kriv poljski reprezentativec Seweryn Gancarczyk, ki je v tretji minuti tekme s Slovaško dosegel evroavtogol. Ta je utrdil Slovake na prvem mestu skupine, slovensko ekipo pa poslal na misijo nemogoče, torej dodatne kvalifikacije, kjer bo morala biti boljša od bodisi Grčije, Francije ali Portgalske.

ob 8:05

Ruski poslanci zapustili sejo dume
Zasedanje ruske dume je v znak protesta zaradi domnevnih prevar na nedavnih lokalnih volitvah zapustilo več deset poslancev. Z izjemo vladajoče stranke Združena Rusija so zasedanje tako zapustili poslanci vseh parlamentarnih strank, kar je unikat v zadnjih devetih letih. Z uporom je pričel Vladimir Žirinovski, vodja Liberalnih demokratov, sledili pa so mu komunisti in stranka Pravična Rusija.

Žirinovski je zahteval ponovno štetje glasov po vsej državi, v poslanske klopi pa se bodo, kot je dejal, vrnili šele po srečanju s predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Na prevare opozarjajo tudi neodvisni opazovalci, do kršitev pa naj bi prihajalo že v času kampanje. Vladajoča Združena Rusija je na nedeljskih lokalnih volitvah recimo v petintrideset članskem moskovskem mestnem svetu prejela kar dvaintrideset sedežev.

Golobič: V ozadju so podjetniški interesi
Minister za visoko šolstvo in uspešen podjetnik Gregor Golobič vidi prav v podjetniškem interesu razlog za nasprotovanje podmladka Nove Slovenije, torej Mlade Slovenije, izboru izvajalca elektronizacije študentske prehrane. Mladi Slovenci opozarjajo, da je bil razpis Študentske organizacije Slovenije za ta projekt prirejen po meri zmagovalne družbe Margento, hčerinske družbe Ultre, v kateri ima delež Golobič.

V Sloveniji prvi Hosni Mubarak
Svoj prvi obisk Slovenije danes pričenja egiptovski predsednik Hosni Mubarak. Razlog je seveda gospodarsko sodelovanje, z gostiteljem Danilom Tűrkom pa naj bi pogovor zašel tudi na humanitarne teme. Tako bo beseda tekla o fundaciji za razminiranje in pomoč žrtvam min ter humanitarnih projektih v Gazi. Mubarak bo z zanimanjem poslušal mnenja Tűrka tudi o Iranu, Afganistanu, Darfurju, dogajanju ob obalah Somalije in medkulturnem dialogu.

ob 9:05

De Gucht: Camara mora odgovarjati
Evropski komisar za razvoj Karel de Gucht je v Etiopiji dejal, da bo moral vodja gvinejske vojaške hunte Moussa Dadis Camara slej ko prej na sodišču odgovarjati zaradi zločinov proti človeštvu. Ti naj bi bili storjeni prejšnji mesec v glavnem mestu Conakry, ko je vojska streljala na opozicijske pripadnike med protestom in jih ubila več kot sto petdeset. Decembra lani je prišlo v Gvineji do državnega udara, ki je z oblasti vrgel Lansano Conteja, ki je vladal od leta 1984.

V Pakistanu napadene policijske postaje
V Pakistanu so neznani napadalci napadli tri poslopja policije v mestu Lahore na vzhodu države. Umrlo je najmanj pet ljudi, med njimi trije policisti. Na severovzhodu Pakistana je bila napadena policijska nadzorna točka, samomorilski napad z avtomobilom bombo pa je terjal osem življenj. V Lahoreju je bil najprej napaden sedež kriminalistične policije, kjer naj bi napadalci nekaj časa zadrževali talce, kasneje pa so napadli še center za urjenje policije v mestu in center za urjenje elitnih policijskih enot na obrobju mesta.

Na smrt obsojenih še šest Ujgurov
Kitajsko sodišče je zaradi julijskega etničnega nasilja v avtonomni pokrajini Xinjiang na smrt obsodilo šest ljudi zaradi umorov, požigov in drugih neprijetnih dejavnosti. V takratnih neredih je umrlo skoraj dvesto ljudi. Zadnjih šest obsojencev je del skupine štirinajst, ki so jim sodili v prestolnici pokrajine, vsi pa naj bi bili manjšinski Ujguri. Kitajske oblasti so doslej zločinov, povezanih z julijskimi nemiri, obtožile štiristo trideset oseb.

Slovenski biznismeni na Kitajsko
Na Kitajsko bo danes odpotovala slovenska gospodarska delegacija, med enotedenskim obiskom pa se bodo domači biznismeni udeležili poslovnega tehnološkega sejma sodelovanja v Čengduju in šanghajsko-slovenskega poslovnega foruma. V delegaciji bodo predstavniki enajstih podjetij s področij strojne opreme, alternativnih virov energije, logistike, informacijsko telekomunikacijske opreme in drugo. Ker je Ljubljana pobratena s Čengdujem, grejo tja tudi predstavniki Mestne občine Ljubljana.

ob 10:05

Je prišlo v Hondurasu do dogovora?
V Hondurasu naj bi prišlo do okvirnega dogovora o izhodu iz krize in vrnitve odstavljenega predsednika Manuela Zelaye na položaj. V Zelayinem štabu so dejali, da so predstavniki obeh strani glede vrnitve prejšnjega predsednika dosegli soglasje, iz pisarne vsiljenega predsednika Michelettija pa so kasneje sporočili, da končnega dogovora še niso dosegli in da se bodo pogovori nadaljevali. Pogajalec Manuela Zelaye Victor Meza je dejal, da še ni govora o koncu krize, kvečjemu o izhodu iz nje.

Japonska se umika iz Afganistana
Japonska je uradno obvestila Združene države, da bo januarja končala svojo misijo v Afganistanu. Naloga japonskih enot, ki sodelujejo logistično, je predvsem oskrba zavezniških ladij v Indijskem oceanu z gorivom. Demokratska Stranka Japonske premiera Jukija Hatojame je, dokler je bila v opoziciji, nasprotovala podpori ameriškim vojnam. Premier Hatojama je večkrat poudaril, da si želi z ZDA bolj enakopravne odnose.

Indija ne šljivi Albanije
Indija je zavrnila zahteve albanske vlade po premestitvi posmrtnih ostankov Nobelove nagrajenke Matere Tereze, ki je pokopana v Kalkuti. Indijski zunanji minister Vishnu Prakash je dejal, da je bila Tereza indijska državljanka in da počiva doma. Predstavnica »Dobrodelne misije nun« je albansko zahtevo označila za absurdno. Mati Tereza, po nacionalnosti Albanka, se je kot Agnes Gonxha Bojaxhiu lleta 1910 sicer rodila v Skopju, z devetnajstimi pa odšla v Indijo.

Argentina le neposredno SP, tudi Honduras
Na svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo prihodnje leto v Južnoafriški republiki, se je neposredno uvrstila tudi Argentina. Na zadnji kvalifikacijski tekmi je premagala Urugvaj z ena nič, gol pa je padel v štiriinosemdeseti minuti. Urugvaj se bo tako v dodatnih kvalifikacijah pomeril s Kostariko, direktno pa se je na mundial uvrstil tudi Honduras, ki je v gosteh premagal Salvador z ena proti nič. Goooooool!


Komentarji
komentiraj >>