Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KRIKET BRITOFF (2651 bralcev)
Četrtek, 22. 10. 2009
Boris V.ob 7:05
... za SDS problematičen nov ruski veleposlanik v Sloveniji ...
... Obama morda ne bo čakal drugega afganistanskega kroga ...
ob 8:05
... v Ciriusu stavke najverjtneje ne bo ...
... EU naj bi sprejela sankcije za Gvinejo ...
ob 9:05
... V Islamabadu ubita dva vojaka ...
... Avstrija ostreje do tujcev ...
ob 10:05
... Delna rehabilitacija v Avstriji ...
... Etiopija s težavami ob pomanjkanju hrane ...
ob 7:05

Za SDS problematičen nov ruski veleposlanik v Sloveniji
Novi ruski veleposlanik v Sloveniji naj bi postal Doku Zavgajev, prvi proruski vodja Čečenije po vdoru ruskih sil v to kavkaško republiko leta 1994. Najprej je bil čečenski premier, nato pa še predsednik, kar ga dela po mnenju Slovenske demokratske stranke spornega z vidika človekovih pravic. Prva branilka teh pravic v Sloveniji, humanitarna delavka ter predsednica parlamentarne komisije za peticije in človekove pravice, Eva Irgl, je zato že sklicala nujno sejo komisije, v SDS pa zahtevajo tudi nujno sejo odbora za zunanjo politiko.

V SDS menijo, da je postavljanje Zavgajeva na položaj veleposlanika v Sloveniji zlorabljanje moči s strani Rusije, ta poteza pa da je nedostojna in neetična. Irglova pravi, da je Zavgajev zaradi svoje politike sokriv za zločine nad lastnim narodom.

NSi hoče več lokalne moči
Zunajparlamentarna stranka Nova Slovenija je začela kazati mišice. Pred kongresom stranke, ki bo osemindvajsetega novembra v Novem mestu, je pričela regijsko turnejo. Na njej lokalni odbori in vodstvo debatirajo o aktualnih družbeno političnih temah, gospodarski krizi, naslednjih lokalnih volitvah in drugih rečeh. Nova Slovenija načrtuje na lokalnih volitvah zvišati število občinskih svetnikov in sedanjih enajstih županov.

Obama morda ne bo čakal drugega afganistanskega kroga
Ameriški predsednik Obama bo morda še pred drugim krogom afganistanskih predsedniških volitev, ki bo sedmega novembra, sporočil, ali bodo ZDA v Afganistan poslale dodatne vojaške enote, so sporočili iz Bele hiše. Ameriška administracija še razmišlja o tem, do kolikšne mere ustreči pričakovanjem vojske glede svežih sil v Afganistanu.

ob 8:05

Brez stavke v Ciriusu?
V kamniškem Zavodu Cirius, Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje, so nameravali spremljevalci gibalno oviranih učencev in dijakov z več motnjami danes stavkati, vendar je glavni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj dejal, da so pri problematiki našli pot za odpravo nepravilnosti. To je možnosti za stavko zmanjšalo. Spremljevalci so med drugim zahtevali uvrstitev v dvajseti plačni razred namesto sedemnajstega, kjer so sedaj.

Sankcije EU za Gvinejo
Evropska unija naj bi sprejela sankcije za gvinejsko vojaško hunto zaradi poboja stopetdesetih opozicijskih protestnikov v glavnem mestu Conakry. Po tragičnem dogodku je embargo na orožje proti Gvineji že uvedla Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav, vojaške vezi s to državo pa je prekinila tudi Francija. Ko bodo zunanji ministri članic EU podpisali dogovor o sankcijah, bo to za vodje gvinejske hunte pomenilo prepoved potovanja in zamrznitev finančnih sredstev.

Obsojen eden glavnih kolumbijskih narko šefov
Miamski zvezni sodnik je na petinštirideset let zapora obsodil Diega Montoyo, bivšega vodjo enega najmočnejših kolumbijskih narko kartelov, Norte del Valle. Montoya se je izrekel krivega zarotništva in oviranja preiskave. Dejal je tudi, da upa, da bo lahko prinesel olajšanje družinam njegovih žrtev. V mladosti je želel postati duhovnik, manipulacije pa se je priučil v drugem poslanstvu.

Real Madrid : Milan - 2 : 3
Na včerajšnji tekmi nogometne lige prvakov v Madridu med Real Madridom in Milanom so slavili Italijani s tri proti dve. V devetnajsti minuti so povedli Španci in z vodstvom odšli na počitek med polčasoma. V dvainšestdeseti minuti so Milančani izenačili, takoj zatem tudi povedli, Madrid pa je uspel v šestinsedemdeseti minuti izenačiti. Dve minuti pred koncem so Italijani spet zadeli in se ga lahko zmagoslavno napili. Sojenje se ne komentira.

ob 9:05

V Islamabadu ubita dva vojaka
Oboroženi napadalci so v Islamabadu streljali na vojaško vozilo, v napadu pa sta umrla dva vojaka. To je drugi napad v pakistanskem glavnem mestu v zadnji dneh. V torek je namreč v samomorilskem napadu na islamski univerzi umrlo pet ljudi. Zaradi vse hujšega nasilja so oblasti v Pakistanu ta teden zaprle šole, učencem pa svetovale, naj ostanejo doma. Vojska je začela prejšnji teden proti talibanom veliko ofenzivo v pokrajini Južni Vaziristan ob meji z Afganistanom.

NATO v Bratislavi
Prav o tej državi bodo na Slovaškem danes razpravljali obrambni ministri zveze Nato, pričakovati pa je, da bodo pozvali k povečanju sil, saj talibani krepijo svoj položaj. Poleg tega bodo v Bratislavi govorili tudi o transformaciji NATA, silah za hitro posredovanje, skupni protiraketni obrambi in ostalih zadevah.

IAEI z načrtom za rešitev iranske jedrske krize
Mednarodna agencija za jedrsko energijo je sestavila načrt, po katerem naj bi elegantno rešili iranski jedrski problem. Iran naj bi večino svojih zalog urana poslal tej agenciji, ta pa bi uran poslala v Rusijo, kjer bi ga obogatili, nato pa še v Francijo na končno obdelavo. Načrta iranske oblasti še niso podprle, pojavljajo pa se dvomi v to, da bi se iranski predsednik Ahmadinedžad odrekel kontroli nad trdo pridelanim uranom.

Avstrija ostreje do tujcev
Avstrijski parlament je sprejel nov zakon o azilu, ki razširja pogoje za pridržanje oseb oziroma za izgon iz države. Oblastem recimo omogoča tudi, da z rentgenskimi žarki ugotovijo starost prosilca za azil. Novi represivni ukrepi tudi tokrat prihajajo zaviti v govor o pravicah tujcev. Nov zakon naj bi bil uperjen proti kriminalcem in tihotapcem z ljudmi, vrata za tiste, ki so zares ogroženi, pa naj bi bila odprta.

Kdo razume rezultate v kriketu?
V izogib očitkom, da se preveč posvečamo nogometu, sporočamo rezultat iz Lige prvakov v kriketu. New South Wales Blues so prepričljivo premagali Victoria Bushrangerse z rezultatom, ki nam sicer nič ne pomeni: 169-7 proti 90-9.

ob 10:05

Delna rehabilitacija "izdajalcev II. svetovne vojne" v Avstriji
Avstrijski parlament je bil zelo dejaven. Ob zakonu, ki lajša izgon tujcev, je bil sprejet tudi zakon o rehabilitaciji oseb, ki so med drugo svetovno vojno dezertirale iz nemške vojske. Poleg tega zakon razveljavlja obsodbe, ki so jih izdala nacistična sodišča. Tako bodo avtomatično rehabilitirani dezerterji, odporniški borci, tisti, ki so se sklicevali na ugovor vesti in tisti, ki so bili označeni za izdajalce. Avtomatizem rehabilitacije pa ne bo veljal za homoseksualce, pri njih bodo namreč preverjali vsak primer posebej, kot je to v zahtevala skrajna desnica.

Bosna še v krizi
Pogovori med predstavniki Evropske unije, Združenih držav in treh narodov Bosne in Hercegovine o končanju leta trajajoče politične krize v Bosni niso obrodili sadov. Zahod je predlagal postavitev okvira za zapiranje Urada visokega predstavnika mednarodne skupnosti, da bi Bosna postala samovladajoča, združena država. Bošnjaki in Hrvati menijo, da predlogi Zahoda ne krepijo dovolj državnih institucij, Srbi pa nasprotno menijo, da so reforme preobsežne. Predstavniki EU in ZDA so pozvali vse Bosance k večji fleksibilnosti.

Etiopiji preti huda lakota
Etiopska vlada naj bi kmalu potrdila, da potrebuje nujno pomoč v hrani za 6,2 milijona prebivalcev. Lakoto je povzročila nova podaljšana suša, Svetovni program za hrano Združenih narodov pa se že sedaj sooča s pomanjkanjem hrane za Etiopijo. Organizacija Oxfam opozarja, da pomoč v hrani sicer rešuje življenja, vendar ne pomaga državam pri soočanju z bodočimi krizami.

Na voljo Okna sedem
Od danes je na trgu, tudi v slovenščini, dostopen nov Microsoftov operacijski sistem, Okna sedem. Nasledil je Okna razgled, oziroma Windows visto, ki ni bila prodajna uspešnica. Ali bo tokrat famozni »multi tasking« dejansko omogočal igranje pesjanse ob odprtem programu Word brez potrebe po mojstrstvu v zen-budizmu, bomo šele videli.


Komentarji
komentiraj >>