Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
»NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Sloveniji! (3689 bralcev)
Nedelja, 1. 11. 2009Radio Študent javno poziva vse radijske postaje v Sloveniji, da prevzamejo odgovornost za varnost na slovenskih cestah in iz svojih obvestil o stanju na cestah in drugih prometu posvečenih programskih rubrik s 1. novembrom 2009 UMAKNEJO informacije o lokacijah policijskih patrulj in radarskih kontrol prometa.

Podprite Kampanjo RŠ: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!«

Vaš RŠ.

Kampanja RŠ: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!«

Javni poziv radijskim postajam v Sloveniji!

Študentsko naselje,

Rožna dolina,

Ljubljana

30. oktobra 2009

Radio Študent javno poziva vse radijske postaje v Sloveniji, da prevzamejo odgovornost za varnost na slovenskih cestah in iz svojih obvestil o stanju na cestah in drugih prometu posvečenih programskih rubrik s 1. novembrom 2009 UMAKNEJO informacije o lokacijah policijskih patrulj in radarskih kontrol prometa.

Radijske postaje v Sloveniji s podajanjem teh informacij ne izboljšujemo varnostnih razmer na slovenskih cestah, saj nevarnim voznikom omogočamo ostati v prometu. Obenem poročati o prometnih nesrečah in jih hkrati soustvarjati je dvolično. Radio namreč poslušajo samo živi ljudje.

Vsebinska utemeljitev Kampanja RŠ: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!«

Slovenske ceste vsakih 50 ur zaradi posledic prometnih nesreč terjajo človeško življenje. Na vsakih 10 ur nekdo v prometni nesreči dobi hude telesne poškodbe. Vsako uro pa udeleženec v prometu zadobi lahke telesne poškodbe.

Glavni vzroki so že dlje časa znani: neprilagojena hitrost, nepravilna stran oz. smer vožnje, ter neupoštevanje pravil o prednosti. Alkohol in neizkušenost voznikov pa sta glede na število pojavljanj, na žalost, že skorajda obvezen uvod v tovrstne zgodbe. Prav gotovo si vsi želimo, da bi krivulje na grafih upadle. Da bi statistika govorila v prid vseh. Da bi se na cesti počutili in tudi bili varni.

Pomembno vlogo pri tem igramo mediji. Z odgovornim načinom obveščanja o nesrečah, raziskovanjem njihovih vzrokov in posledic ter osvetljevanjem osebnih tragedij skritih za številkami, predstavljamo pomemben faktor pri prometni vzgoji in ozaveščanju javnosti o odgovornem obnašanju v prometu.

Morda najpomembnejšo vlogo imamo prav radijske postaje. Naše občinstvo v veliki večini namreč predstavljajo poslušalke in poslušalci, ki nas poslušajo v avtomobilu. Na poti na delovno mesto, med vožnjo domov, pri prevozu otrok v šolo,... Ustvarjalci radijskih vsebin smo tako v edinstvenem položaju, ko z aktualnim in odgovornim poročanjem o stanju na cestah, soustvarjamo pogoje za čimbolj varno pot naših poslušalk in poslušalcev.

Radijske postaje v Sloveniji pa na dnevni bazi in to večkrat na uro, poročajo o lokacijah policijskih patrulj. Tako se ne le izniči možnost sankcioniranja in izločanja nevarnih voznikov, ampak se tudi soustvarjajo pogoji za še več prometnih nesreč, še več lažje in huje ranjenih in še več smrtnih žrtev v prometu. Lokacije radarskih kontrol ter policijskih patrulj se pogosto podajajo pred in po dnevnimi informativnimi bloki in ob boku z ekonomsko propagandnimi sporočili.

Sklicevanje na interes poslušalcev, ki bodo nekaj malega privarčevali, ker so na podlagi teh vsebin ob pravem času in na pravem mestu stopili s plina, ter na pridobitne interese vsake posamezne radijske postaje je v primerjavi s človeškim življenjem malenkostno in nepomembno. Vsaj za tiste, ki želimo, da naše poslušalke in poslušalci ostanejo živi in zdravi.

Kampanjo RŠ: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« lahko podprete:

* z elektronskim sporočilom na rs@radiostudent.si* ali s komentarjem pod: http://www.radiostudent.si/article.php?sid=21018

http://www.facebook.com/group.php?gid=181961663904

Več informacij na www.radiostudent.si in rs@radiostudent.si !

Vaš RŠ.Komentarji
komentiraj >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
jure [22/01/2010]

celi ekipi ekipi radia študent privoščim kazni za prehitro vožnjo, ki bi se ji lahko izognili če bi poslušali radio z obvestili o tem kje stojijo radarji. res izgleda da se postavljate na stran policije. sramota
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Jernej [20/11/2009]

Predlog se mi zdi totalno neprimeren. Obveščanje o radarjih je najboljša, če ne edina dobra stran komercialnih radijskih postaj. Radarji ponavadi niso postavljeni tam, kjer je najbolj nevarno, temveč tam, kjer je največja možnost prekršitve. Tik pred tablo za konec naselja kjer ni več nobene hiše, na cestninskih postajah ipd... Od RŠ-ja bi prej pričakoval, da bi možnost obveščanja o policijskih pasteh razširil. Lahko bi recimo obveščali, kje pod Snežnikom se trenutno nahajajo obmejne patrulje ki lovijo ilegalce, kje so in kako zgledajo kriminalisti v civilu, ki težijo folku, ki se drogira, kdaj se policijski parček približuje Metelkovi, na katerem mejnem prehodu so najbolj leni cariniki ipd.
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
kalis [20/11/2009]

res nesmiselna iniciativa... ne morte si tega prvoscit no... pizda ste me razocarali... pa tudi ce bi prepovedali obvescanje bi pac namesto kontrol in radarjev na cestah stale zivali, ljudje in ajmarji... kot v nemciji...
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Živko [12/11/2009]

Mene pa zanima, kaj bi neobjavljanje prometnih obvestil pomagalo recimo pri vožnji (namerni, za stavo?) voznika v nasprotno smer na avtocesti. Ali pri prehitevanju pijanega voznika čez dvojno neprekinjeno črto na štiripasovnici! V obeh primerih so umrli nedolžni ljudje. Ne podpiram, mislim, da gre v tem primeru za dvoličnost pobunikov akcije priti uspešnejšim komercialnim radijskim postajam. Dejstvo je, da živimo v inkasantski državi, da policaji kasirajo tam, kjer je najlažje in ne na nevarnih odsekih. In običajno na te inkasantske pasti naletimo tisti, ki brez ogrožanja kogarkoli nehote prekoračimo za 10 ali 15 km/h, ker nam razmere to omogočajo. Divjaki, brezobzirneži in povročitelji nesreč, pa tako ali tako ne poslušajo radijev, ker nabijajo svojo muziko do nezavesti. In v svoji objestnosti celo tekmujejo s policaji, češ saj nam nič ne morejo, po filmskih vzorih.
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
melita [10/11/2009]

Jpsip Rotar z Vecera me je vprasal v zvezi s tem, in v znak podpore inciativi objavljam svoja odgovora, lp, melita (@Ali se lahko skozi obvestila o radarskih in prometnih kontrolah na radijskih postajah zamišlja oz. ustvarja neka skupnost?) Seveda, ob obvestilih o radarskih in prometnih kontrolah na radijskih postajah se oblikuje skupnost. Na eni strani je to anonimna množica, kar je sploh značilno za stare množične medije kot sta ra in tv. Na drugi strani, in to je pri tem zanimivo, pa v tej skupnosti sami poslušalke in poslušalci nastopajo kot aktivni udeleženci, saj oni v izhodišču prispevajo informacije, okoli katerih se potem ta skupnost oblikuje. Tu vidimo, kako je bil radio na nek način predhodnik interneta. Slabo pri tej skupnosti je, da jo povezuje kršenje pravil, ki veljajo v družbi. To sicer ni nič običajnega, če pomislimo, kako razširjene so na internetu podobne skupine, denimo pedofili, neonacisti, ku klux klanovci in podobni. Kršenje prometnih predpisov, začenši s prehitro vožnjo in vožnjo pod vplivom alkohola, se morda ne zdi tako škodljivo, ampak če pomislimo na nedavne dogodke na slovenskih cestah vidimo, da je po svoje nevarneje, saj ubija. Pogosto prav tiste, ki spoštujejo pravila. Zanjič sem slišala nekoga, ki meni, da opozorila o kontrolah voznike prisilijo, da spoštujejo pravila tam, kjer so kontrole. Tu vidimo, da so žrtve teh voznikov kar dvakrat žrtve, saj so se zanesli na to, da bodo tudi drugi, tako kot oni, spoštovali pravila. Ker so pravila namenjena temu, da jih vsi spoštujemo ves čas. Vozniki in vsi tisti, ki bi spoštovali pravila samo občasno, torej zase hočejo poseben status, in to na račun življenja soljudi. (@Kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni, da se to zgodi in kakšna je ta skupnost?) Take skupnosti cvetijo v družbah, kjer velja, da pravil ne kaže spoštovati. V komunizmu je bilo to po svoje celo smiselno, pogosto je bil to edini način preživetja. Ampak če to pogledamo z današnje perspektive kaže, da na ta način Slovenija postaja hudo brutalna družba. Družba, kjer vsi samo iščejo priložnosti za to, da bi ne spoštovali pravil, ki načelno veljajo za vse. Družba, v kateri velja en sam zakon, zakon močnejšega. Ni čudno, da je ministrica jokala. Čudno je, da eni še vedno ne razumejo, zakaj.
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Opozicija.si [07/11/2009]

Bravo!!! Podpiramo vas 100%
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
mr.D [03/11/2009]

Zanimivo kam se podajate. Morda pa bi lahko postali kar uradna radijska postaja MNZ...
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
anonimni alkoholik [02/11/2009]

BRAVO, RADIO STUDENT! PODPIRAM! ODKAR SE PO LOKALNIH POSTAJAH POJAVLJAJO INFORMACIJE O RADARJIH, SEM SE ČUDIL, DA DRŽAVA TO DOVOLI. BOLANO! SPREVRJENO! NORČEVANJE IZ PROMETNE VARNOSTI IN IZ ŽRTEV NESREČ! RADIO ŠTUDENT PONOVNO NA BARIKADAH! ZAVEDAJTE SE, DA STE STOPILI NA PODROČJE, KI JE SLOVENCEM BOLJ SVETO KOT DRŽAVNA IN NARODNA SAMOSTOJNOST, ZA KATERI STE SE ZAVZEMALI NA VODILNIH POZICIJAH V ČASU OSAMOSVAJANJA, NA PODROČJE SLOVENSKOSTI: ALKOHOL, AVTO IN PRAVICA DO SAMOVOLJNE UPORABE OBEH! VAŠE KAMPANJE NE ZAKLJUČITI - NAJ BO PRVI KORAK, NADALJUJTE JO S POGLEDOM DALEČ NAPREJ, DO STOPNJE, KO BO SLOVENIJA PROMETNO VARNA DRŽAVA. vELIKO NALOG VAS ČAKA, VELIKO KAMPANJ VAS ČAKA, A NI VRAG, DA VAM NE BO USPELO - VAM BO! ČE VAM JE PRI OSAMOSVAJANJU SLOVENIJE, VAM BO ŠE PRI PROMETNI REFORMACIJI SLOVENIJE!!! DAJMO RADIO ŠTUDENT
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
mmm [02/11/2009]

In od kdaj se RŠ postavlja na stran represivnih organov??? a ni vaše geslo hasta la revolucion para siempre!!! :)
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Stem-Majzel [02/11/2009]

Dogajanje na cestah = Darvin v akciji label 1: V evoluciji na dolgi rok nobena smrt ni zaman. Ravno tako kot recimo nevedna žrtev super vročega kofeta v oštariji... pač... slabi geni naj se ne prenašajo. Če pa je zraven še kakšna kolateralna škoda pa goto 1;
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
mmm [02/11/2009]

Ne podpiram. Zakaj? Zaradi tega, ker naj ima policija končno vlogo preventive in ne sankcioniranja ali pa drugače povedano, razno raznega skakanja iz grmovja....in posledično funkcije inkasiranja. S svojo prisotnostjo naj opozarjajo ....
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
katarina [02/11/2009]

Podpiram!
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Bostjan [01/11/2009]

Bravo! Končno. Podpiram 100%
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
shiljo [01/11/2009]

Podpiram
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v
Barbara [01/11/2009]

podpiram, a ne samo na ta dan, za vse dni naj velja...
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Jani [31/10/2009]

Končno se je nekdo spomnil! Absolutno podpiram!!!
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v
anzhe [31/10/2009]

KONCNO JE NEKDO SPREGOVORIL O TEM DEBILIZMU NA RADIJSKIH POSTAJAH!!!
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
niki [31/10/2009]

Kakšno kurčelištvo, bedna akcija, vredna družbenega drekača in pozerskega upornika.
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
urška [31/10/2009]

count me in!!
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Leon [31/10/2009]

Zadnje kar sem si mislil je, da bo RŠ od vseh medijev zagovarjal represivne ukrepe, z dvomljivimi rezultati in nični uspešnosti. jao jao jao tole je najbolj debilna poteza v zgodovini RŠ. Molk je življenje vi pa radio ognjišče!
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Irena [31/10/2009]

podpisem
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
Matjaž [31/10/2009]

Z oglaševanjem informacij o lokacijah radarjev se gotovo slabša varnost na cestah. Sicer pa bi lahko poleg ukinitve objav radarskih informacij postopoma ukinjali tudi program nekaterih postaj, saj ta ne škodi zdravju posameznika nič manj, kot prometna nesreča.
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
MC Brane [30/10/2009]

bombasticna obvestila o tem koliko in kje so vse te policijske patrulje, kje in kam se premikajo in na drugi strani "sokantno pretresljive in kao globoko pretresene zgodbe o zrtvah - nesrecah, ki so mimogrede lahko le se hujse in hujse in bolj kot so krvave, bolj je zanimivo in aktualno! so samo en tipicen in simptomaticen primerek medijske dvolicnosti lastnikov (in tistih kar je ostalo od urednikov) komercialnih radijskih postaj pri nas. pod krinko sproscenega, hitrega in udarnega informiranja je velika lukna in prav je da je RŠ udaril na to opno. samo fantje vztrajajte! in bobnajte brez prestanka dokler ne umaknejo teh "obvestil".
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
BJ [30/10/2009]

Podpiram. morda na koncu prometnih poročil samo "VOZNIKE OPOZARJAMO NAJ VOŽNJO PRILAGODIJO RAZMERAM NA CESTI IN ZARADI RADARSKIH KONTROL IN RADARJEV UPOŠTEVAJO OMEJITVE. KJE PA SO RADARSKE KONTROLE - SO PA - PA TRENUTNI NIMAMO PODATKOV..."
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
tit [30/10/2009]

je biu ze skrajni cajt!
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
pipi [30/10/2009]

super!!!
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
bojan [30/10/2009]

svaka čast!!!
odgovori >>

Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
kvisnar [30/10/2009]

Podpiram.
odgovori >>

  Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v
  Varja [01/11/2009]
  PODPIRAM.
  odgovori >>

  Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
  IdaH [02/11/2009]
  Trditi, da se obveščanje o lokaciji radarskih postaj upira represivnemu sistemu policije, je neverjetno blizu izjavi, da si bomo nehali prati zobe, ker je proizvodnja zobnih past del pokvarjene farmacevtske industrije. Dokler bodo ljudje tako stupidni, da ne bodo uvideli, da je lagana vožnje njim in vsem okoli njih v korist, tako dolgo ne bo možno uresničiti anarhistične družbe, brez nerepresivnih organov.
  odgovori >>

   Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
   vizualka [02/11/2009]
   podpiram ido. od kdaj pa je rš tako pravoverniški, da pomaga policiji nabirat kazni? anđelko
   odgovori >>

  Re: »NE KLIČIMO NESREČE. MOLK JE ŽIVLJENJE!« - Javni poziv radijskim postajam v Slove
  Antetatist [03/11/2009]
  Podpiram, si pa drznem vprašati: ali obstaja kakšna raziskava, ki bi potrdila, da je sistem, v katerem je obveščanje prepovedano (ali obstaja kakšna nam primerljiva demokratična država, v kateri je to prepovedano?), s stališča zagotavljanja prometne varnosti boljši od sistema, kjer je obveščanje dovoljeno? Ne morem se znebiti občutka, da je akcija vsaj delno v službi "očrnitve" komercialnih radijskih postaj. Ki si tako očrnitev seveda bogato zaslužijo, ne samo zaradi obvestil o radarjih, da ne bo pomote. A bojim se, da s tem akcija izgubi kar nekaj kredibilnosti.
  odgovori >>