Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
"Pljunek na Berlinski zid" (3174 bralcev)
Ponedeljek, 9. 11. 2009
LanNa današnji dan pred natanko 20 leti je simbolično in fizično padel berlinski zid, z njim pa tudi ideološki ustroj sveta, ki je zaznamoval večino prejšnjega stoletja. Zdelo se je, da nič ne bo, kot je bilo. V dvajset letih so svojevrstno pot prehodili tudi mediji. Psi čuvaji demokracije, četrte veja oblasti ali zgolj lakaji na novo vzpostavljenih gospodarsko-političnih mrež.

PLjUNKI POZABE

Na današnji dan pred natanko 20 leti je simbolično in fizično padel berlinski zid, z njim pa tudi ideološki ustroj sveta, ki je zaznamoval večino prejšnjega stoletja. Zdelo se je, da nič ne bo, kot je bilo. A so se te dni v medijih pojavili rezultati raziskave, ki kažejo, da naj bi bila večina prebivalstva nekdanjega vzhodnega bloka s stanjem duha in drugimi sadovi tržnega kapitalizma, nezadovoljna. V dvajset letih so svojevrstno pot prehodili tudi mediji. Psi čuvaji demokracije, četrte veja oblasti ali zgolj lakaji na novo vzpostavljenih gospodarsko-političnih mrež.

Vse to je bilo na meniju v Cankarjevem hramu kulture, nedaleč stran od Rožne doline. Kjer se je dobesedno pravkar – posnetek je namreč prispel in bil vsaj v osnovi zmontiran pred nekaj minutami - zaključila tribuna z naslovom Perspektive kritičnega novinarstva: Kaj če so mediji največja grožnja svobodi medijev? – v okviru katere smo se poslušalci in organizatorji poklonili junija lani presahlemu hrvaškemu kultnemu tedniku Feral Tribune. Govorijo Viktor Ivančić, ustanovitelj in nekdanji odgovorni urednik Feral Tribunea, Predrag Lucić, ustanovitelj in nekdanji odgovorni urednik Feral Tribunea, Heni Erceg, nekdanja glavna urednica Feral Tribunea, Robert Botteri, nekdanji odgovorni urednik, sedaj kreativni urednik Mladine, Lenart Kučić, novinar Dela in član uredništva Medijske preže in Svetlana Lukić, so-urednica oddaje Peščanik na Radiu B92. O tem, kje so bili nekoč, kje so danes in kam jih vodijo pričakovanja, so govorili takole:

Javno tribuno z naslovom »Perspektive kritičnega novinarstva: Kaj če so mediji največja grožnja svobodi medijev?« – v okviru katere smo se poslušalci in organizatorji poklonili lani presahlemu hrvaškemu kultnemu tedniku Feral Tribune sta pripravila Mirovni Inštitut in Mediacentar Sarajevo. Ni odveč omeniti, da bo do konca leta 2009 izdelan digitalni arhiv vseh številk Feral Tribunea. Plunke o rušenju betonskih zidov in meja medijske svobode ter vzpostavljanju novih pa je pripravil Lan.

Komentarji
komentiraj >>