Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MILITARIZACIJA ALI ZGOLJ UNIFORMIRANO IZOBRAŽEVANJE? (3524 bralcev)
Petek, 13. 11. 2009
Boris V.NATO je v Sloveniji sprožil PR ofenzivo z razpravami, ki naj bi imele namen priprave novega strateškega koncepta NATA. Na Fakulteti za družbene vede, ki ji prisotnost NATO-vih spin doktorjev ni tuja, se je tako odvila razprava na to temo. Dogodek je sicer obskuren z vidika povedanega, bolj zanimivo je obstransko dogajanje in simbolika dogodka.

NATO je v Sloveniji sprožil PR ofenzivo z razpravami, ki naj bi imele namen priprave novega strateškega koncepta NATA. Zato se odvijajo razprave o izkušnjah iz vojaških operacij, angažmaju zavezništva, grožnjah ter možnostih za učinkovitost te vojaške zveze. Na Fakulteti za družbene vede, ki ji prisotnost NATO-vih spin doktorjev ni tuja, se je tako odvila razprava na to temo, sodelovali pa so Jamie Shea, direktor Natovega političnega načrtovanja in tiskovni predstavnik NATA v času bombardiranja Zvezne republike Jugoslavije, član Natove skupine strokovnjakov Giancarlo Aragona, profesor na Univerzi Južne Danske Sten Rynning ter Anton Bebler, predsednik Evroatlantskega sveta Slovenije, ki je prostor za razpravo od FDV-ja tudi najel. Dogodek je sicer obskuren z vidika povedanega, bolj zanimivo je obstransko dogajanje in simbolika dogodka.

Znotraj fakultete so se nahajali tudi uniformirani vojaki, kar je sporno z vidika avtonomije Univerze, v prostorih katere naj se ne bi nahajale uniformirane osebe represivnih organov. Pred fakulteto in v njej pa se je odvijal tudi protest skupine študentov s transparenti, ki so delili letake proti NATU in skušali brezplačno razdeljevati hrano v okviru projekta »Hrana, ne bombe«. Prišli so pripadniki drugega represivnega organa, policije, in začeli poizvedovati, kdo je organizator protesta. Več o temu nam je povedala ena od prisotnih na protestu, Nika:Zakaj je policija sploh prišla na kraj dogodka in kako je reagirala, nam je povedal Tomislav Omejec, vodja oddelka za splošne policijske naloge na policijski upravi Ljubljana:Glede vstopa policistov v poslopje fakultete je Omejec dejal sledeče:Omejca smo prosili, naj pojasni pod kakšnimi pogoji lahko policija sploh vstopi v poslopje fakultete:Spomnimo na lanske decembrske proteste v Grčiji, kjer so protestniki celo streljali na policijo z območja univerze, pa policija tja vseeno ni smela vstopiti. Bolj pomembno je, zakaj FDV na široko odpira vrata predstavnikom militaristične organizacije kot je NATO in ali imamo lahko ta dogodek za militarizacijo Univerze? Prodekanja FDV Monika Kalin Golob:Kalin Golobovo smo vprašali tudi, kakšno luč meče prisotnost uniformiranih vojakov na FDV in ali to ne zatira kritičnega razmišljanja o militarizaciji?Govorili smo tudi z obrambno ministrico Ljubico Jelušič, ki je bila prav tako navzoča na razpravi. Tako je pojasnila, zakaj so bili na fakulteti tudi uniformirani vojaki:Jelušičeva je sicer dejala, da protestnike zelo ceni, saj so pokazali, da jih zanima politika, takole pa je odgovorila na vprašanje, kakšno mnenje ima o študentih, ki so protestnikom skušali iz rok iztrgati transparente:Ob takšnih dogodkih za Fakulteto za družbene vede težko rečemo, da spodbuja kritična razmišljanja o pojavu militarizacije, še posebej v okolju kot je univerzitetno. Če k temu dodamo, da fakulteta svoje prostore oddaja organizacijam z namenom promocije militarističnih organizacij, je slika toliko bolj jasna. Pojasnjevanja, da gre zgolj za vrsto izobraževanja, uniforme gor ali dol, pa prepustimo otrokom.

OFF Poročilo je pripravil Boris.Komentarji
komentiraj >>

The syndactyly low-tension attached arrived.
iexnipugomia [15/11/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>

Dyspnoea bulking tinnitus leaks, mania.
anqanijolov [15/11/2018]

[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
odgovori >>

Re: MILITARIZACIJA ALI ZGOLJ UNIFORMIRANO IZOBRAŽEVANJE?
moje ime [13/11/2009]

berlusconi bi rekel, da je bolj lepa kot pametna.
odgovori >>

Re: MILITARIZACIJA ALI ZGOLJ UNIFORMIRANO IZOBRAŽEVANJE?
provokator [13/11/2009]

Kaj pa, če prispevek vprašanje zastavi napačno: 'ali gre za militarizacijo univerze?' Glede na odgovor drage ministrice bi bilo treba povprašati ministrico tudi po predpostavki njenega odgovora: 'ali ne gre za doksolizacijo univerze?' Ali nobenega ne moti razlaga, da je univerza prostor soočenja različnih mnenj (ali nekaj takega)? To se zdi precej bolj škandalozna ugotovitev. Dokler se ne cilja ravno na ta režim, kjer se vsaka misel reducira zgolj na mnenje med mnenji (kjer so mnenja, tam ni resnice ali kjer lahko vsak meni, tam pač ni nobene zavezujoče misli več), lahko tudi dotična ogorčenja nad 'militarizacijo' lahko izzvenijo nezadostno, pač bentenje nekih študentov. In še: če je prav ta režim (pluralizacija mnenj) najbolj uničujoči učinek demokracije, kot jo imamo, potem je nujno treba izpostaviti tudi pozicijo 'kritične misli': je to demokratična pozicija in na režim mnenj pristaja, ali je pozicija, ki se zaveže tudi neki resnici, ki zastopa 'nekaj drugega kot mnenje'? Nenazadnje, ali si to vprašanje zastavlja tudi kritično novinarstvo RŠ?
odgovori >>

  Re: MILITARIZACIJA ALI ZGOLJ UNIFORMIRANO IZOBRAŽEVANJE?
  boris [15/11/2009]
  Režim mnenj sicer je neprijetna stvar, vendar je zavezanost "resnici" tudi. Problem vidim v tem, da je FDV oddala prostor za razpravo o NATU, kjer so bili govorniki sami podporniki te zveze, celo zaposleni v njej. Tako bi lahko nasprotno stališče prišlo le iz "podrejene" pozicije, to je občinstva. Po tej plati razumem nepristajanje nezadovoljnih študentov na debato v okviru ponujenega. Glede FDV-ja kot odprtega prostora za različna mnenja pa le: koliko stane najem predavalnice 1 za "izobraževalni seminar" skrajne desnice?
  odgovori >>

   Re: MILITARIZACIJA ALI ZGOLJ UNIFORMIRANO IZOBRAŽEVANJE?
   Aleksandra [18/11/2009]
   ko so bili protesti nekih wannabe skinnerjev na FFju ob predavanju o nestrpnosti, so se vsi postavili na stran FFjevcev. ker so proti nasilju, pa proti nestrpnosti, pa proti zatiranju izražanja kontramnenj pa jadijadija... zakaj se sedaj ne postavi nekdo na stran POVABLJENIH? Ker so pripadniki NATA? Ker so člani militari.org. in tako apriori slabi, rablji, ubijalci blablabla? How's judgemental now, ha?
   odgovori >>

    Re: MILITARIZACIJA ALI ZGOLJ UNIFORMIRANO IZOBRAŽEVANJE?
    Aleksandra [18/11/2009]
    WHO (ne pa how...sorč)
    odgovori >>

    Re: MILITARIZACIJA ALI ZGOLJ UNIFORMIRANO IZOBRAŽEVANJE?
    bojan [20/11/2009]
    Aleksandra: bit pripadnik NATA ne pomeni avtomatsko, da si rabelj oz. ubijalec, pomeni pa absolutno, da na takšno delovanje (in če takšnega delovanja NATA ne vidiš, si kupi očala :) pristajaš. Kar je vsekakor dovolj, da si apriori slab in neverodostojen za podajanje kakršnihkoli smiselnih evalvacij te (JA) militaristične organizacije. Še primerjava glede "judging": Bi vztrajala pri neobsojanju tudi za pripadnike SS enot, ali zaposlene v Gestapu? Bi se tudi za njih tako "krščansko" vprašala, ali so apriori slabi zgolj zato, ker so pripadniki SS?
    odgovori >>