Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ACTIS BAND: On Tour- Live 2004 II. del (Splasc(H) Records, 2005) (1898 bralcev)
Sreda, 9. 12. 2009
zoranpKoncert je bil del obsežne turneje, ki jo je leta 2004 Carlo Actis Dato »oddelal« s svojo petčlansko »mladinsko« električno modifikacijo njegove izvorne zasedbe. Actis Band si je namreč omislil v 90. letih prejšnjega stoletja najprej kot vzporednico in potem kot nadomestek svojega okroglih 30 let delujočega stalnega kvarteta, s katerim je mednarodno zaslovel. Ta zasedba je bila tedaj v svoji vzhajajoči fazi. (v celoti!)

* Takole: to, čemur boste lahko nocoj prisluhnili, vam je verjetno dovolj poznano, da ni potrebe, da bi izgubljali dragoceni čas z odvečnim besedičenjem o okoliščinah. O Carlu Actisu Dati je bilo na tem radiu že ogromno izrečenega. Pred dobrima dvema letoma pa ste imeli prav tako že priložnost prisluhniti delu tega koncertnega posnetka z edinega do zdaj izdanega dvojnega koncertnega albuma tega italijanskega velikana sodobnega jazza. Zato se bom omejil samo na nekaj podatkov o samem koncertu, na katerem je nastal posnetek, o zasedbi, ki ga je izvedla, ter o njegovi vsebini.

Koncert je bil del obsežne turneje, ki jo je leta 2004 Carlo Actis Dato »oddelal« s svojo petčlansko »mladinsko« električno modifikacijo njegove izvorne zasedbe. Actis Band si je namreč omislil v 90. letih prejšnjega stoletja najprej kot vzporednico in potem kot nadomestek svojega okroglih 30 let delujočega stalnega kvarteta, s katerim je mednarodno zaslovel. Ta zasedba je bila tedaj v svoji vzhajajoči fazi. Od takrat pa je seveda že postala povsem stalen Actisov ustvarjalni agregat, saj ima z njo za sabo izdanih že kar nekaj odličnih plošč in obilo nastopanja po vsem svetu. Posnetek na tem dvojnem albumu pa dokazuje, da je bila že takrat v zares odlični formi.

Ob Carlu s tenorskim in baritonskim saksofonom ter basovskim klarinetom so v Actis Band takrat igrali še Massimo Rossi s sopranskim in altovskim saksofonom, kitarist Karsten Lipp, basista Federic Marchesano in bobnar Dario Bruna. V svojem koncertnem repertoarju so ponujali izvedbe Carlovih skladb, med katerimi jih je bilo nekaj do takrat že slišanih, nekaj morda prej preslišanih, pa tudi kaj novega je bilo vmes; vse skupaj pa so odigrali udarno, zabavno, prodorno in kompaktno.
Posnetek koncerta je nastal 12. marca 2004 v kraju Sion v Švici na prizorišču »Ferme Asile«. V celoti traja malo manj kot dve uri, zaradi pomanjkanja časa, ki ga določa okvir te oddaje, pa ga bomo poslušali okrnjenega: najprej prvi del, za dodatek pa še sam zaključek.

pripravil Zoran Pistotnik

 Komentarji
komentiraj >>