Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Blaž Kutin in Zdravko Duša (3518 bralcev)
Ponedeljek, 14. 12. 2009
Nina CvarV filmski Zvezdi tokrat predstavljamo Blaža Kutina, pogovarjali pa smo se tudi z Zdravkom Dušo, vodjo scenarističnega sistema "Pokaži jezik". Vabljeni v našo družbo danes zvečer!

ODDAJA V CELOTI!

V tokratni filmski Zvezdi predstavljamo Blaža Kutina, scenarista, v zadnjem času pa tudi režiserja. Njegov celovečerni prvenec »Nikoli nisva šla v Benetke« smo si v Kinodvoru lahko ogledali v poznih jesenskih mesecih. Spričo motivne povezanosti, ki se kaže zlasti na eksistencialnem nivoju, je celovečerec odprl Turkov kratki film »Vsak dan ni vsakdan«.

Blaž Kutin je diplomiral iz etnologije in kulturne antropologije ter sociologije kulture. Med študijem je sodeloval z RGL-om in tudi z Radiem Študent. Svoje prispevke je objavljal v različnih medijih - Dnevniku, Ekranu in Mladini. Dela tudi kot prevajalec. Leta 1995 je izdal knjigo »V deželi belih golobov«.

Obiskoval je več filmskih delavnic, med drugim tudi scenaristično šolo »Pokaži jezik«, o kateri bomo na kratko spregovorili v nadaljevanju oddaje.

Svoje znanje o snemanju filmov si je Kutin nabiral kot asistent režije pri filmih »Oda Prešernu« in »Nemir«, sicer pa je avtor več scenarijev, s katerimi je sodeloval na različnih mednarodnih festivalih in za njih prejel tudi več uglednih nagrad. Tu je prav gotovo potrebno izpostaviti nagrado »Media, novi talent Evropske unije«, ki jo je dobil za scenarij celovečerca »Lara«, ter nagrado »CineLink« sarajevskega filmskega festivala za »Gravitacijo«. Istega leta je posnel še svoj kratki film »Principessa«.

»Nikoli nisva šla v Benetke« je celovečerni prvenec, ki je nastal v neodvisni produkciji. Projekt je sestavljala entuziastična ekipa, pri čemer se je velika želja po snemanju kazala tudi v tem, da sta Blaž Kutin in koscenaristka Rolanda Rebrekov finančna sredstva zbirala tudi s pomočjo bančnih posojil. Igralci in tudi velik del ostale ekipe pa so se honorarju odrekli.

Za vso potrebno opremo je na pomoč priskočil VPK. Ko se je film uvrstil v tekmovalni program sarajevskega festivala, je Filmski sklad filmu le namenil nekaj nujno potrebnih sredstev. A pustimo zdaj to in se raje prepustimo pogovoru z Blažem Kutinom:Sodeč po Kutinovih besedah je moč reči, da se svoje sanje in lastno avtorsko vizijo da zasledovati, četudi nismo vpeti v neke institucionalne okvire. Je pa tovrstna pot nedvomno težja, a morebiti je osebno zadovoljstvo ob končanih projektih tako le še večje. Eden možnih načinov neinstitucionalnega izobraževanja pa so tudi različne delavnice. Tako smo se v tej oddaji odločili predstaviti scenaristično šolo »Pokaži jezik«, katere se je udeležil tudi Blaž Kutin.

Z Zdravkom Dušo, vodjo scenarističnega kazanja jezika se je pogovarjal Andrej Tomažin:
Oddajo sva pripravila Nina in Andrej, realizirati pa jo je pomagal Primož. Predmet naslednje Temne zvezde bo problematika Filmskega sklada, za vas pa bo raziskovala Saška Goropevšek. Vabljeni, da se nam pridružite.Komentarji
komentiraj >>