Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
NU YU!!! (2805 bralcev)
Nedelja, 20. 12. 2009
mcolnerPred dobrim letom dni je na slovensko sceno in tukajšnje koncertne odre odločno zakorakala četica novih srbskih glasbenih skupin, ki se ob podpori založniške hiše Odličan hrčak promovirajo pod skupno znamko. V tem trenutku je na celotnem področju nekdanje Jugoslavije njihova zgodba znana in njihova imena prepoznavna. Postali so neke vrste znanilci in nosilci podzemnega glasbenega preporoda v širši regiji ... (v celoti!)


* Pred dobrim letom dni je na slovensko sceno in tukajšnje koncertne odre odločno zakorakala četica novih srbskih glasbenih skupin, ki se ob podpori založniške hiše Odličan hrčak promovirajo pod skupno znamko. V tem trenutku je na celotnem področju nekdanje Jugoslavije njihova zgodba znana in njihova imena prepoznavna. Postali so neke vrste znanilci in nosilci podzemnega glasbenega preporoda v širši regiji. Zato večjega uvoda v pregled dogajanja prvega festivala NuYu, ki se je v četrtek in petek odvijal v Menzi pri koritu, ne potrebujemo. Izbor povabljenih skupin je bil izjemno posrečen in nikakor ne prevelik, saj je vsega skupaj v dveh dneh Ljubljano podžigalo pet kolektivov.

Četrtkov večer je predstavil v zadnjem letu že stare znance domačih odrov, skupino Repetitor, v družbi dveh dokaj novih imen, ki sta še v dokaj zgodnjem stadiju dobili priložnost za predstavitev v tem pomembnem klubskem prizorišču. Seveda so Repetitor kot nosilci večera pomenili magnet za publiko, ki so je uspeli pritegniti ravno prav za odlično klubsko koncertno vzdušje. Zaradi ekstremnega mraza decembrske zime, pa poslušalci niso obrnili hrbta niti predvozačem, svežim silam beograjske scene. Prvi je okoli enajste ure na oder stopil dokaj konvncionalni pop-rock kolektiv Kriške, ki je poleg klasičnega rock tria okrepljen z razgibanimi klaviaturami. A ta dokaj preprosta zvočna slika se je proti koncu začela loviti v zanko lastne nepresežnosti in monotonije.

Za razliko od nepretencioznega nastopa skupine Kriške, sta naslednja po vrsti, Ola Horhe, na oder stopila s predpostavko že uveljavljenega banda, kar se je odrazilo predvsem v predolgem nastopu. Duet je svojo specifično izraznost predstavil samozavestno in izvedbeno odlično. Njuna glasba se naslanja na izročilo sodobnega post-rocka, pompozne, počasi kotaleče se in na svoj način težaške estetike. A na žalost so večinoma instrumentalni komadi skupine Ola Horhe vse premalo raznoliki, preveč statični in konvencionalni v lastnih okvirih, da bi lahko iz poslušalca izvabili kakšno posebej originalno, hipnotično in katarzično doživetje umetnosti zvoka.

Zaradi samovoljne dolžine nastopa publika v pričakovanju brezkompromisnega udara mladih Repetitor postajala že malce nejevoljna. Prvi nastop te zasedbe v Ljubljani je prinesel popolno rušilno silo preprostega in iskrenega rocka in pahnil publiko v ekstazo. A tokrat so mladinci pokazali še ostrejše zobe in odigrali svoj železni repertoar, obogaten z nekaterimi odličnimi novimi skladbami, v skrajno surovi in hrupni maniri. Prvinska energija, ki jo izžarevajo prav vsi člani banda, je postala vsesplošno nalezljiva med številno in razigrano publiko. Prav zato so bile malce nenavadne reakcije frontmana, ki se je zdel nekoliko nezadovoljen nad dejstvom, da tokratni nastop morda ni bil tisti najbolj orgazmičen, a preprosto so zaradi uveljavljenosti tudi odzivi obiskovalcev bolj umirjeni.

Še malce boljše, bolj energično in žanrsko raznoliko vzdušje je bilo ustvarjeno na petkovem koncertu, ki ga je v še na pol prazni dvorani odprl duet Stuttgart Online. Prav ta zasedba je zaradi svoje svežine, neposrednosti in brezbrižne udarnosti sprožala največ zanimanja in vprašanj. Ravno prav dolg nastop tega boben in bas dueta, ki je nedavno povil svoj studijski prvenec, je predstavil njuno delovanje v najboljši možni luči. Zajebanstki pristop odlično korespondira z njunim vplivnim poljem, ki se giblje nekje med Šarlo akrobata in Disciplino kićme, kakor tudi rušilna moč in celostna vizija. Basist, priklopljen na kitarski ojačevalec, in bobnar ustvarjata polno zvočno sliko ter ji občasno dodajata tudi svoja prepletajoča se vokala. Ta segment sta izvedbeno morda najboljše prikazala z zadnjim komadom 'Sad ili nikad', ki je zaključil erupcijo pozitivnih čustev na obeh straneh odra.

Po daljšem premoru so v center pozornosti padli kultni novosadski zasanjani rockerji Obojeni program. Zasedba, ki s svojimi skoraj tridesetletnimi izkušnjami nikakor ne sodi med gardo mladih bandov, v slovenskem prostoru ni nastopila že dolga leta, čeprav je še vedno izjemno ustvarjalno aktivna. Če so v začetku kariere zgolj koncertirali, se je prav ta segment v novejšem času malce olajšal, a priložnosti ob izdaji že devete plošče pač ne gre zamuditi. Pod vodstvom edinega ustanovnega člana Branislava Babića za mikrofonom se je zadnji nastop počasi, a vztrajno odpiral. Vidno utrujeni pevec je kljub čudaški odrski prezenci uspel zanesljivo dvigovati vzdušje, vse do vrhunca s hitom 'Kad se neko nečem dobro nada', ki je na noge dvignil celotno dvorano. Sicer si je publika želela predvsem starejših komadov, a na drugi strani ne gre spregledati novejših komadov, ki stojijo na presečišču hipnotično rockerske in na drugi strani elektronske, občasno drum'n'bass estetike. Tako se je odličen nastop Obojenog programa končal po edinem, dokaj obsežnem bisu, ki je prepustil ogreto publiko mrzli noči in opojnim hlapom.

Prva edicija dvodnevnega NuYu festivala je tako upravičila pričakovanja in dodatno utrdila mesto mladih srbskih zasedb na področju Slovenije in širše regionalno. Ob vedenju, da se vse to dogaja izven uradnih distribucijskih in medijskih kanalov, je vsa situacija še bolj hvalevredna. Z vsem tem pa korespondira tudi klubsko okolje Metelkove mesta, ki se je nedvomno izkazalo za najprimernejše in pravzaprav domicilno prizorišče skupin tako imenovanega novega novega beograjskega vala in njihovih starejših kolegov.

Na festivalu se je oba dneva potikal Miha Colner.


Komentarji
komentiraj >>

Re: NU YU!!!
zhaha [20/12/2009]

pa še kdaj!
odgovori >>