Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
JUSTIN ADAMS & JULDEH CAMARA: Tell No Lies (Realworld, 2009) (ponovitev 3. 1. 2010 ob 00.30) (2504 bralcev)
Nedelja, 27. 12. 2009
zoranpTo je drugi skupni projekt angleškega rokerskega kitarista in gambijskega virtuoza na tradicionalne gosli riti. Njun prvenec »Soul Science« je kot svojevrstna eksotika leta 2008 dobil BBCjevo nagrado za tisto leto najboljši album med vsemi produkti svetovnih godb, ki naj bi uspešno prečkali medkulturne razmejitve. In je razdelil poznavalce med navdušence in skeptike, ki smo v tem videli bolj kot ne spreten marketinški projekt brez prave perspektive za nadaljevanje. Zmotili smo se. (v celoti!)

* To je drugi skupni projekt angleškega rokerskega kitarista Justina Adamsa in gambijskega virtuoza na tradicionalne gosli riti Juldeha Camare. Njun prvenec »Soul Science« je dobil leta 2008 kot svojevrstna eksotika BBC-jevo nagrado za najboljši album tistega leta med vsemi produkti svetovnih godb, ki naj bi uspešno prečkali medkulturne razmejitve. In s tem je razdelil poznavalce med navdušence in skeptike, ki smo v tem videli bolj kot ne spreten marketinški projekt brez prave perspektive za nadaljevanje. Zmotili smo se. Adams in Camara sta svoje zamisli dodelala, nadgradila in jih v obdobju do snemanja tega albuma predvsem uigrala na številnih odmevnih koncertih. Tako je »Tell No Lies« v vseh pogledih uspešen projekt, ki prepriča tudi nekdanje dvomljivce. Zato po referenčnih izborih najboljšega v tem letu na tem glasbenem področju upravičeno sodi na sam vrh.

Justin Adams se je naprej uveljavil kot rokovski kitarist, najodmevnejši kot sodelavec Roberta Planta; potem tudi kot producent albumov nekaterih znanih »mejnih« izvajalcev, npr. Sinead O'Connor, pozneje pa Natache Atlas in skupine Lo'Jo, s čimer se je že podal proti polju t. i. »svetovnih godb«. Zanj usodna pa je bila izkušnja tuareške glasbe. Obiskal je prve festivale v puščavi, ki se zdaj že kar vrsto let januarja dogajajo na saharski malijski meji, in tam tudi nastopil s Plantom, igral pa seveda tudi s tuareškimi glasbeniki. V njegov ustvarjalni odvod sta se potem stekla njegova lastna multietnična skupina The Wayward Sheikhs ter produkcija prvih treh albumov tuareške skupine Tinariwen, s čimer je postal vsaj sokriv za njen izjemen mednarodni uspeh kakor tudi za uveljavitev t. i. tuareškega bluza.

Juldeh Camara prihaja iz Gambije. Ob učenju igranja na riti, eno izmed mnogih izvedenk arhaičnih zahodnoafriških gosli, je dobesedno zrasel, saj velja njegov slepi oče Serif za enega največjih mojstrov igranja nanj. Nekaj časa je igral v legendarni gambijskih skupini Ifang Bondi, po odhodu iz Gambije pa je sodeloval z raznovrstnimi glasbeniki po Evropi in ZDA. V ZDA je leta 1990 pri založbi Axiom Billa Laswell izdal tudi svoj diskografski prvenec, ki mu ga je poleg Laswella produciral še en legendarni afriški glasbenik – mojster igranja na koro, Foday Musa Suso), ki je po poreklu prav tako iz Gambije. Potem se je naselil v Angliji.

Justin Adams je leta 2000 izdal svoj solo album »Desert Road«; nastal je iz njegovega navdušenja nad zahodnoafriškimi kitarskimi stili, ki jih je poskušal nadgraditi v nekaj lastnega. Album je bil smel, a dokaj neopazen poskus in kar nekaj let je trajalo, da je začel spet razmišljati o podobnem samostojnem projektu. To je bilo sredi tega desetletja, ko je imel za sabo že izkušnje s Tinariwen. Slišal je Camaro in se povezal z njim. Izkazalo se je, da ta ima njegov album »Desert Road« ter da dobro pozna Adamsovo glasbo. Tako sta začela igrati skupaj. V letu 2007 je bilo sodelovanje že tako daleč, da sta se odločila posneti album. Nastal je njun že omenjani prvenec »Soul Science«, sledil je njegov uspeh in nato nepretrgano koncertno sodelovanje, ki je vodilo k snemanju letos izdanega nadaljevanja »Tell No Lies«.

Gradivo za »Tell No Lies« je začelo nastajati lani, potem pa ga je Adams v nekaj etapah od novembra pa do januarja sam snemal v studiu Black Earth. Vmes so decembra v studiih založbe Real World posneli zahtevnejše dele, konec januarja pa je bilo gradivo obdelano in album pripravljen. Izšel je junija letos.

Ob poslušanju bi pričakovali, da sta si Adams in Camara pomagala s številnimi gosti. Pa ni tako. Poleg njiju je stalni član zasedbe v vseh enajstih skladbah samo še tolkalec Salah Dawson Miller. V posameznih skladbah se izmenjata še dva basista, občasno pa je slišati žensko spremljevalno petje. Vse skladbe so njuno skupno avtorsko delo.

pripravil Zoran Pistotnik


pripravil Zoran Pistotnik

 Komentarji
komentiraj >>