Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
CRAZED FARMERS: Far Ma (Založba Radio Študent, 2009) (ponovitev 7. 1. 2010 ob 00.30) (3415 bralcev)
Četrtek, 31. 12. 2009
brucPo treh letih snemalnega molka, se vračajo Crazed Farmers, s svojim tretjim albumom. Po albumu Because, ki so ga posneli l. 2006 s pomočjo slovitega producenta Tima Kerra, je prišlo v zasedbi do ključnih sprememb. Zapustil jih je vokalist in frontman Žiga Jenko, vrnil pa se je Simon Vene. Slednji je s »farmerji« sodeloval že na samem začetku, ko je na prelomu tisošletja bend začel nastajati. Vse pomembnejšo vlogo je po zamenjavi bivšega pevca odigral tudi pihalec in vokalist Dario Cortese. (v celoti!)
* Po treh letih snemalnega molka se vračajo Crazed Farmers s svojim tretjim albumom. Po albumu 'Because', ki so ga posneli leta 2006 s pomočjo slovitega producenta Tima Kerra, je prišlo v zasedbi do ključnih sprememb. Zapustil jih je odličen vokalist in frontman Žiga Jenko, vrnil pa se je Simon Vene. Slednji je s »farmerji« sodeloval že na samem začetku, ko je na prelomu tisočletja bend začel nastajati. Vse pomembnejšo vlogo je po kadrovski zamenjavi bivšega pevca odigral tudi pihalec in vokalist Dario Cortese.

Nihče pravzaprav ni bil povsem prepričan, kam bo ponorele kmetovalce odneslo po odhodu Žige Jenka. Vprašanje je bilo samoumevno: ali se bo zasedba povsem odmajala v improvizatorske vode ali pa se bo še bolj izdatno napajala pri različnih slogih rockovskega zvoka.

V eni od preteklih recenzij njihovih koncertnih nastopov se mi je zapisalo, da smo v Sloveniji končno spet dobili kredibilno punk-rockovsko zasedbo, ki si želi preseči ustaljene koncepte žanra. Tudi po poslušanju »Far Me« ne odstopam od svojega prepričanja, le da so na zadnjem albumu postali še bolj punk-rockovski kot v preteklosti. Po odhodu Žige Jenka me je nekoliko skrbelo za usodo benda, vendar so na veliko presenečenje uspeli preostali člani z znatnim vložkom svežih moči svojo glasbeno zgodbo celo nadgraditi. Nocoj predstavljamo zrel album Crazed Farmers, ki predstavlja bend v najboljši možni luči.

Za produkcijo je tokrat poskrbel domači velemojster rockovskega zvoka, Bojan Babić – Babo. Album je navdahnil z izjemno, zanj značilno zvočno toplino. To je zaščitni znak albuma. Tudi ko fantje zažgejo na polno, smo deležni razločne, zaokrožene zvočne predstavitve. Pri skladbah »Nirvana« in »Easy M« se Babo pridruži zasedbi tudi s kitaro. To pa ni edini gost na albumu. S klavirjem se v več skladbah pridružuje skrivnostna Jen Peaches, pri skladbi »2 4 8« pa kot vokalist gostuje Žiga Jenko. Bobnarska baterija je še vedno zasičena z zgoščenim ritmičnim pristopom Mirka Nežmaha. Klene, a dinamične basovske linije so še vedno naloga odličnega Boštjana Benčiča. Kitarski dvojec Kunšič – Švegelj skrbi za bujno zvočno dinamiko, ki jo še dodatno plemenitita pihalca, trobilca in vokalista Simon Vene in Dario Cortese.

Crazed Farmers ni zgolj še en punk rock bend, temveč je to zasedba, ki v svojo lastno glasbeno izraznost uspeva vključevati različne rockovske žanre, oplemenitene z jazzovsko improvizatorsko vnemo. Tokrat je improvizacij manj, kot smo jih bili vajeni v preteklosti na nekaterih koncertnih nastopih. V tem smislu še najbolj izstopa več kot enajstminutna skladba »Impro Four«, v kateri »Farmerji« delujejo izjemno bujno, dinamično in okretno. Čeprav smo pri posameznih skladbah še vedno priča številnim psihotičnim prehodom, zaustavitvam in pospeševanjem, se je v njihovo godbo nevsiljivo prikradla tudi pestra punk-rockovska melodika, ki je močno obogatila njihov zvok. Simon Vene in Dario Cortese več kot dobro opravljata tudi svoje pevske naloge. Na trenutke bi se lahko ob Simonovih vokalnih interpretacijah spomnili celo na kakega Jella Biafro. Dober primer je na primer kratek in jedrnat komad »HC«. Dolžina večine skladb je skrčena na približno dve minuti, kar priča o zgoščenosti in jedrnatosti prerojenih Crazed Farmers. Nekaj skladb je napisanih v slovenskem jeziku, nekaj v angleškem in to pravzaprav ni prav nič moteče, temveč prej obratno. Ponoreli kmetje se lahko enako dobro izražajo tako v maternem kot tudi v tujem jeziku.

Crazed Farmers so se torej razvili v odličen punk rock bend in bistveno je, da lahko po dolgem času slišimo domačo zasedbo, ki je pri tovrstnem početju tako samozavestna in brezkompromisna.

pripravil Brane ŠkerjancKomentarji
komentiraj >>