Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GROUP INERANE: Guitars from Agadez (Sublime Frequencies, 2007) (2580 bralcev)
Nedelja, 3. 1. 2010
Tit PodobnikPo obisku Zahodne Sahare nekaj tednov nazaj, se tokrat v oddaji Razširjamo Obzorja odpravljamo nekoliko vzhodneje k tuareški godbi iz Agadeza. Group Inerane zasedajo prvega od dveh ploščkov, ki jih je založba Sublime Frequencies posvetila največjemu mestu severnega Nigra, s svojo ostro godbo pa sodijo med nosilce sodobne tuareške kitarske revolucije. (v celoti!)
* Poznamo vrsto založb in distribucijskih mrež, ki so se specializirale v širjenju svojega kataloga skozi obskurna glasbena področja ter ohranjanja le-teh; še vedno pa se, razen mogoče Smithsonian Folkways, nobena tega ne loteva tako razpršeno in poglobljeno, kot to počnejo prav pri Sublime Frequencies. V narekovajih neodkrita glasba s področja jugovzhodne Azije, Bližnjega vzhoda, severne Afrike in celo brazilskih favel tako od leta 2003 sporadično prihaja v zahodnjaška ušesa z naslova etnomuzikološke organizacije; slednja se prikladno nahaja v enem najbolj muzično navdahnjenih ameriških mest, Seattlu.

V grobem so izdaje razdeljene na štiri dele, in sicer terenske posnetke, folk in pop kompilacije, radijske kolaže ter filme, med te pa pot najdejo tudi psihedelični zvoki s Tajske in južne Amerike, kitarska glasba saharske Afrike in celo prepovedan zven iz s kriminalom prepredenih favel Ria de Janeira. Vse skupaj je v šestih letih izšlo petdeset naslovov, od tega devet filmov in en posnetek, ki je sicer v lasti malo bolj znane Anomalous Records. Tu izdajajo takšna imena, kot so denimo AMM, Oren Ambarchi in Steve Lacy. Založba je bila sicer do sedaj na frekvencah Radia Študent že dodobra predstavljena, zato se v nadaljnje detajle nima smisla spuščati. Velja pa poudariti - kot je zapisal tudi kolega z glasbene redakcije - da nivo izdaj z leti prav nič ne pada.

O tem smo se nenazadnje lahko prepričali nekaj tednov nazaj, ko smo v oddaji Razširjamo Obzorja gostili drugo ploščo Group Doueh, ki je pri Sublime Frequencies izšla v letu 2009. Tokrat pa nas bo pot zanesla k nekoliko bolj definiranim ali bolje rečeno kanček čistejšim posnetkom še enega puščavskega bisera, Group Inerane. Skupina se sicer napaja iz tuareških glasbenih vodnjakov, katerih zvene so nam dodobra približali denimo že Tinariwen ali Etran Finatawa. Slednji pa to počnejo veliko bolj produkcijsko obteženo, saj gre pri njihovih ploščah za vrhunske studijske izdelke, s katerimi se Group Inerane ne morejo pohvaliti. Da pa ne zapademo zopet v mnogokrat povsem neumestne očitke o k trgu usmerjeni produkciji, se posvetimo torej zgolj albumu 'Guitars of Agadez' kot takemu.

Dolgoletna postava Group Inerane, ki jo ob kitaristih Bibiju Ahmedu in Adiju Mohamedu sestavljajo še set bobnov in skupina spremljevalnih vokalistk, le s prvim komadom na albumu zareže prav v psihedelični aspekt njihovega glasbenega izraza. Nato se prepusti precej bolj prepoznavnemu zvenu saharskega muziciranja. Politično angažirana besedila, nastrojena proti vladam v Maliju in Nigru, imajo korenine še v obdobju, ko je bilo tovrstno prakticiranje Tuaregov prepovedano. Bend se z nekaj skladbami naslanja tudi na Bibijevega mentorja, Abdallaha Oumbadougouja. Slednji je morda še najbolj znan po dokumentarnem filmu Desert Rebel, gre pa za legendarnega kitarista in avtorja, ki je večino življenja preživel v središču uporov, izgonov in ostalih prigod Tuaregov.

Kvaliteta posnetka je značilna za založbo Sublime Frequencies, saj obdelavi zvoka ni bilo posvečene kakšne pretirane pozornosti. V vsej svoji surovosti pa Group Inerane delujejo zelo sorodno svojim bolj znanim sonarodnjakom. Zasedbo torej zlahka umestimo med izvajalce saharskega bluesa s pridihom avtentičnosti, ki ga zmerna difuznost posnetka vseeno pričara. Zaradi tovrstnih atributov pa se poslušalec morda celo lažje prestavi v neko tuje okolje, kjer je glasba nastala, ter začuti izpoved in energijo ljudstva, čigar godbeni mainstream je za naša ušesa tako dragocen.

Prepustimo se torej desetim skladbam s plošče 'Guitars from Agadez', nadaljevanje katere so v lanskem letu pri Sublime Frequencies zaokrožili še z akustično zasedbo Group Bombino. Tokrat pa ščepci psihedelije v tuareški kitarski revoluciji z Group Inerane.

pripravil Tit Podobnik


Komentarji
komentiraj >>