Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010 ob 00.30) (4228 bralcev)
Sreda, 13. 1. 2010
Tit PodobnikPo večletnem delovanju, gnetenju, spodkopavanju ter koncertiranju smo dočakali prvenec Kraških Solistov, v spremnem tekstu izdanega ploščka smelo prekrščenih kar v "Art Ansambl of Sežana". Da obe poimenovanji ustrezata, se prepričajte v sredini Tolpi Bumov. (v celoti!)
* Pogled na pred kratkim odbrano lestvico najmarkantnejših Tolp Bumov lanskega leta po izboru sodelavcev glasbene redakcije Radia Študent, nam med tujimi imeni že na drugem mestu odstre ploščo iz leta 2008. In prav lahko se zgodi, da bo nekaj podobnega zadelo tudi letošnjo lestvico, vendar ne tujo, temveč domačo. Nekoliko bolj drzna misel, čeprav sicer še vedno ne "pre"drzna, predvideva takšen razplet dogodkov za sam vrh, čeprav dvojec New Wave Syria menda pripravlja novo ploščo tudi za 2010. Seveda pa dvojec niti slučajno ni edini, ki bi letos utegnil mešati štrene pri vrhu. Ostalo bi kaj kmalu lahko zgolj pri mešanju, saj je testament prvega resnega konkurenta tokrat nadvse močan in zrel. Kraški Solisti v svoj prvenec namreč vstopajo dorečeno, cinično, premeteno in nenazadnje širokogrudno.

Tako rekoč hišni bend, hišna založba, hišno spremno besedilo kolega iz glasbene redakcije, Aleša Rojca, ter ob koncu hišna recenzija, predvajana v hišni oddaji, relevantnosti povedanega ne narekujejo lepih trenutkov. A kaj, ko slišano vsakič znova utrdi relief, sestavljen iz neštevnih glasbenih usedlin in sedimentov, hkrati pa se ne zadovolji z imperativom vsega po malo. Glasbe je na albumu namreč zares veliko, od rockerskih prijemov, zappovskega cinizma ter pointilističnih vložkov, do zabrisanih indie zvenov, vzhodnejših odlitkov in psihedeličnih pasaž. S črpanjem v najširšem možnem pomenu besede jim je uspelo ujeti duh zeitgeista na način, ki ga je nedolgo nazaj denimo uglasbil Tyondai Braxton, pa čeprav v surovem zvenu obeh plošč ne gre najti neposrednih podobnosti. A celosten vtis je tu, kompromitiranje s kakršnimkoli žanrskim okvirom pa bi zaplavalo v motne močvare.

Kraški Solisti oziroma "Art Ansambl of Sežana", kakor jih je smelo prekrstil Aleš Rojc, se ne ukvarjajo s postavitvijo zasedbe ali nespremenljivo določitvijo vlog znotraj tria. Andrej Fon, Martin Ukmar in Samo Pavlica - Linch namreč preprosto igrajo na raznotere instrumente, improvizirajo ter privabljajo kompozicije, ki se nikakor nočejo ločiti od svojega imena, s čimer poslušalec težko predvidi, kdaj gre za improvizacijo in kdaj za utečeno linijo. Tako se v pikrosti plasirane glasbe vsakršna anahronistična drža sproti izgublja, saj vsak naslednji korak odgrne nov godbeni prostor, kar lepo izpričuje najdaljši komad s plošče, imenovan (p)iskanje. Nadalje se zdi, da trio s kontinuiranim soliranjem vseskozi ostaja skupaj in glede na vse povedano lahko dolgoletno čakanje na prvenec torej danes zgolj pozdravimo. Navsezadnje pa je po tolikšnem času zrel izdelek lahko tudi do neke mere pričakovan.

Trio se sicer ohlapno drži podane konvencije o okoli petdesetminutnih albumih, vendar ta album v svoji valovitosti navidez mine precej hitreje. Uravnoteženo sosledje brenkal, trobil, tolkal in vokala svoje mesto zasede suvereno, le vprašanje časa pa je, ali bo do podobnega zaključka prišel tudi suveren ljudstva. In če zasedbo prekrstijo v inačico imena enega najbolj čislanih avantgardno-jazzovskih kolektivov pri nas in po svetu, potem je dvom o tem skorajda popolnoma odveč. Prihajajoči koncert v okviru Defonije pa bo morebiti zgolj stopnička proti prisotnosti na festivalih kreativnih glasbenih sredin v širši okolici, kjer si Kraški Solisti svoje mesto nedvomno zaslužijo.

pripravil Tit Podobnik


Komentarji
komentiraj >>

Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
Dangers! [17/01/2010]

kaka recenzija je to... če bi se avtor še bolj trudil biti 'alter', bi se že lahko resneje poškodoval. Naj opomnim, da neumno nizanje pridevnikov ne naredi recenzijo 'intelektualno' (oz. na kar že pač ciljaš). Včasih pa izpade naravnost neumno, npr. stavek, kjer praviš "glasbenih usedlin in sedimentov". Kje točno je tu razlika, model? Vse skupaj izpade zelo neberljivo, nerodno, posiljeno. Nekako na nivoju Iztoka Gartnerja, ko je nekoč zapisal, da neka reč "miruje in stagnira". se potem sploh ne čudim, da se folk dela takole norca iz vas: http://www.youtube.com/watch?v=7OmrKtH1dUY dejte se mal umirit s to nepotrebno pretencioznostjo.
odgovori >>

  Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
  tit [17/01/2010]
  hm...glede na tvoje nevprasljivo obvladovanje jezika bi morda lahko vzel v zakup, da niti mirovanje in stagnacija, niti sedimenti in usedline ne pomenita eno in isto, oziroma in predvsem lahko nosita razlicna pomena ter bi kritiko ob nadrobnem poslusanju plosce kraskih solistov uperil kam drugam...to o intelektualnem in alterju pa raje ne bom jemal resno, sicer so mi pa pridevniki vsec, ker v danem trenutku krasno orisejo situacijo v kateri sem se kot poslusalec plosce znasel, nadalje pa izpricujejo kvecjemu zasanjano naravo in ne nabrusenega intelekta...se opravicujem, ce sem koga uzalil. lp
  odgovori >>

   Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
   Dangers! [17/01/2010]
   SSKJ pravi: sedimènt -ênta m (ȅ é) 1. geol. kamnina, nastala iz naplavin odmrlih mikroorganizmov v morju ali jezeru, usedlina: proučevati sedimente; sedimenti iz pliocena / jezerski, ledeniški, morski, rečni sediment; kemični, organogeni sedimenti 2. knjiž. usedlina, gošča: sediment vina / sediment seča 1. usedlína -e ž (í) 1. kar se usede, nabere na dnu, navadno v tekočini: usedlina v skodelici se je posušila; odliti bistro tekočino z usedline; kavna usedlina; usedlina v vinu / krvna, sečna usedlina; pren. čustvene, duhovne, kulturnozgodovinske usedline; usedline mladostnih doživetij 2. geol. kamnina, nastala iz naplavin odmrlih mikroorganizmov v morju ali jezeru: usedline se nabirajo, usedajo; ostanke živali so prekrile usedline; preiskovati usedline iz ledene dobe / jezerske, morske, rečne usedline; kemične, organogene usedline meni to deluje precej isto. dejansko si uporabu sopomenko, kar ne doda nobene vrednosti bralcu recenzije. če pa ti uživaš v takšnem izražanju oz. pisanju, pa predlagam, da začneš ustvarjati... poezija, ali kaj takšnega. za dušo.
   odgovori >>

    Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
    rajko [17/01/2010]
    v medijih je uporaba retoričnih sredstev kar običajna. in ne samo v medijih, tudi vsakdanje življenje je njih polno, gianbatista vico, vsi vemo o carju iz 18. stoletja, že tedaj je to vedel. retorične figure, veš kaj je to Dangers? to se uporablja ko govoriš. in da te poučim o eni izmed njih, ki je stara že 1000 let, DVOJNA FORMULA, DEWD! definicija: Dvojna formula je priredna zveza dveh po besednovrstni podobi enakih in po pomenski podobi sinonimnih besed. Dvojna formula je ena izmed slogovnih značilnosti pridig v reformaciji. Zaradi želje po poudarjanju pomembnejših misli reformator rad stvari dvakrat poudari. Njegov prijem je povezati dve sinonimni ali pomensko podobni besedi z veznikom »in« v dvočlensko formulo. no, v brižinskih spomenikih je dvojna formula recimo: "pozvani in poklicani", pri titu pa "sedimenti in usedline". meni se zdi, da si dokaj nepodkovan človek, sploh ker se hočeš nagibat k antialter poziciji. če nism alter, sem pa antialter, glih tok si gniu, PRJATU! prav pri vas je namreč uporaba nealter sredstev - retoričnih manipulacij - razvidna. pa še neki, pazi nase, na levi mam ful bratov pa na desni tud.
    odgovori >>

     Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
     aleš [18/01/2010]
     Lahko noč od še enga pridigarja. Aja! A rose is... a rose... is a rose...
     odgovori >>

     Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
     Dangers! [18/01/2010]
     smešno, kako po eni strani avtor trdi, da ne gre za sopomenke (citat:glede na tvoje nevprasljivo obvladovanje jezika bi morda lahko vzel v zakup, da niti mirovanje in stagnacija, niti sedimenti in usedline ne pomenita eno in isto:konec citata), po drugi strani pa njegov radijski kolega gradi argumente ravno na tem,da gre za sopomenke (citat:no, v brižinskih spomenikih je dvojna formula recimo: "pozvani in poklicani", pri titu pa "sedimenti in usedline:konec citata). Tako, da opravičeno dvomim, da je avtor namerno izbral dati dve sopomenki na kup in jih povezati z "in". Kot so to naredili v brižinskih spomenikih. Nobene konsistence ni med vami, fantje.
     odgovori >>

      Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
      Dangers! [18/01/2010]
      raje napišem, da se opravičujem za "Opravičeno" in popravim na "Upravičeno", da se slučajno v pomanjkanju argumentov in sramu zaradi kontradiktornih izjav glede neposrečene recenzije nebi obešali na takšne malenkosti. hvala!
      odgovori >>

      Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
      rajko [18/01/2010]
      khm. moja interpretacija ni isto njegova interpretacija. sicer pa je vedno večje zanimanje za obliko cen v lokalnem maksimarketu. sej veš mogoče je monotype corsiva ali neka čisto posebna oblika cena, stokrat prežvečene debate dangers, ne vem zakaj si misliš, da z neko zaključeno zgodbico, ki si jo ustvaril v svoji glavi, označiš dve osebi, ki ju sploh ne poznaš. ali ni ustvarjanje totalitete prelepo delo? ali ni tudi kontinuiteta tvojega življenja tako preprosta kot je tvoja beseda? ne vem, če je tako, in upam, da se tega zavedaš, ker drugače si delaš veliko krivico, ker živiš kompleksneje od tega, kar pišeš in pišeš dosti bolj infantilno od tega, kar živiš. ali si že slišal za konstruktiven pogovor in empirično sistemsko analizo, za premislek in sprejamnje mnenj, za nefašistično organizacijo zadev u lajfu? tvoje obešanje na sedimente in usedline to vsekakor ni. prelep pozdrav, rajko.
      odgovori >>

       Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
       anonimni alkoholik [22/07/2010]
       lol
       odgovori >>

Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
gašper [13/01/2010]

naj ne-album.
odgovori >>

Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
goran [13/01/2010]

plata leta plata leta
odgovori >>

Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
tripetdevet [13/01/2010]

naj solira tisoč solistov!
odgovori >>

Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
Koeto [13/01/2010]

Končno!
odgovori >>

  Re: KRAŠKI SOLISTI: Ustanove Sreče (Založba Radia Študent, 2009) (ponovitev 20.1.2010
  sembrek [15/01/2010]
  Glede 1000 solistov> sem rekel Fonu na snemanju naj se dajo klonirat, pa je odgovoril> Kdo jih bo pa futral?
  odgovori >>