Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Azilni veseli december (2653 bralcev)
Ponedeljek, 28. 12. 2009
Romana Z.Kako vesel je december za prosilce za azil, begunce in tujce, ki čakajo na odstranitev iz države? Govorili smo z mongolsko družino, ki se nahaja v Centru za tujce, afričanom, ki je nastanjen zadnje pol leta v Azilnem domu, kubancem, ki čaka v Centru za tujce na vrnitev na Kubo.

Ob izteku leta se pogovarjamo z predstavnikom Human Rights Watch, Billom Frelickom, ki izpostavi glavne izzive preteklega in prihajajočega leta.

Dobrodošli v zadnji letošnji oddaji En azil prosim. V zakulisju kolektivnega praznovanja, dopustovanja in kroničnega nakupovanja se je 18. decembra zgodil Mednarodni dan migrantov. Le ta je bil razglašen na podlagi Mednarodne konvencije o zaščiti pravic migrantov na delu in članov njihovih družin. Gostoljubnost do tujcev je s strani države jasno nadzarovana.
Regulacija migracij preko kompenzacije primankljaja delovne sile, pogoste tarče vrste zlorab, vsekakor sodi v ta okvir. Druga vrata v Evropo in Slovenijo predstavlja azil, ki naj bi nudil zaščito pred različnimi oblikami nestrpnosti in preganjanja.Naš prvi sogovornik je prosilec za azil in živi v azilnem domu. V Slovenijo je prišel preko Maroka pred pol leta sam, še ne polnoleten. V svoje okrilje ga je sprejela Slovenska filantropija, ki skrbi za mladoletnike brez spremstva. Zaradi tveganja, da bi bolj natančno razkritje njegove identitete negativno vplivalo na proces odločanja o njegovi usodi, svojega imena in natančne države izvora ni želel razkriti. Glede na to, da smo se z njim pogovarjali konec decembra, se je spominjal, kaj je v tem času počel doma s prijatelji in družino.
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce za srednjo Evropo je pripravil raziskavo, ki je znova pokazala na žalostno situacijo na področju azila v naši državi. Poročilo Biti begunec priča, da ima Slovenija v srednji Evropi najmanjše število prosilcev za zaščito in najnižji odstotek dodeljenih statusov begunca. Leta 2008 je bilo v Sloveniji vloženih samo 240 novih prošenj za azil, za 44% manj od leta 2008.


Izmed 240 prošenj za zaščito je bil v lanskem letu status begunca priznan dvema osebama, dodatni dve pa sta prejeli subsidiarno zaščito. Delež priznanih statusov v Sloveniji še vedno znaša okoli 2.5 %. Vse kaže, da je nehumana selektivna strategija uspešna - tako majhno število pozitivno razrešenih prošenj je najverjetneje razlog več zakaj tisti, ki so potrebni zaščite, ne zaprošajo za azil v naši državi.


Z našim sogovornikom smo govorili tudi o tem, kakšna je situacija v azilnem domu.

Včeraj smo obiskali Center za tujce in govorili z mongolsko družino. Center je pod policijskim nadzorom in namenjen vračanju tujcev v državo izvora. V njem so nastanjeni tudi nekateri prosilci za azil, tako kot družina, s katero smo govorili.

Ko smo v Centru za tujce prosili za sogovornike, so nam omogočili pogovor s Kubancem, ki trenutno čaka na deportacijo v svojo državo. Pojasnil je represiven odnos komunističnega kubanskega režima nad oblikami religije. Sam je pripadnik binkoštne ločine.

Sogovornik iz Kube je v t.i. postopku priprave tujcev na odstranitev. Kot beremo na internetni strani Centra za tujce, je odstranitev tujcev iz države namen obstoja te institucije.V decembru se je poleg Mednarodnega dneva migrantov zgodil tudi Svetovni dan človekovih pravic. V zadnjih oddajah smo poročali o vse slabšem odnosu Evropske Unije do migrantov in beguncev, predvsem o dogovorih med Libijo in Italijo, pa tudi Turčijo in Grčijo. Tokrat smo govorili z Bill Frelickom, predstavnikom Human Rights Watch, ki je povzel pomembnejše dogodke na področju kršitev begunskega prava v preteklem letu.

Bill Frelick, direktor begunske politike pri Human Rights Watch, je povedal nekaj besed o trenutnih izzivih, s katerimi se soočajo:

Bill Frelick še o glavnih smernicah delovanja za prihodnje leto.

Za konec še kratka misel in sugestija slovencem afriškega prosilca za azil, ki je letos dopolnil 18 let:
En azil prosim bo znova z vami zadnji ponedeljek v januarju ob 20h. Oddajo je pripravila Romana Z., pomagla je Ana F.
Komentarji
komentiraj >>