Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
PROTIVOJAŠKI OFF (3143 bralcev)
Petek, 29. 1. 2010
Boris V.... Združene države Amerike se bodo lahko zadolžile do zneska štirinajst tisoč tristo milijard dolarjev ...
... Štirje kandidati za položaj visokega predstavnika unije v Afganistanu ...
... Tednik Mladina pričel s peticijo o preoblikovanju vojske ...
... Otvoritev razstave Andreja Grilca »Premične džamije«...

OFF NAPOVEDNIK

Tudi radikalno-reakcionarni Američani so vešči raznoraznih računalniških spretnosti. K manifestaciji svojega znanja pa jih najbolj spodbudi politika, konkretno dejanja in besede ameriškega predsednika Baracka Obame. Nekaj ur po koncu predsednikovega govora o položaju v državi so hekerji napadli spletne strani kongresnikov in kongresnih odborov v predstavniškem domu ter nanje dodali kletvice na račun Obame. Pričakuje se revizija vodenja spletnih strani, revizijo lastnega dojemanja realnosti pa bi morali uvesti tudi napadalci.

Tako bi morda ugotovili, da je Barack Obama vedno bolj podoben Georgu Bushu, tako retorično kot v dejanjih. Če bi bila njihova revizija uspešna, pa bi se lahko kaj kmalu zgodilo, da bi bile podobnih napadov deležne tudi spletne strani republikancev, saj jih hekerji ne bi znali več ločiti od demokratov.

Berete polovičnih hekerjev neodobravajoč OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM


Tednik Mladina je sprožil peticijo z naslovom »Ukinimo vojsko!«, v kateri predlaga širše preoblikovanje Slovenske vojske. Podpisniki peticije med drugim predlagajo prekvalifikacijo dela vojaškega osebja v socialne delavce, dela pa v civilno zaščito. Ob razpustitvi vojske bi dva tisoč vojakov postalo gardistov z lahkim orožjem, ki bi bili usposobljeni tudi za posredovanje pri naravnih nesrečah. Ohranili bi še petsto vojakov za mednarodne mirovne misije pod pokroviteljstvom Združenih narodov. Izstopa iz NATA peticija ne zahteva, vsekakor pa ni izključen. Tako bi lahko Slovenija prihranila sedemdeset odstotkov sredstev, ki se sedaj namenjajo za obrambo, skupaj pa znaša to več kot pol milijarde evrov letno. Več o peticiji nam je povedal odgovorni urednik Mladine, Grega Repovž:Zanimal nas je odziv Slovenske vojske, govorili pa smo z njenim predstavnikom, Simonom Korezom:Korez pravi, da vojske tovrstne peticije ne vznemirjajo, razlog pa se skriva tudi v tako imenovani zdravi slovenski zgodovini:Ob štirinajsti uri je pred sedežem Prešernove družbe v Ljubljani potekala tako imenovana samoorganizirana izterjava od spodaj. Dogodek je organizirala avtonomna inciativa samoorganiziranih študentk in študentov, brezposelnih, prekercev in migrantov z imenom »Delovna skupina proti delu«, ki je nastala v okviru študentskega plenuma. Dogodek je služil opozarjanju na razširjeno problematiko neplačevanja študentskega dela in neobstoj realne možnosti izterjave plačila preko uradnih poti. Razloge za protest nam je predstavila Ana, članica inciative:Državni zbor je opravil obravnavo predloga novele o dohodnini, pomisleke glede predloga pa imajo le v Slovenski nacionalni stranki in stranki upokojencev. Zakonska novela med drugim ureja obdavčenje dohodkov, ki jih ustvarijo čezmejni delovni migranti izven Slovenije. Tem se določa posebna davčna olajšava v višini 7000 evrov. To se zdi Matjažu Zanoškarju iz DeSUSa diskriminatorno do prebivalcev Slovenije, ki dohodke ustvarijo v Sloveniji. V poslanski skupini DeSUS tudi menijo, da je taka rešitev neustavna. Predlog hkrati rešuje še obravnavo subvencij za področje kmetovanja na območjih z omejenimi dejavniki, obdavčitev dohodkov športnikov in umetnikov nerezidentov ter poslancev Evropskega parlamenta.

Somalijski predsednik Šarif Šejk Ahmed obeležuje prvo obletnico svojega predsednikovanja, militantni islamski uporniki pa so dogodek proslavili z napadom na sile Afriške unije v glavnem mestu Mogadiš. V spopadih naj bi umrlo dvanajst ljudi, med njimi so tudi civilisti. Prebivalci mesta pravijo, da so bili to najhujši spopadi v zadnjih mesecih, predstavniki Afriške unije pa nasprotno trdijo, da je šlo zgolj za rutinski napad. Uporniška skupina al-Šabab, ki je že prevzela odgovornost za napad, je priznala smrt dveh svojih pripadnikov, število žrtev na vladni strani pa ni znano.

Ameriški senat je brez podpore republikancev potrdil zvišanje zgornje meje javnega dolga Združenih držav za 1900 milijard na vrtoglavih 14300 milijard dolarjev. Republikanci se za podporo niso odločili, čeprav so sami redno višali zgornjo mejo javnega dolga. Demokrati so se za potezo odločili, ker bi zaradi naraščanja javnega dolga staro dovoljeno mejo presegli že sredi februarja. Nova meja naj bi zdržala do prihodnje zime, tako pa bi se radi demokrati tudi izognili ponovnemu zvišanju pred novembrskimi kongresnimi volitvami.

Visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je na londonski konferenci o Afganistanu dejala, da obstajajo štirje kandidati za novi položaj visokega predstavnike unije v Afganistanu. Kandidati so iz Madžarske, Poljske, Italije in Litve, Ashton pa imen še ni razkrila. Od visokega predstavnika za Afganistan zunanja predstavnica unije pričakuje usklajevanje celotnega delovanja unije v Afganistanu in sodelovanje s civilnima predstavnikoma Združenih narodov in NATA. Položaj civilnega predstavnika NATA je prevzel dosedanji britanski veleposlanik v Afganistanu Mark Sedwill, posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov pa je postal Šved Staffan da Mistura.

Da Misturov predhodnik Kai Eide se je v Dubaju ta mesec sestal s predstavniki talibov, s katerimi se je pogovarjal o mirovnih pogajanjih. Neimenovan predstavnik Združenih narodov je dejal, da so sestanek predlagali talibi. Eide je talibe nagovarjal k začetku pogajanja z afganistansko vlado, saj Združeni narodi vztrajajo, da mora kakršnakoli pogajanja z uporniki voditi prav afganistanska vlada.

Televizijska postaja Al Džazira je objavila zvočni posnetek, na katerem naj bi se oglasil vodja aktivistične mreže Al Kajda, Osama bin Laden. Tokrat so tema njegovega nagovora podnebne spremembe, za njih pa krivi industrijske države. Opozoril je tudi, da razpravljanje o podnebnih spremembah ni intelektualno razkošje, temveč realnost. Bin Laden je še dejal, da sta George Bush mlajši in ameriški kongres zavrnila Kjotski sporazum, samo da bi zadovoljila velika podjetja.

Palestinsko gibanje Hamas je dejalo, da je Izrael v Dubaju v Združenih arabskih emiratih izvedel atentat na Hamasovega visokega vojaškega poveljnika Mahmuda al-Mabuha. Al Mabuh je bil ustanovitelj brigade Ezedina Al Kasama, odgovoren pa je bil za ugrabitev dveh izraelskih vojakov leta 1989. Takrat je pobegnil v Sirijo in živel v Damasku. Za atentatom naj bi stala izraelska tajna služba Mosad, ki naj bi al-Mabuha ubila z elektrošokom. Izrael likvidacije nasprotnikov že leta prakticira brez kakršnihkoli pritiskov mednarodne skupnosti.Komentarji
komentiraj >>