Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
NEZAMOLČAN BRITOFF (2862 bralcev)
Ponedeljek, 1. 2. 2010
Boris V.... Haitijski predsednik se je opravičil za molk po potresu ...
... Berlusconi pred obiskom Izraela kritičen do naselbin na Zahodnem bregu ...
... V Nemčiji preiskava o spolnih zlorabah v katoliških šolah ...
... Srbija in Evropska unija začeli izvajati trgovinski del sporazuma o pridruževanju in stabilizaciji ...
... Ameriški proračun za leto 2011 predvideva tri tisoč osemsto milijard dolarjev porabe ...
... Pahor in Vlačič spet na Slovenskih železnicah ...

ob 7:05

Haitijski predsednik Rene Preval se je opravičil za molk po potresu. Dejal je, da je sam komaj ušel katastrofi, saj je tisti dan predčasno zapustil predsedniško palačo, vendar si je s taksijem takoj po potresu ogledal škodo v glavnem mestu. Ob tem se je, kot pravi, počutil poraženega in nemočnega. Preval je tudi izrazil kritiko mednarodnih organizacij in tujih držav, ker naj bi premalo sodelovale s haitijsko vlado. Za konec februarja so bile predvidene volitve, vendar so jih oblasti zaradi potresa preložile za dve leti.

Kitajska se je s sankcijami odločila kaznovati podjetja, ki bodo sodelovala v ameriški prodaji orožja Tajvanu. Gre za posel v vrednosti 6,4 milijarde dolarjev. Kitajska vztraja, da gre za hudo poseganje v njene notranje zadeve, Pentagon na drugi strani pa ponavlja, da bo prodaja orožja prispevala k vzdrževanju varnosti in stabilnosti v regiji. Sankcije bosta občutili tudi podjetji Boeing in United Technologies, ki imata s kitajskim trgom sicer velike načrte.

Italijanski premier Silvio Berlusconi začenja tridnevni obisk v Izraelu, pred prihodom pa je v intervjuju za izraelski časnik Haaretz dejal, da je izraelska politika naseljevanja na okupiranem Zahodnem bregu napaka. Berlusconi je dejal, da Palestincev ne bo možno prepričati o dobrih namenih Izraela, dokler bo ta nadaljeval gradnjo na ozemljih, ki bi jih moral vrniti Palestincem. Silvio je dodal še, da je Izrael del Evrope in da pripada Zahodu.

Voznikom in voznicam v Ljubljani bosta od tega tedna pretili dve samodejni merilni napravi, ki ju bo uporabljalo mestno redarstvo. Napravi bosta nameščeni v vozilih Škoda mestnega redarstva, delovali pa bosta v parkiranem stanju in ne v vožnji. Tako bosta merili hitrosti mimovozečih vozil, kršitelje pa fotografirali. Teh redarji ne bodo ustavljali, temveč jim bodo na dom le poslali plačilni nalog, fotografijo in lepe pozdrave.

ob 8:05

Na tridnevnem vrhu Afriške unije v Adis Abebi v Etiopiji libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju ni uspelo dobiti še enega dvanajstmesečnega mandata za predsedovanje organizaciji. To je tako prevzel predsednik Malavija, Bingu wa Mutharik. Gadafi si je želel še en mandat, da bi lažje uresničil svojo idejo o Združenih državah Afrike. Vrha se udeležujeta tudi sudanski in zimbabvejski predsednik Omar al Bašir ter Robert Mugabe.

Medtem pa se je zaključil Svetovni gospodarski forum v švicarskem Davosu. Sodelujoči voditelji in gospodarstveniki so se sicer strinjali, da gospodarstvo počasi okreva, niso pa dosegli soglasja o tem, kaj bi preprečilo novo recesijo. Glave so si udeleženci belili tudi z vprašanjem, ali je potrebno finančni sektor dodatno regulirati in kako na globalni ravni spodbuditi nova delovna mesta.

Dve katoliški šoli v Nemčiji zbirata dokaze proti jezuitskima duhovnikoma. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja naj bi namreč spolno zlorabljala dečke, vendar proti njima nikoli ni bil uveden kazenski pregon. Dejanja so medtem že zastarala, tako da proti njima ne bo moč vložiti obtožnice, berlinsko tožilstvo pa domnevna kazniva dejanja vseeno preiskuje. Spolne zlorabe so se obelodanile v pisnem opravičilu, ki ga je januarja svojim nekdanjim učencem poslal bivši učitelj telovadbe, ki je svoja dejanja priznal, sedaj pa živi v Čilu.

ob 9:05

Premier Borut Pahor in notranja ministrica Katarina Kresal bosta uradno odprla novo stavbo, v kateri bodo delovali tako Nacionalni preiskovalni urad, kot uprava kriminalistične policije in inšpektorat za notranje zadeve. Teh zaposlenih bo skupaj tristo, med njimi bo tudi osemdeset preiskovalcev specializirane kriminalistične preiskovalne enote. Nacionalni preiskovalni urad je pričel z delom že prvega januarja, da pa bo čisto legalen, pa je potrebno sprejeti nekatere spremembe zakona o policiji, ki bodo določile delovno področje urada, postopek imenovanja njegovega direktorja, njegove pristojnosti in zaposlovanje.

Srbija in Evropska unija sta začeli polno izvajati trgovinski del sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. Ta sporazum velja za nekakšno vstopnico na poti k polnopravnemu članstvu v uniji, podpisan pa je bil aprila 2008. Ključna področja sporazuma so trgovinska liberalizacija, konkurenčnost, intelektualna lastnina, tranzitni promet in nadzor državne pomoči. Tudi na podlagi izvajanja tega sporazuma bo Evropska unija odločala o kandidaturi Srbije za članstvo.

Ameriški predsednik Barack Obama je v kongres poslal okvirni predlog proračuna za leto 2011. Ta predvideva tri tisoč osemsto milijard dolarjev porabe, velik delež tega pa bo financiran s primanjkljajem. Tega naj bi se nabralo za tisoč šesto milijard zelencev, kar predstavlja nov rekord. Obama je dejal, da je tisoč milijard primanjkljaja nasledil od predhodnika Busha, porabo pa je bil prisiljen povečati zaradi recesije in finančne krize. Pri porabi za vojsko in domovinsko varnost varčevanja ne bo.

Podjetje Royal Dutch Shell, ki deluje v Nigeriji, je doživelo sabotažo na eni od naftnih cevi v delti Nigra. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, vendar se sumi, da je kriva nigerijska militantna skupina Mend – Gibanje za osvoboditev delte Nigra -, ki je nedavno dejala, da preklicuje premirje iz lanskega oktobra. Mend se bori za večje koristi lokalnega prebivalstva od črpanja nafte. Nigerija je namreč bogata z nafto, večje del dobička pa gre v roke tujih multinacionalk.

ob 10:05

Premier Pahor bo opoldne z ministrom za promet Patrickom Vlačičem spet obiskal Slovenske železnice, kjer se bo srečal z vodstvom podjetja. Ministrstvo za promet je pripravilo načrt sanacije podjetja, ki naj bi bila izvedena v letu in pol. Šele tekom uspešne sanacije bo govora tudi o reorganizaciji železnic in drugih sistemskih vprašanjih. Pahor je optimističen in pravi, da verjame, da bodo Slovenske železnice v prihodnjih letih predstavljale vzorčno urejen poslovni sistem.

Uporniki v Jemnu so ponudili premirje, vendar so ga oblasti zavrnile, saj vztrajajo, da morajo uporniki prenehati tudi z napadi na Savdsko Arabijo. Bilo je sklenjenih že več prekinitev ognja, a so se nekatere prekršile že kmalu po sklenitvi. Vodja upornikov Abdul Malik al Huti je dejal, da uporniki pristajajo na pet zahtevanih pogojev za premirje, med katerimi so izpustitev zapornikov, sprostitev cest in umik. Šeste točke pa, pravi al Huti, uporniki ne morejo izpolniti. Ta točka se nanaša na spopade z enotami Savdske Arabije.

Cena ameriške nafte se je v azijskem trgovanju znižala in padla pod triinsedemdeset dolarjev za sto devetinpetdeset litrski sod. Razveseljujoča novica je, da so vlagatelji na naftnem trgu zaskrbljeni zaradi razmeroma šibkega povpraševanja po nafti v Združenih državah. Glavni motor gospodarske aktivnosti je namreč zasebna potrošnja, ta pa je ostala v zadnjem četrtletju na razmeroma nizki ravni.Komentarji
komentiraj >>