Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ZAHODNA SAHARA (4111 bralcev)
Četrtek, 4. 2. 2010
ErikZgodba o Zahodni Sahari je zgodba o dolgoletnem boju njenih prebivalcev Sahravijev za svobodo in neodvisnost. To nekdanjo špansko kolonijo v veliki meri okupira Maroko, ki izvaja kruto represijo nad Sahraviji. O tem v Evropi redko kdaj slišimo, morda tudi zato, ker je v ta konflikt direktno vpletena tudi EU, ki podpira Maroko Z aktivistoma Alešem Skornškom in Hafedom Hmuddo bomo pojasnjevali zgodovinska ozadja sahravijskega boja in aktualne dogodke na območju Zahodne Sahare.

V celoti

Ko so Španci leta 1975 zapustili svojo dotedanjo kolonijo Zahodno Saharo, so to storili tako rekoč čez noč in s seboj odnesli vse, kar so lahko, izpraznili so celo svoja pokopališča. Navkljub njihovemu naglemu odhodu v Zahodni Sahari ni bilo brezvladja, saj je bila vodenje nastajajoče države pripravljena prevzeti tako imenovana Fronta Polisario (krajše Polisario), široka koalicija intelektualcev, sindikatov, kmetov, študentov in tako naprej. A sta že konec leta 1975 Maroko in Mavretanija, vsak s svojimi ozemeljskimi zahtevami, vdrla v Zahodno Saharo. Po več vojaških porazih v bojih s Polisariem se je Mavretanija leta 1979 umaknila iz vojne, spopadi z maroško vojsko pa so potekali do podpisa premirja leta 1991. Pokrovitelj miru je bila Organizacija združenih narodov, in sicer z obljubo, da bo pripravila referendum, na katerem bi Sahraviji odločili o svoji neodvisnosti, a se od takrat stvari niso premaknile z mrtve točke.

Maroko še vedno zaseda dve tretjini ozemlja Zahodne Sahare, zamejil pa ga je z 2700 kilometrov dolgim vojaškim zidom. Nihče ne ve natančno, koliko Sahravijev živi pod maroško okupacijo, a po nekaterih predvidevanjih jih je nekaj sto tisoč. Njihove človekove pravice so vsak dan kršene, o čemer poročajo tudi mednarodne humanitarne organizacije. Aktivistom za svobodo grozijo visoke zaporne kazni, o katerih presojajo režimska sodišča. Zato se neredki raje, kot da padejo v roke represivnim organom, odločijo za beg čez puščavo, vojaški zid in minska polja na osvobojeno ozemlje. Tisti, ki pot preživijo, praviloma končajo v begunskih taboriščih v Alžiriji, kjer so skupaj z vsemi drugimi obsojeni na negotovo čakanje na vrnitev v domovino. Toda koliko časa še? Po zdaj že 19 letih umetnega miru le še malokdo verjame v miroljuben razplet sahravijske zgodbe o prizadevanjih za neodvisnost in splošno prepričanje ljudi je, da bodo poti nazaj domov vendarle morale biti osvobojene z orožjem, inšalah.

Bodite z nami v večernem pogovornem terminu ob 21.30, ko bomo z aktivistoma Alešem Skornškom in Hafedom Hmuddo pojasnjevali zgodovinska ozadja sahravijskega boja kot tudi najbolj aktualne dogodke na območju Zahodne Sahare.

http://zahodnasahara.blogspot.com
http://wsahara.org.uk
http://wsrw.org
http://www.arso.org

Oddaja v celoti:Komentarji
komentiraj >>

Re: ZAHODNA SAHARA
mojca [04/02/2010]

ful zanimiv prispevek. sploh za tiste, ki smo bili v tistih krajih in nismo prevec dobro razumeli tamkajsne situacije, ki je nadzapletena. poleg tega pa nadvse navdusuje glasbena podlaga, ki se mocno razlikuje od glasbe, ki jo najdes na sukih v maroku. a se da dobit play listo ? mojbec@gmail.com
odgovori >>

    Re: ZAHODNA SAHARA
    Erik [05/02/2010]
    Vse se da zmenit. Bomo uredili. Hvala za pohvalo.
    odgovori >>