Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
AFGANISTANSKI BRITOFF (2485 bralcev)
Petek, 5. 2. 2010
Boris V.... državni sekretar ne ministrstvu za obrambo podal odstopno izjavo in jo tudi že umaknil ...
... Pahor ne bi rad izdal Afganistana z umikom, a dopušča tudi to možnost ...
... Mongolski sumo prvak napovedal upokojitev po incidentu pred diskoteko ...
... Severna Koreja bo izpustila ameriškega verskega blazneža ...
... Haitijski premier opozarja na preusmerjanje pozornosti z žrtve na ameriške tihotapce otrok ...
... za Združene države Balkan najbolj problematičen v Evropi ...

ob 7:05

Državni sekretar ne ministrstvu za obrambo podal odstopno izjavo in jo tudi že umaknil
Potem ko je državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek podal svojo odstopno izjavo, jo je sedaj že umaknil. To je storil po pogovoru s premierom Borutom Pahorjem, s katerim sta se dogovorila, da sodeluje še v nekaterih projektih. Krek je zavrnil navedbe, da civilni nadzor nad vojsko ne deluje več in dejal, da na ministrstvu ni izrednih razmer. Pahor je umik Krekove odstopne izjave označil celo za občudovanja vredno potezo.

Obrambni ministri NATA v Carigradu o nadzoru nad porabljenimi sredstvi za operacije
Medtem se obrambna ministrica Ljubica Jelušič nahaja v Carigradu na srečanju obrambnih ministrov zveze NATO. Dejala je, da so članice dosegle konsenz glede prioritet alianse. Sicer dajejo prednost operacijam, vendar hkrati zahtevajo tudi večjo transparentnost in nadzor nad porabo sredstev, ki so zanje namenjena. Jelušič je dejala, da so še pred pol leta načrtovali, da bo letos za operacije potrebnih sto sedemdeset milijonov evrov, danes pa se ocenjuje, da bo potrebni znesek dejansko petsto sedemdeset milijonov.

Pahor ne bi rad izdal Afganistana z umikom, a dopušča tudi to možnost
Medtem ko ministri NATA včeraj v Carigradu niso še govorili o Afganistanu - to bo namreč današnja tema - pa se je o tej državi razgovoril premier Pahor. Slovenija naj bi se z zavezniki v NATU še naprej posvetovala o prisotnosti v Afganistanu. Pahor meni, da bi bil umik iz države izdaja, saj naj bi tam posredovali v korist te države. Vseeno je dopustil možnost umika z besedami, da svojih vojakov Slovenija ne bo izpostavljala tveganju, če zavezništvo ne bo znalo uveljaviti, kar želi.

Bojda dosežen dogovor o izhodu iz politične krize na Severnem Irskem
Predstavniki katoliške stranke na Severnem Irskem Sinn Fein so dejali, da so v pogajanjih s protestantsko stranjo dosegli osnovo za dogovor o izhodu iz politične krize, ki traja nekaj tednov. Predstavniki protestantske Demokratične unionistične stranke pogajanja sicer niso želeli komentirati. Sinn Fein je zagrozila z izstopom iz tri leta stare koalicije, ki jo vodi Peter Robinson iz protestantske stranke, saj je zahtevala, da protestanti nehajo blokirati prenos nadzora nad severnoirskim pravosodjem in policijo iz Londona v Belfast.

ob 8:05

Vrhovni poveljnik zavezniških sil v Afganistanu širi pragmatični optimizem
Medtem ko se predvideni potrebni znesek za NATO-ve operacije v Afganistanu radikalno viša, pa vrhovni poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, ameriški general Stanley McChrystal, zatrjuje, da se varnostni pogoji ne poslabšujejo več. McChrystal je zavrnil navedbe, da talibi širijo svoj vpliv, in dejal, da se zdaj položaj za mednarodne sile znova izboljšuje. Širjenje optimizma je primerno orodje, saj želi general McChrystal doseči večjo vpletenost evropskih članic NATA v Afganistanu.

Sobranje sprejelo resolucijo o obsodbi genocida v Srebrenici
Makedonski parlament - Sobranje – je sprejel resolucijo Evropskega parlamenta, ki obsoja genocid v Srebrenici leta 1995. S tem je tudi makedonski parlament določil enajsti julij za dan spomina na ta tragični dogodek. Le poslanec iz stranke Srbov v Makedoniji je glasoval proti sprejetju resolucije. Evropski parlament je resolucijo o obsodbi genocida v Srebrenici sprejel januarja lani in hkrati pozval vse evropske države, naj resolucijo podprejo.

Mongolski sumo prvak napovedal upokojitev po incidentu pred diskoteko
Mongolski sumo prvak Asashorju s pravim imenom Dolgorsuren Dagvadorj je napovedal svojo upokojitev potem, ko so ga obtožili napada na nekega moškega pred tokijsko diskoteko. Asashorju se je predstavil leta 1999 in hitro lezel po športni lestvici, saj je le štiri leta kasneje postal prvak. Priznava sicer odgovornost za prizadetost veliko ljudi, pravi pa, da se incidenta pred klubom ne spomni, saj je bil preveč pijan. Sumo prvak tako ne more ponoviti Churchillove domislice: »Alkohol je dal meni več, kot jaz njemu«.

ob 9:05

Po Carigradu Műnchen
V Carigradu se bo zaključilo dvodnevno neformalno druženje obrambnih ministrov NATA, takoj po koncu pa bodo ministri odleteli v Műnchen, kjer se bo popoldne začela šestinštirideseta Műnchenska varnostna konferenca. Skupna točka obeh srečanj bo Afganistan, gost na Bavarskem pa bo tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj. Prej bo v Carigradu tema razprav tudi Kosovo, predvsem v luči zmanjševanja sil KFOR za deset tisoč vojakov, kar se je odločilo januarja.

Severna Koreja bo izpustila ameriškega verskega blazneža
Severnokorejska tiskovna agencija je objavila, da bo Severna Koreja izpustila Američana, ki ga tam zadržujejo od decembra zaradi nezakonitega vstopa v državo. Robert Park, sicer verski fanatik, je prečkal mejo iz Kitajske z razlogom povedati Severnokorejcem, da jih nekakšen bog ljubi. Prej naj bi doživel božje razodetje, ki ga je k temu napeljalo. Parka, ki se bojda iskreno kesa zaradi storjenega, bodo zato izpustili. Dejal naj bi, da je njegovo videnje Severne Koreje temeljilo na zahodni propagandi, vendar je sedaj uvidel, da je tam vse v najlepšem redu.

Haitijski premier opozarja na preusmerjanje pozornosti z žrtve na ameriške tihotapce otrok
Haitijski premier Jean-Max Belletrive je opozoril, da se daje več pozornosti primeru desetih ameriških misijonarskih ugrabiteljev otrok kot pa milijonu ljudi, ki še vedno potrebujejo pomoč po potresu. Skupina Američanov je hotela pretihotapiti triintrideset otrok v sosednjo Dominikansko republiko, kjer naj bi jih nastanili v neki sirotišnici. Izkazalo se je, da so nekateri njihovi starši še živi, otroke pa naj bi predali prostovoljno, saj so verjeli, da jih bodo lahko Američani v sosednji državi izobrazili.

Urad pravosodnega ministra zvezne države New York toži Bank of America
Urad pravosodnega ministra ameriške zvezne države New York Andrewa Cuoma je vložil civilno tožbo proti Bank of America in njenemu generalnemu direktorju Kenu Lewisu. Razlog je zavajanje vlagateljev glede resničnih izgub investicijske banke Merrill Lynch pri njenem prevzemu leta 2009. Bank of America naj bi zato dobila dvajset milijard dolarjev državne pomoči več. Vso pomoč, petinštirideset milijard, je banka sicer že odplačala.

ob 10:05

Tajvan kupuje tudi od Evropejcev
Tajvan bo poleg ameriškega orožja v vrednosti 6,4 milijarde dolarjev kupil tudi tri evropske helikopterje podjetja Eurocopter. Pogodba je vredna sto deset milijonov dolarjev, gre pa za tri vojaške helikopterje, ki naj bi jih uporabljali predvsem za reševanje. Ali se bo Kitajska tudi na ta biznis odzvala s sankcijami za vpletena tuja podjetja, še ni znano.

Za Združene države Balkan najbolj problematičen v Evropi
Ameriški nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dennis Blair je pred odborom senata za obveščevalne dejavnosti dejal, da bo nestabilnost na Balkanu največja grožnja evropski varnosti v tem letu. Kritična je Bosna in Hercegovina, kjer Američani sicer ne pričakujejo razpada države, vidijo pa težave v tem, da etnična vprašanja prevladujejo v političnem procesu. Problematično je tudi Kosovo, Združene države pa so zaskrbljene še zaradi južnega Kavkaza.

Ban Ki Moon previdno o zločinih v Gazi
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon v svojem poročilu pravi, da ni dovolj dokazov o tem, ali Izrael in Gaza v celoti izpolnjujeta zahteve svetovne organizacije po preiskavi zločinov v Gazi. Obe strani sta morali do danes odgovoriti na obtožbe o vojnih zločinih v Goldstonovem poročilu, vendar niti Izrael niti Palestinci niso zaključili svojih preiskav.Komentarji
komentiraj >>