Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Gostilna Katrca ali pred jedjo si umij roke (5560 bralcev)
Petek, 19. 2. 2010
jureg




Prebivalcem doline rož je gostilna Katrca zagotovo dobro znana. Predvsem tisti starejši se bodo lahko spomnili, da je bila Katrca nekoč 24 ur na dan odprta gostilna, kjer so cene pijač ponoči kot v kakem bordelu skokovito narasle. Skratka, Katrca je bila pribežališče insomniakov, pijančkov, študentov, upokojencev in ostale raje. Bojda se je v takratni Katrci dalo dobiti tudi kaj tršega za v želodec.

Pred nedavnim prenovljena gostilna Katrca pa ponuja precej drugačen koncept. Odprta do pol polnoči, s skorajda sterilno notranjostjo, kjer lahko na okrasnih jelenčkih najdemo tudi nalepko s ceno. Večinoma v belo oblečeni prostori, s prisilno oguljenimi stoli in mizami, da bi stvar delovala bolj pristno, ter nerazumljivi potpourri na mizah. A res tako smrdi?

Mlada ekipa, ki se je lotila obnove Katrce, si gotovo želi predvsem bogate klientele, ki si lahko privošči malomeščanske jedi. Na jedilniku se tako vsak dan znajde okrog sedem različnih jedi, od juhic pa do sladic. V večini primerov te na študentski bon seveda niso dosegljive. A ste že kdaj jedli filé kovača na zelenjavi in krompirju ali pa sočni pljučni zrezek, medium pečen, ali kakšnega brancina v soli - na bon? Ne, študentski meni je drugačne sorte.

Katrci sicer ne gre očitati pomanjkanja razumevanja študentskih želodcev. Za bon, ki stane 3,41 evra, lahko dobite tri jedi. Juho, glavno jed in mešano solato ali sladico. Vsekakor se bolj splača vzeti solato, razen če ste neznanski ljubitelj sladoleda.
Juha. Dobite lahko dnevno juho, ki je navadno vegetarijanska, vedno pa je na voljo tudi goveja, ki ji ne dodajajo kockastih ojačevalcev okusa. Sicer bolj medlega, a vseeno pristnega okusa, z obilo jušnih rezancev, vendar brez sveže nasekljanega peteršilja.

Glavnih jedi je na izbiro kar nekaj. Lahko se odločite med polento z različnimi vegetarijanskimi omakami ali špageti z raznovrstnimi dodatki. Na primer česen, olje in peperončini, bolonjska ali carbonara omaka. No, tudi kaka omaka z lososom se najde. Na izbiro so tudi solatni krožniki in pa pizze. Na splošno sicer velja, da v gostilni, kjer dobiš poleg ostale hrane tudi pizze, nekaj ne štima. V Katrci so pizze sicer še kar okusne, najbolj prikrajšani pa bodo mesojedo naravnani študentje. Od glavnih jedi lahko karnivori posežejo le po puranjem zrezku s pečenim krompirjem ali s polento v smetanovi omaki.

Katrca je ena redkih restavracij, kjer si drznejo purana speči tako, da ne dobite občutka, kot da ste se prelevili v termita. Tudi polento znajo pripraviti, v smetanovi omaki pa najdemo sledi žafranike in sladke paprike. Krompir postrežejo v lupini, skuhanega, narezanega in popečenega. Vsekakor pohvalno dejstvo je, da v tej gostilni sol ni poglavitna ali celo edina začimba, ki je v mnogih restavracijah na bon uporabijo več kot zimska služba DARSa.

Druga dobra lastnost je, da so natakarji prijazni tudi do študentske populacije. Vendar pa bi za tako ceno bona pričakovali vsaj kak dnevni meni. Izbira je namreč vseeno omejena, tako da je Katrca bolj primerna le za občasne obiske, drugače zna kaj hitro postati dolgočasno. Kljub temu, da smo na Radiu Študent pričakovali precej večji naval študentov po uvedbi bonov januarja letos, se to zaenkrat še ni zgodilo. Prej ali slej pa je pričakovati večje zanimanje, čeprav se lahko zelo lačni študentje za isto ceno drugod najejo celo dvakrat in vsakič použijejo tudi večje število kalorij.

Od stare Katrce je ostal napis pri toaletah »Pred jedjo si umij roke«. Nova ekipa se zaenkrat trudi, vendar je tako pri vsaki mladi restavraciji. Kako dolgo bo entuziazem vzdržal, pa je odvisno tudi od obiska. Za obisk pa se je potrebno potruditi. Zato bodo kuharji morali nadgraditi svoje znanje o kuhanju omak, špagetov in ostalih rezancev, tudi pri pizzah je še veliko manevrskega prostora. Predvsem pa bo vse bolj zahtevnim študentom treba ponuditi še kakšno jed več, vsaj iz vsakodnevnih menijev.

Pred jedjo si je roke umil JureG.

Pokrovitelj rubrike je:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Komentarji
komentiraj >>