Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
NESVETI OFF (3046 bralcev)
Petek, 26. 2. 2010
Boris V.… Gadafi pozval k sveti vojni proti Švici …
… Izraelska ofenziva v Gazi še vedno predmet razprav v Generalni skupščini Združenih narodov …
… V bližini Falklandskih otokov britanska in argentinska vojaška ladja v, citiramo, prijateljskem dialogu ...
… Ministrstvo za notranje zadeve prejelo tri ponudbe za vodni top – Cijena? Prava sitnica …
… otvoritev razstave Boruta Grceta z naslovom „Digitalni kolaži“ v lendavski sinagogi …

OFF NAPOVEDNIK

Kalifornija se sooča s hudimi gospodarskimi in socialnimi težavami, njene oblasti pa sprejemajo bizarne resolucije. Predstavniški dom kongresa te ameriške zvezne države je potrdil resolucijo, s katero se prvi teden v marcu razglaša za teden brez jebenega preklinjanja. O tem bo sicer naslednji teden glasoval še senat, kar je sicer malo pozno, saj je prihodnji ponedeljek že prvi marec. Resolucija je seveda zgolj simbolična in ne predvideva denarnih ali drugih sankcij. Kalifornijski politiki pravijo, da upajo, da bodo ljudje vseeno malce prijaznejši drug do drugega.

Kako na to gledajo razne interesne skupine iz sfere civilne družbe, poljudnoznanstveno imenovane „bande“, ni še znano, najverjetneje pa bodo njihovi pripadniki le stežka prekinili zlato tradicijo preklinjanja kot spremljevalne dejavnosti.

Berete nenadjebivi OFF Progam Radia Študent.

OFF PROGRAM

Diplomatska napetost med Libijo in Švico zaradi aretacije Gadafijevega sina in njegove žene leta 2008 v ženevskem hotelu, ko sta bila obtožena napada na dva zaposlena, dosega nove vrhunce. Dejstvo, da so bile obtožbe nato umaknjene, napetosti ni umirilo. Libijski voditelj Moamer Gadafi je tako pozval celo k tako imenovani sveti vojni proti Švici. Gadafi je dejal še, da je katerikoli musliman, ki sodeluje s Švicarji, odpadnik in da je s tem proti Mohamedu, bogu in Koranu. Libija je na omenjeni aretaciji najprej odvrnila s prekinitvijo dobave nafte in umikom milijard dolarjev iz švicarskih bank. Gadafi je poziv k sveti vojni seveda povezal tudi z nedavnim referendumom v Švici glede prepovedi gradnje minaretov. Švicarsko zunanje ministrstvo Gadafijevega poziva ne komentira, predstavnik Združenih narodov v Ženevi, Sergej Ordzonikidze, pa ga je označil za nesprejemljivega v mednarodnih odnosih.

Generalna skupščina Združenih narodov bo danes razpravljala o poročilu generalnega sekretarja Ban Ki Moona glede izraelskega napada na Gazo decembra 2008 in januarja 2009. Predvidoma bo skupščina sprejela resolucijo, ki Izrael in palestinske oblasti ponovno poziva k izvedbi verodostojne preiskave. Eno resolucijo na to temo je skupščina že sprejela lani, generalnemu sekretarju pa je naložila poročilo o dejavnostih obeh strani glede preiskav. Ban Ki Moon je odgovora obeh strani že prejel, glasita pa se takole: Palestinske oblasti so sporočile, da začenjajo proces preiskave, vendar v Gazi nimajo nadzora, saj tam vlada gibanje Hamas, ki je zmagalo na zadnjih volitvah. Izrael pa je poročal o poteku preiskav, od katerih ni smiselno pričakovati kakršnekoli samokritike.

V afganistanskem glavnem mestu Kabul je v več eksplozijah in posledičnem streljanju umrlo najmanj 17 ljudi, še več jih je ranjenih. Samomorilski napadalec se je samodetoniral blizu glavnega mestnega nakupovalnega središča, temu so sledile še manjše eksplozije, dva napadalca pa sta bila ustreljena in ubita. Odgovornost so prevzeli talibi, v napadih pa so umrli še štirje Indijci, Francoz, Italijan in dva policista. Kabul je bil relativno miren od osemnajstega januarja, ko so talibi napadli vladna poslopja in šoping centre v mestu, pri tem pa ubili dvanajst 12 ljudi.

V bližini Falklandskih otokov, ki so spet predmet neokolonialističnih teženj Velike Britanije in Argentine, je prišlo konec januarja do stika vojaških ladij obeh držav. To se je zgodilo v slabem vremenu, v mednarodnih vodah, okoli petdeset milj izven ozemeljskih voda Falklandskih otokov, britansko obrambno ministrstvo pa navaja, da sta ladji po radijski zvezi vzpostavili prijateljski dialog in nadaljevali vsaka svoje vaje. Falklandi so postali zopet zanimivi, saj so tri britanska naftna podjetja napovedala postavitev za iskanje nafte na tistem območju. Falklandski otoki so namreč pod britansko upravo, zase pa jih zahteva Argentina, ki je od njih oddaljena 450 kilometrov.

Potem ko se je izkazalo, da je italijansko šolsko ministrstvo na svoji spletni strani italijaniziralo in umestilo v Italijo nekaj slovenskih krajev ter hrvaško Reko, je ministrstvo te kraje s seznama italijanskih občin že odstranilo. Na italijanskem ministrstvu niso znali odgovoriti na vprašanja, kako je lahko do tega prišlo.

Ministrstvo za notranje zadeve je prejelo tri ponudbe za dobavo policijskega vodnega topa in izvedbo usposabljanja posadke. Ponudbe rangirajo od 448.440 evrov, kar predlaga podjetje AC- sistemi, Em Tronic predlaga ceno 576.000 evrov, najvišjo ponudbo pa je oddalo podjetje Mettis International, in sicer znaša kar 691.200 evrov. Sledi pregled in analiza ponudb, nato pa še pogajanja s kandidati. Obstajala naj bi tudi možnost začasne odpovedi nakupa topa s strani ministrstva, razlog je seveda gospodarska kriza, pa tudi verjeten negativen odziv javnosti. O topu smo se pogovarjali z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve, Goranom Klemenčičem:Vendarle pa gre za pol milijona evrov za nakup opreme, ki ima le potencialno uporabo:Na jutranji novinarski konferenci so v Zvezi svobodnih sindikatov opozorili na poskuse delodajalcev, da bi sklenili pogodbe o postopnem dvigu minimalnih plač, čeprav nedavno sprejeti zakon o minimalni plači to možnost predvideva le za podjetja, ki bi jim takojšen dvig povzročil veliko izgubo, ogrozil obstoj ali vodil v odpuščanja. Sindikati opozarjajo, da se delodajalci poslužujejo tudi groženj o odpuščanju. Več o teh anomalijah nam je povedal izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov, Andrej Zorko:Sindikati menijo, da so grožnje o odpuščanju nezakonite. Bo temu sledilo primerno ukrepanje?Stranka Nova Slovenija se ne predaja kljub izpadu iz parlamenta na zadnjih državnozborskih volitvah. Tako poskuša tudi z ustanovitvijo tako imenovanega Zbora za vrednote. V okviru tega nameravajo „Novi Slovenci“ po celi državi organizirati razprave o vrednotah in o tem, kakšno državo si želimo. Prvi zbor bo enajstega marca v Ljubljani, vabljeni pa naj bi bili tudi tako imenovane ugledne osebnosti, strokovnjaki in državljani, brez obzira na politično pripadnost.

Društvo za zaščito ustave in žrtev Cerkve prireja ob sedemnajsti uri okroglo mizo z naslovom „Kaj je potrebno spremeniti v zakonu o verski svobodi“. Več o kraju, gostih in temi nam je povedala Janja Škrjanc iz omenjenega društva:Še vedno poteka teden izbrisanih. Kaj nas v programskem smislu čaka danes in jutri v Socialnem centru Rog, nam je povedal predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov, Irfan Beširević:Komentarji
komentiraj >>